REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
ES „pašiurpinta“ žurnalistės susprogdinimo Maltoje (nuotr. SCANPIX)

Maltos žurnalistai ketvirtadienį Valetoje surengė mitingą, kuriuo siekė pademonstruoti, kad jų neišgąsdino brutalus jų kolegės, kritikavusios valdžią ir kovojusios su korupcija, nužudymas.

6

Maltos žurnalistai ketvirtadienį Valetoje surengė mitingą, kuriuo siekė pademonstruoti, kad jų neišgąsdino brutalus jų kolegės, kritikavusios valdžią ir kovojusios su korupcija, nužudymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šimtai žurnalistų susirinko Maltos sostinėje šalia parlamento pastato mojuodami raudonais dažais aptaškytais laikraščiais ir plakatais, o nužudytosios Daphne Caruanos Galizios (Dafnės Karuanos Galicijos) sūnūs pasmerkė premjero Josepho Muscato (Džozefo Muskato) pasiūlymą atsilyginti už pagalbą ieškant jos žudikų ir paragino vyriausybės vadovą atsistatydinti.

REKLAMA

„Tai vienas bjauriausių kada nors šioje šalyje buvusių veiksmų. Niekas nenusipelno mirti už tai, kad naudojasi savo teise kalbėti“, – sakė naujienų portalo „The Times of Malta“ redaktorius Hermanas Grechas (Hermanas Grekas), perskaitęs bendrą Maltos žurnalistų bendruomenės pareiškimą.

„Šiandien čia stovime, kad suteiktume visuomenei vilties. Ši ataka prieš vieną iš mūsų nesutrukdys mums šviesti ten, kur kiti nori tamsos. Ataka prieš vieną iš mūsų nenutildys mūsų. Ataka prieš vieną iš mūsų nesukliudys mums vykdyti savo institucijų stebėtojų vaidmens. Priešinsimės bauginimams“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistų pareiškime vyriausybė raginama skatinti spaudos laisvę ir liautis toleravus kurstytojišką veiklą prieš laisvą žiniasklaidą.

„Mes nesustosime. Mes nebijosime“, – sakė H. Grekas, o jo žodžius palydėjo audringi aplodismentai.

Žurnalistai, nešini raudonais dažais aptaškyta Maltos vėliava, nuo parlamento patraukė Teisingumo teismo link. Šiam teismui buvo pateiktas ieškinys, kuriame prašoma ištirti D. Caruanos Galizios nužudymą, kad būtų apsaugoti jos šaltiniai.

Maltos institucijų dėl korupcijos nevengusi kritikuoti žurnalistė žuvo pirmadienį sprogus jos automobilyje paslėptiems sprogmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susivienijęs frontas

Maltos laikraščiai, transliuotojai ir portalai, įvairias politines pažiūras palaikantys leidiniai, sekmadienį ruošiasi paskelbti bendrą pranešimą apie spaudos laisvę.

„Susitarėme dėl nacionalinės kampanijos su šūkiu „plunksna nugali baimę“, – naujienų agentūrai AFP sakė Maltos žurnalistų instituto pirmininkė Norma Saliba.

„Daugybė reporterių pajuto grasinimą. Turime pranešti, ką žmonės nori ir turi žinoti“, – pridūrė ji.

Išpuolis prieš žurnalistę šokiravo tarptautinę bendruomenę ir atkreipė dėmesį į pastarojo meto Maltos ekonomikos pakilimą, kurio varikliai buvo internetiniai lošimai, ofšorinės įmonės ir schema, atverianti kelią investuotojams gauti šalies pilietybę. Imta svarstyti, ar toks ekonomikos pakilimas nepadėjo šioje Viduržemio saloje suklestėti organizuotam nusikalstamumui ir kyšininkavimui.

REKLAMA

4,6 proc. ekonomikos augimas, beveik išnykęs nedarbas ir biudžeto pajamų perteklius padėjo premjero J. Muscato Darbo partijai lengvai grįžti į valdžią per birželį įvykusius pirmalaikius rinkimus. Jie buvo inicijuoti 53 metų D. Caruanai Galiziai savo populiariame tinklaraštyje paskelbus išsamių pranešimų apie numanomą korupciją premjero artimiausioje aplinkoje, iš dalies pagrįstų per vadinamąjį „Panamos popierių“ skandalą nutekintais duomenimis.

Ketvirtadienį Briuselyje viešėjęs J. Muscatas sakė, kad neatsistatydins, ir pažadėjo, jog su JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) pagalba atsakomybėn bus patraukti asmenys, atsakingi už žurnalistės, kurią jis yra pavadinęs savo „didžiausia prieše“, žūtį.

REKLAMA

Žurnalistės sūnūs smerkia atlygio pasiūlymą

Leidinio „The Sunday Times of Malta“ redaktorius Markas Woodas (Markas Vudas) paragino žurnalistų bendruomenę perimti D. Caruanos Galizios estafetę.

„Daphne tikriausiai buvo geriausia Maltos tiriamosios žurnalistikos atstovė, taigi, labai sunku ją pakeisti, – sakė jis AFP. – Tai mus suvienijo pasipriešinimui. Jei tai ir lėmė kažką gera, tai tik jausmą, kad mums reikia tęsti jos darbą.“

Trečiadienį J. Muscatas parlamentui sakė, kad jo vyriausybė yra pasiruošusi pasiūlyti „svarų ir beprecedentį atlygį“ už informaciją, padėsiančią nustatyti asmenis, atsakingus už žurnalistės nužudymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu D. Caruanos Galizios sūnūs Matthew (Metjus), Andrew (Endrius) ir Paulas (Polas) ketvirtadienį nurodė, kad vyriausybė siūlo milijoną eurų, bet jie nepasiduoda spaudimui palaikyti šią idėją.

„Nesame suinteresuoti, jog baudžiamoji byla būtų iškelta tik todėl, kad žmonės iš vyriausybės, norėję gauti naudos iš mūsų motinos nužudymo, apsisuktų ir pasakytų, kad teisingumas buvo įvykdytas“, – sakė jie.

„Premjeras paprašė mūsų pritarimo. Štai kaip jis gali jį gauti: tegul pademonstruoja politinę atsakomybę ir atsistatydina“, – pridūrė nužudytos žurnalistės sūnūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų