REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
53
Bandelės, kepiniai (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Atvėsus orams, Lietuvoje padaugėja peršalimo ir gripo susirgimų. Tokiais atvejais daugelis žmonių sloguoja, kosti ir neretai užkrečia aplink esančius žmones.

53

Atvėsus orams, Lietuvoje padaugėja peršalimo ir gripo susirgimų. Tokiais atvejais daugelis žmonių sloguoja, kosti ir neretai užkrečia aplink esančius žmones.

REKLAMA

Tačiau ką daryti, kai peršalę Lietuvos gyventojai apsilanko parduotuvėse ir nesidrovi čiaudėti ant iškeptų gaminių?

Režisierius Tada Vidmantas savo facebook profilio paskyroje pastebėjo ne vieną tokį kliento elgesį ir išreiškė pasipiktinimą šia tema: „Kas nors gali paaiškinti, kodėl prekybos centruose kai kuriuos kepinius parduoda iš atvirų lentynų ar krepšių", – rašė vyras socialiniame tinkle. 

Ypač rudenį/žiemą, kai kas penktas pirkėjas kosėja, o kas antras iš jų nėra mamos išmokytas užsidengt snukio. Apie tuos kur įkišę ranka čiupinėja ar ne kietos net nenoriu galvot... ,,Rimi Lietuva“, ,,Lidl Lietuva“, ,,IKI“, ,,Maxima LT“, atsakykit, prašau - ar man namie grįžus bandeles nusiplauti vandeniu ar jas nusilupt?“, – rašė režisierius savo paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA

Toks T. Vidmanto pareiškimas sulaukė net 1,5 tūkstančio facebook vartotojų „patinka“ ir audringų komentarų. „Kepinius atgal į orakitę, kad bacilas užmuštų arba vartojant užsigerti kokybišku spiritu“, – juokavo viena iš komentatorių.

REKLAMA

Kitas facebook narys taip pat dalijosi ne pačiais maloniausiais matytais vaizdais prekybos centre. „Niekada neužmiršiu, kaip senolė su penkiais dantimis kando riešutą. Supratus, kad jai jis bus per kietas ar kažkas panašaus, įmetė atgal į dėžę. Nuo to karto niekada nesu pirkęs sveriamų riešutų ar panašių dalykų“, – pasakojo jis.

VMVT riziką mato tik minimalią

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Kolkaitė teigia, kad didelės rizikos sveikatai tokie gaminiai nekelia.

„Europos Sąjungos teisės aktai nedraudžia prekybos nefasuotais maisto produktais savitarnos skyriuose.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl tikėtina, kad užsikrėtimo rizika yra minimali“, – sako ji.

A. Kolkaitė pabrėžia, kad kol kas apie atvejus, kuomet ligomis užsikrečiama nuo prekybos centrų savitarnos skyriuose pardavinėjamų nefasuotų maisto produktų, nusiskundimų VMVT nėra gavusi nei iš vartotojų, nei iš kitų institucijų ar asmens sveikatos priežiūros įstaigų.

Vyriausioji specialistė tvirtina, kas kur kas didesnė rizika užsikrėsti peršalimo ligomis kyla dėl netinkamos asmenų rankų higienos.

„Kadangi rankomis liečiame ne tik jau paruoštą vartoti maistą, bet ir tam tikrus daiktus ar įvairius paviršius ant kurių ir gali būti užkrato, todėl prieš valgant būtina kruopščiai plauti rankas“, – pataria ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvirai laikomi visame pasaulyje

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorius Jaunius Špakauskas teigia, kad tinklo parduotuvėse yra naudojama prekybos įranga, kuri yra patogiausia klientams.

„Didžiąją dalį įrangos renkamės specializuotose parodose iš geriausių tokios įrangos gamintojų pasaulyje, nedidelę dalį jos vysto mūsų specialistai.

Šviežio maisto gaminiai ar produktai atvirose parduotuvių lentynose ar vitrinose laikomi visame pasaulyje, tai – prekybos pramonės standartas.

Toks prekių išdėstymo būdas padeda pirkėjams įsitikinti produktų šviežumu ir kokybe, yra patogus, nes pirkėjams dažnai net nereikia kreiptis į parduotuvės darbuotoją norint pasiimti norimą prekę“, – komentuoja jis.

REKLAMA

J. Špakauskas taip pat primena, kad pirkėjai visada gali surasti žnyples ir vienkartines pirštines, tokiu būdu išvengiant nereikalingo kontakto su kitais produktais.

Tuo tarpu parduotuvių tinklo ,,Iki“ atstovai ,,facebook“ komentavo, kad toks šviežių bandelių pateikimo būdas yra įprastas ir plačiai taikomas visoje Europos Sąjungoje.

Siekiant užtikrinti saugą visose parduotuvėse, yra prekių paėmimo priemonė ir vienkartinės pirštinės, lentynos valomos padidintu dažniu. Mes užtikriname teisės aktų reikalavimus šio produkto higienai garantuoti. Taip pat mes užtikriname ir pirkėjo pasirinkimo teisę – ilgo vartojimo termino bandelių yra supakuotų, taip pat yra šaldytų bandelių pusgaminių visose parduotuvėse.

REKLAMA

Parduotuvių tinklo ,,Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė teigė, kad visose naujausiose šio tinklo parduotuvėse diegia uždaras kepinių lentynas, tačiau ir atvirų lentynų priežiūros institucijos nėra uždraudusios. 

Deja, bet uždaros lentynos neapsaugo nuo bandelių ,,kokybės tikrintojų", kurie be pagalbinių priemonių tikrina bandelių šviežumą. Todėl mes patys reguliariai tikriname produktų kokybę, darome atvirose lentynose esančių produktų mikrobiologinius tyrimus.

Duomenys rodo, kad atvirose lentynose esančios bandelės nėra mikrobiologiškai užterštos. Mūsų darbuotojai drausmina pirkėjus, kurie bando tikrinti bandelių kokybę be pagalbinių priemonių, tai pat ir pirkėjai patys reaguoja, jeigu taip vyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užfiksavę tokius atvejus, išimame gaminius iš prekybos. Uždarų lentynų mūsų parduotuvėse daugės, o mes savo ruožtu ir toliau vykdysim griežtą atvirų lentynų produktų kokybės kontrolę, kad pirkėjai galėtų mėgautis šviežiais ir skaniais gaminiais.  

Išmokti prisidengti alkūne

VMVT informuoja, kad prekybos centrų, parduotuvių atsakingi darbuotojai turi užtikrinti, kad savitarnos skyriuose būtų sudarytos tinkamos sąlygos perkiauti nefasuotais maisto pruduktais.

„Nefasuotų konditerijos gaminių inventorius ir jo konstrukcija turi būti tik iš tinkamų medžiagų, lengvai prižiūrimu paviršiumi ir suprojektuota taip, kad nefasuoti maisto produktai butų apsaugoti nuo įvairios aplinkos taršos, taip pat ir nuo pro šalį einančių čiaudinčių ar kosinčių pirkėjų.

REKLAMA

Prekybos centrų atstovai privalo užtikrinti atitinkamų priemonių, kaip pavyzdžiui paėmimo žnyplių, maišelių, pirštinių ar reikalingą kiekį bei užtikrinti tinkamą jų laikymą ir priežiūrą“, – teigia specialistė.

Norint apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, patartina dažnai plauti rankas, kosėjant prisidengti burną, neplautomis rankomis neliesti veido, gerai vėdinti patalpas ir susirgus kreiptis į specialistus.

„Sveikatos specialistai rekomenduoja, kosint ar čiaudint burną prisidengti vienkartine nosinaite, tačiau, jeigu jos neturite, čiaudėjant ar kosėjant, burną prisidengti reikėtų sulenkta alkūne, šaliku ar kitu drabužiu“, – vardija A. Kolkaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų