REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vladimiro Putino Rusijoje netrūksta išskirtinių asmenybių istorijų, kuomet netgi kriminalinę praeitį turintis asmuo atsiranda visai netoli paties šalies prezidento. Tokia yra ir Jevgenijaus Prigožino, dar žinomo kaip „Putino virėjo“, sėkmės istorija, rašo CNN.

Vladimiro Putino Rusijoje netrūksta išskirtinių asmenybių istorijų, kuomet netgi kriminalinę praeitį turintis asmuo atsiranda visai netoli paties šalies prezidento. Tokia yra ir Jevgenijaus Prigožino, dar žinomo kaip „Putino virėjo“, sėkmės istorija, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio asmens verslo imperija yra kur kas didesnė nei virtuvės reikalai. JAV tyrėjai mano, kad būtent Prigožino kompanija finansavo Rusijos "trolių fabriką“, kurio darbuotojai socialiniuose tinkluose skleidė melagingas žinias per 2016 JAV prezidento rinkimų kampaniją. Vienas šio „fabriko“ skyrius turėjo ypatingai intriguojantį pavadinimą ir misiją – „Provokacijų departamentas“ buvo atsakingas už melagingų žinių skleidimą ir socialinių takoskyrų kūrimą Vakaruose. Tokia informacija paaiškėjo analizuojant CNN gautus įmonės dokumentus.

REKLAMA

Remiantis JAV pareigūnais ir turimais dokumentais manoma, kad J.Prigožino kompanija yra pagrindinis Sankt Peterburge įsikūrusios „Interneto tyrimų agentūros“ (ITA) arba "trolių fabriko" rėmėjas.

Kremliaus patikėtinis 2016 metų gruodį atsirado JAV iždo departamento sankcijų sąraše – toks sprendimas Vakaruose priimtas dėl verslininko finansinės paramos Rusijos karinei Ukrainos okupacijai.

CNN tikrino didelius kiekius iš J.Prigožino įmonių nutekintų duomenų ir nustatė dar papildomų verslininko sąsajų su Kremliaus „trolių fabriku“. Vienas iš kontraktų su Prigožino įmone nurodė, kad ITA sudaromos galimybės vykdyti socialinių tinklų monitoringą. Dokumentai taip pat atskleidė, kad dar 2013 metais mėnesinis ITA biudžetas buvo apytiksliai 1 milijonas dolerių. Pinigai buvo paskirstyti tarp rusų kalba veikiančių departamentų ir angliakalbių padalinių, besispecializuojančių socialinių tinklų naudojime. Dar viename dokumente užfiksuotas 2013 metų kontraktas su pagrindine J.Prigožino įmone „Concord Management and Consulting“ dėl statybinių paslaugų ITA.

REKLAMA
REKLAMA

CNN susisiekti su šia kompanija susisiekti nepavyko. ITA, pranešama viešai, taip pat nebeegzistuoja.

J.Prigožinas tikrai turi spalvingą praeitį. 1980-aisiais jis 9 metus praleido kalėjime už apgavystes ir apiplėšimus. Po paleidimo, jis pasuko į maisto tiekimo verslą. Putinas ėmė kreiptis į jį dėl maisto savo šventėms ir oficialiems pietums – į sąrašus pateko ir renginiai su JAV prezidentu Bushu, Prancūzijos prezidentu Jacquesu Chiracu. Dėl to rusų žiniasklaida ėmė vadinti J. Prigožiną asmeniniu Putino šefu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra ITA?

Interneto tyrimų agentūra iki savo veikimo pabaigos 2016 metų gruodžio 28 dieną buvo įsikūrusi Sankt Peterburge. Nepaisant veiklos pabaigos pranešimo, tiriamąja žurnalistika užsiimantis Andrejus Zakharovas, dirbantis RBC, tvirtina, kad agentūros veikla yra tęsiama.

"Jie turi labai daug legalių įmonių. Kiekvienais metais ar kas dvejus metus jie keičia įmonę“, - sako žurnalistas.

Atliekant tyrimą atrodo, kad tai tiesa – tuo pačiu adresu, kur buvo ITA, yra įsikūrusi kompanija „Glavset“, kurios vadovo vardas ir pavardė sutampa su buvusio ITA vadovo. CNN bandė susisiekti su „Glavset“ vadovybe, tačiau nepavyko gauti jokio atsakymo.

REKLAMA

Tarp „Glavset“ veiklų – „informacijos resursų ir duomenų bazių kūrimas bei naudojimas“ ir „kompiuterinių programų kūrimas, paslaugų reklama ir informacijos viešinimo paslaugos“. Šios kompanijos veiklos pradžios oficiali data yra 2015 metų vasaris.

Netrukus po įsikūrimo įmonė pradėjo ieškoti komandos. Aprašomuose darbo skelbimuose rašoma, kad darbo pobūdis yra „įvairių tekstų rašymas internete ir turinio socialiniams tinklams kūrimas“. Skelbimas tuomet siūlė šiek tiek didesnę nei 500 dolerių mėnesinę algą, buvo nurodoma ir tai, kad patirtis nebūtina. Darbuotojui taip pat žadama vieta „jaunoje ir entuziastingoje komandoje“ ir „komfortiškas nei modernus biuras“.

REKLAMA

Tačiau buvusi „trolių fabriko“ darbuotoja Liudmila Savchuk ITA prisimena visai kitaip – ji pasakoja apie ribotą judėjimą ofise ir nuolatinį jų darbo stebėjimą. Kitas buvęs „trolis“ tvirtina, kad buvo nurodytas darbo tikslas: „reikėjo paveikti nuomonę, paskatinti diskutuoti. Buvo visas strateginis dokumentas. Svarbiausia buvo žinoti visas pagrindines JAV problemas – mokesčių problemą, homoseksualų problemą, seksualinių mažumų ir ginklų problemas“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų