REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson laikinai sustabdė lėšų skyrimą pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos bei Kūrybinės veiklos programas, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson laikinai sustabdė lėšų skyrimą pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos bei Kūrybinės veiklos programas, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas buvo priimtas gavus papildomų duomenų dėl galimų viešųjų ir privačių interesų konfliktų skirstant šių dviejų Kultūros ministerijos administruojamų programų lėšas, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Ministrės įsakymu sudarytai komisijai pavesta išnagrinėti ir įvertinti šių programų lėšomis finansuojamų projektų atitiktį viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimams.

„Nuo pat savo darbo ministerijoje pradžios aiškiai deklaravau, jog bet kokios abejonės dėl procesų skaidrumo turi būti nuodugniai ištirtos ir principingai įvertintos, ypač kai kalbame apie kūrėjams skirtas lėšas“, – pranešime spaudai teigė kultūros ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija savo siūlymus ir išvadas turi pateikti iki spalio 20 dienos.

Anot Kultūros ministerijos, Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programai buvo pateikta 80 paraiškų, o Kūrybinės veiklos programai 250 paraiškų.

Šių programų lėšas sudaro dalis kompensacinio atlyginimo, surinkto už audiovizualinių kūrinių ar fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais, ir kompensacinio atlyginimo, surinkto už kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais reprografijos būdu.

Valstybės teatrų asociacija beveik prieš dvi savaites raštu kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį su abejonėmis dėl abiejų programų komisijų nešališkumo skirstant paramą. Į šias programas plauki a lėšos iš surinktų mokesčių už tuščias laikmenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Kūrybinės veiklos programos rugsėjo pabaigoje ministrės įsakymu pritarta beveik 1,2 mln. eurų, iš Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos – 570 tūkst. eurų skyrimui.

Asociacija nurodo, kad kai kurie kūrybinės veiklos programos ekspertų komisijos nariai nebuvo objektyvūs ir galėjo proteguoti kai kuriuos pareiškėjus, su kuriais yra tiesiogiai susiję.

Nurodoma, kad, pavyzdžiui, ilgametis Kultūros ministerijos komisijų narys Vytautas Lebednykas yra ir prodiusavimo kompanijos „Promostar“ atstovas, teisininkas, ir programos paramą gaunančios viešosios įstaigos „Teatro dienos“ vadovas. Nurodyta, kad vien 2017-aisiais ši įstaiga trijų miuziklų ir roko operų sklaidai gavo 34 tūkst. eurų. Tuo pačiu adresu Vilniuje registruota įstaiga „Muzikos dienos“ gavo per 49 tūkst. eurų paramą. Dar beveik 11 tūkst. eurų gavo ir įstaiga „KampaRas“ – visas jas prodiusuoja „Promostar“.

REKLAMA

Kultūros ministerija BNS patvirtino, kad V. Lebednyką delegavo kolektyvinio teisių administravimo organizacijos 2013-aisiais, jis, pasak minsiterijos, nusišalino nuo visų šiemet vertintų „Teatro dienų“ ir „Muzikos dienų“ projektų.

Tuo metu Valstybės teatrų asociacija nurodo, kad V. Lebednykas buvo ir Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos ekspertas, iš šios programos 2015-aisiais „Promostar“ prodiusuojamos įstaigos gavo beveik 84 tūkst. eurų.

Keliamas ir klausimas dėl režisieriaus Gyčio Lukšo, jis yra Audiovizualinių kūrinių, autorių teisių asociacijos (AVAKA) tarybos vicepirmininkas. Asociacijos organizuojamiems projektams 2016-aisiais skirta per 77 tūkst. eurų.

REKLAMA

Patys valstybiniai teatrai nurodo šiemet teikę 20 paraiškų abiems programoms ir iš viso gavę beveik 23 tūkst. eurų finansavimą 4-iems projektams.

Kultūros ministerija BNS nurodė, jog ministrė mato pinigų skyrimo tvarkoje „tobulintinų dalykų“, o konkrečias priemones planuojama pristatyti iki šių metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų