REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Linas Petraitis (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

„Niekada nepamiršiu dienos, kai žengiau į sporto salę, - teigia vienas „Men‘s Physique“ kategorijos lyderių šalyje Linas Petraitis. – Tai buvo paprasta, rūsyje įrengta „olschoolinė“ salė. Pamačiau labai daug didelių „bičių“. Tai buvo „Vau“. Supratau, kad noriu būti toks pats didelis ir tvirtas“.

31

„Niekada nepamiršiu dienos, kai žengiau į sporto salę, - teigia vienas „Men‘s Physique“ kategorijos lyderių šalyje Linas Petraitis. – Tai buvo paprasta, rūsyje įrengta „olschoolinė“ salė. Pamačiau labai daug didelių „bičių“. Tai buvo „Vau“. Supratau, kad noriu būti toks pats didelis ir tvirtas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada Linui buvo trylika. „Žinoma, žiūrėjau filmus ir vaizdo siužetus su Arnoldu Švarcnegeriu, Silvestru Stalone... Kodėl aš užėjau į tą „štanginę“? Nes ji buvo tose pačiose patalpose, kur lankiau karatė treniruotes. Turėjome galimybę „štanginėje“ lankytis nemokamai, tačiau niekas iš karatistų ten neužsukdavo, - prisiminė L. Petraitis. – O aš tikėjausi, kad „štanginė“ man padės sutvirtėti ir būsiu dar geresnis karatė treniruotėse“.

REKLAMA

Paauglystėje Linas nebuvo patenkintas savo išvaizda. „Buvau „kūdas“, siauri pečiai, kaip lenta. Pamačiau tuos raumeningus vyrus ir pamaniau, kad noriu būti gražus. Tada mąsčiau, kad geriau būsiu prastesnis kovotojas, bet atrodysiu gražiau, - prisiminė Linas. – Kiek vėliau mano požiūris, žinoma, keitėsi“.

Taip jau nutiko, kad „štanginėje“ Linas pasirodydavo vis dažniau negu karatė treniruotėse: „Viskas persivertė, tačiau dabar stengiuosi laviruoti. Neatsisveikinau su karatė, iki šiol lankau treniruotes. Tai yra puikios kardio treniruotės“.

REKLAMA
REKLAMA

Vedė smalsumas

„Varžybos? Žiūrėdavau į senas atletų varžybines nuotraukas ir supratau, kad man patinka varžybų suteikiama galimybė parodyti savo kūną, jį išreikšti - norą sudalyvauti fitneso varžybose prisiminė L. Petraitis. – Aš norėjau pabandyti. Tiesiog norėjau sau įrodyti, kad galiu kažką parodyti kitiems“.

Pasiūlymą „Gal norėtumei pabandyti?“ Linas išgirdo Lietuvos sporto universiteto koridoriuje sutikęs docentą Ramutį Kairaitį. „Jis pasakė, kad turiu gerus duomenis. Pradėjau dar intensyviau sportuoti, nes man buvo labai įdomu, koks tai yra jausmas: grimas, pozavimas prieš teisėjus ir žiūrovus. Man buvo smalsu, - teigė Linas. Būkime biedni, bet teisingi, scenoje mūsų kategorijos sportininkai atrodo tarsi porcelianinės lėlės, tačiau tai kainuoja nemažai darbo sporto salėje. Pats norėjau sužinoti, kiek turi nueiti visi, besiruošiantys varžyboms“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisiminęs savo pirmąsias varžybas prieš du metus Linas nusijuokia: „Jaučiausi nepasiruošęs“.

Tuomet Linas nepateko į stipriausiųjų šešetą.

„Tačiau žiauriai džiaugiausi dėl dviejų dalykų: pagaliau pavalgiau po varžybų ir supratau, kad aš galiu. Pagrindinis mano asmeninis tikslas buvo sugebėti užlipti ant scenos ir sužinoti, ar man tai patinka“, - juokėsi „Kūno kulto“ komandos atletas.

Akivaizdu, jam patiko. „Supratau, kad kitais metais noriu scenoje pademonstruoti tai, ko dar niekas nesugebėjo parodyti, - sakė Linas. – Mano užduotis buvo pakeisti save ir daug išmokti. Manau, sugebėjau tai padaryti“.

REKLAMA

Stipri psichologija

„Vieni myli, kiti nekenčia – tai yra apie mūsų kategoriją, - nusišypso Linas. – Yra buvę įvairiausių komentarų, netgi tokių, kuriuose esame išvadinti gėjais. Man tai atrodo labai juokinga. Dažniausiai taip keistai komentuoja žmonės, kurie patys nesportuoja arba tai daro labai mėgėjiškai. Manau, kad „Men‘s Physique“ kategoriją renkasi vaikinai, kurie nenori būti dideli, kurie nenori labai didelių investicijų, bet nori gražiai atrodyti“.

Atletas puikiai prisimena, kaip žiūrovai reagavo prieš kelis metus, tik atsiradus „Men‘s Physique“ kategorijai. „Į mus daugelis kreivai žiūrėjo: panos klykė, o vyrai pirštais baksnojo. Tikrai nebūdavo faina. Ir salėje daugelis modavo ranka: „Physique‘as – easy“. Sakydavo, kad tai nėra vyriška. Tačiau reikia suprasti, kad kiekvienas turime savo tikslų, kiekvienas varžomės scenoje, į kurią žengiame su savo mintimi. Negatyvu stengiuosi neapsikrauti, nes psichologinis pasiruošimas gali nulemti visą pasiruošimo varžyboms etapą. Manau, kad tikrasis čempionas yra tas, kuris laiku sugeba suimti save į rankas, įjungti „šaltą“ režimą“.

REKLAMA

L. Petraitis teigia, kad reikia suprasti, jog bikinio ir „Men‘s Physique“ kategorijos ne tik privilioja žiūrovus į varžybas, bet ir padrąsina kitus išbandyti save scenoje.

„Men‘s Physique“ kategorija – daugeliui vaikinų pasiekiamas dalykas. Tai yra patraukli kategorija akiai. Juk žmogui yra smagiau varžybose pamatyti tą, kuris priverčia susimąstyti „Ir aš taip galėčiau, norėčiau“, - dėstė L. Petraitis. – Kultūristai? Manau, jie peržengia daugelio žmonių natūralų kūno suvokimą“.

Konkurencija - didžiausia motyvacija

L. Petraitis tuoj pat sureaguoja į repliką „Netreniruojate kojų!“: „Esate matę Lietuvos čempiono Renato Suleimanovo kojas? Jis dirba su labai dideliais svoriais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atletas prisipažino, kad būtent daugkartinis Lietuvos čempionas R. Suleimanovas tapo didžiausia jo motyvacija siekti rezultatų. „Pamenu dieną, kai pirmą kartą pamačiau Renatą scenoje: mačiau jį ir atskirai visus kitus „Men‘s Physique“ kategorijos vaikinus, - nusijuokė L. Petraitis. – Negalėjau atitraukti akių, nes scenoje jis labai plastiškai judėjo. Atrodė tobulai“.

 

 

Šį sezoną R. Suleimanovas nedalyvauja varžybose. „Bent jau apie tai byloja mano šaltiniai, - juokėsi L. Petraitis. – Bus proga laimėti kitiems. Norėčiau laimėti. Daug dirbu ir tikiuosi, kad man gali pasisekti... Aš nesu pasikėlęs, nesakau, kad laimėsiu, nešaukiu, kad esu pats geriausias, tačiau žinau, kad padarau viską, kad į sceną žengiu laimėti. Turėsime naują čempioną, tikėkimės, kad juo tapsiu aš“.

REKLAMA

Kelis sezonus L. Petraitis visada būdavo tarp prizininkų absoliučioje „Men‘s Physique“ kategorijoje. „Visada būdavau šalia Renato, o Europos čempionatuose žengdavome petis į petį skirtingo ūgio kategorijose. Šįkart jaučiu, kad turėčiau būti pirmas“, - kalbėjo Linas.

Vaikščiojantis trofėjus

Prabilęs apie savo trofėjus Linas nusišypsojo: „Turėjau pakankamai trofėjų ir karatė sporte... Bet kuo yra žavus fitnesas? Šioje sporto šakoje aš visada savo trofėjų nešiojuosi su savimi – visi mato, kaip atrodau, visi vertina. Tiesiog esu vaikščiojantis trofėjus. Tai yra mano motyvacija“, - sakė atletas.

REKLAMA

Jis dar kartą nusišypsojo, paprašytas atskleisti savo pilvo preso paslaptį. „Vieniems yra lengviau, kitiems – sunkiau. Juk visų kūnai yra skirtingi. Nepamirškite, kad ir mano nuotraukas visi matote tada, kai esu puikios fizinės formos. Prisipažinsiu, kad man yra ganėtinai sunku išlaikyti idealią formą tarp ir po varžybų, nes mano kūnas yra pratęs kaupti, - teigė L. Petraitis. – Tokie jau mano genai. Kaip išlaikyti gražų pilvo presą? Tai yra žaidimas su kalorijomis ir sportu“.

L. Petraičio teigimu, daugelis sportininkų pamiršta paminėti vieną svarbų dalyką: „Presas yra daromas virtuvėje? Taip! Sportas, mityba – taip, tai yra svarbu, tačiau vienas svarbiausių dalykų yra jūsų poilsis, - perspėja atletas. – Miegas, gyvenimo būdas, įpročiai, stresas, kuris gali viską sužlugdyti“, - pabrėžė atletas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų