REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasitraukus iš partijos aštuoniems ilgamečiams ir įtakingiems socialdemokratams, partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, jog tai reiškia tam tikros epochos pabaigą, tačiau - ne dramą.

Pasitraukus iš partijos aštuoniems ilgamečiams ir įtakingiems socialdemokratams, partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, jog tai reiškia tam tikros epochos pabaigą, tačiau - ne dramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien mūsų bičiulių, turinčių milžinišką patirtį trisdešimt metų partinės narystės stažo, premjero pareigų už nugaros patirtį pasitraukimas taip pat simbolizuoja tam tikros epochos pabaigą. Tačiau aš niekada niekada nesutiksiu, kad demokratija galima žaisti, kad ja galima manipuliuoti, kad skyriai yra įkaitai partijos pirmininko nesusivokimo ar asmeninių interesų“, - partijos tarybos posėdyje šeštadienį sakė A. Paluckas.

REKLAMA

Jis teigė esąs ne autokratas, kokiu buvo vadinamas, o demokratas. Ir tikino, jog šiuo metu demokratijos visoje partijoje gerokai daugiau nei būta iki šiol.

„Šiandien aš džiaugiuosi, kad frakcijos nariai priėmė tokį sprendimą, toks sprendimas, matyt, buvo galimas jau tada, kai Linas Linkevičius nesutikdamas su partijos nuomone priėmė tokį sprendimą (truktis iš partijos - red.). (...) Aš mokiausi iš geriausių - iš Algirdo Butkevičiaus, Gedimino Kirkilo, Juozo Bernatonio - politikos, politikos vadybos, intrigų. Norėčiau padėkoti už jų indėlį į mane asmeniškai ir daugelį iš mūsų. Taip, tai tam tikros epochos pabaiga, bet ginčuose ir gimdymo kančiose gimsta gražūs dalykai. Šiandien gimstame iš naujo“, - šeštadienį kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį socialdemokratų partijos (LSDP) taryba turėjo spręsti devynių parlamentarų „maištininkų“ šalinimą iš partijos, tačiau šie užbėgo įvykiams už akių ir aštuoni ilgamečiai partijos nariai paskelbė patys pasitraukiantys iš partijos.

Šeštadienį partijos Etikos komisija pranešė, jog svarstyti pasitraukusiųjų šalinimo nėra prasmės. tačiau taryba greičiausia svarstys klusimą dėl Seimo nario Antano Vinkaus šalinimo iš LSDP gretų. A. Vinkus taip pat yra pasirašęs frakcijų susitarimą su „valstiečiais, nepaisydamas partijos įpareigojimo trauktis į opoziciją. Tačiau A. Vinkus, skirtingai nei dauguma kitų vienminčių, nepasitraukė pats iš partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie ateitį nematau dramos. Situacija nėra tiek dramatiška kaip buvo mėginta parodyti. Atvirkščiai bendraudamas visuomenėje ir skyriuose jaučiau didelį palaikymą pokyčiams ir judėjimui į priekį“, - sakė G. Paluckas.

Jo teigimu, užsitęsusį vidinį konfliktą partijoje lėmė vienas epizodas - praeitų metų Seimo rinkimų LSDP kandidatų sąrašo formavimas, pažeidžiant demokratijos principus ir pirmą kartą atsisakant vidinio reitingavimo.

A. Vinkus taryboje perskaitė G. Palucko pirmtako buvusio partijos lyderio ekspremjero Algirdo Butkevičiaus laišką, kuriame G. Paluckui, be kita ko, buvo priekaištaujama dėl dvigubų standartų.

REKLAMA

A. Butkevičius klausė, kodėl primygtinai buvo spaudžiama trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau tuo pat metu nevengiama bendradarbiauti su visiškai priešingos ideologijos Liberalų sąjūdžiu Vilniaus mieste. G. Paluckas sostinėje užima vicemero pareigas, socialdemokratai tebėra koalicijoje su liberalais.

Aštuoni Seimo socialdemokratų frakcijos nariai, kurių šalinimą iš partijos šeštadienį turėjo svarstyti partijos taryba, pareiškė patys pasitraukiantys iš Socialdemokratų partijos gretų. tai - Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA

„Šiandien šioje socialdemokratijos menkinimo istorijoje turi būti padėtas taškas. Mes puikiai suvokiame, kad dabartinės vadovybės mums metami nepagrįsti kaltinimai ir įpareigojimai bičiuliams mus šalinti iš partijos gali suskaldyti LSDP. Partijos vadovas dėl mums nežinomų motyvų ir priežasčių siekęs sugriauti valdančiąją kairiojo centro koaliciją ir nesugebėjęs tai padaryti, dabar savo rankomis silpnina partiją, griauna mūsų vienybę. Puikiai suvokdami šių destruktyvių vadovybės veiksmų pasekmes mes nusprendėme patys palikti partiją“, - rašoma socialdemokratų parlamentarų pareiškime, kurį gavo BNS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie pasitraukimą iš partijos pareiškusieji socialdemokratai teigia, jog atsisakydami narystės LSDP neišsižada socialdemokratinių vertybių ir neatsisveikina su partija, nes į ją tikisi sugrįžti po kelerių metų.

Pasitraukiantieji iš LSDP, kurių dauguma - šios partijos senbuviai ir buvę lyderiai, teigia esantys nepagrįstai kaltinami, kad sudarydami frakcijų koaliciją su „valstiečiais“ Seime pažeidė LSDP statutą. Jie kartoja išmėginę visas galimybes, kad būtų išvengta konflikto - siūlė memorandumą, vėliau kitus kompromisinius siūlymus, galiausiai - visų sprendimų moratoriumą.

REKLAMA

„Pastarieji mėnesiai mums buvo labai sunkūs. Teko išgyventi naujos partijos vadovybės, konservatorių ir kitų dešiniųjų užgauliojimus bei patyčias. Mūsų ryžtingi ir atsakingi veiksmai, sutrukdę sukelti politinį chaosą ir užkirtę kelią dešiniųjų atėjimui į valdžią, buvo visaip menkinami. Deja, mes praradome ir dalies suklaidintų mūsų partijos bičiulių supratimą bei palaikymą“, - apgailestauja iš LSDP besitraukiantieji.

Rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tačiau prieš partijos tarybos valią rugsėjo pabaigoje devyni Seimo socialdemokratai balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“. Juos partijos etikos sargai pasiūlė šalinti iš partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų