REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Ruduo (nuotr. Fotodiena.lt)

Pirmoji šio spalio pusė daug gražių dienų mums nedovanojo, buvo niūru, lietinga, dažnai pūtė stiprus vėjas. Tačiau ar tai būdinga tik šių metų spaliui, ar tai yra kasmet pasirodantys antrojo rudens mėnesio palydovai? Palyginkime pastaruosius spalius ir pažiūrėkime, kokie jie dažniausiai būna.

23

Pirmoji šio spalio pusė daug gražių dienų mums nedovanojo, buvo niūru, lietinga, dažnai pūtė stiprus vėjas. Tačiau ar tai būdinga tik šių metų spaliui, ar tai yra kasmet pasirodantys antrojo rudens mėnesio palydovai? Palyginkime pastaruosius spalius ir pažiūrėkime, kokie jie dažniausiai būna.

REKLAMA

Šiemet spalio mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma maždaug 1,0 °C žemesnė už daugiametę (1981–2010 m. vidurkis), kuri Lietuvoje siekia 7,2 °C.

Pastarieji spaliai – vėsesni, nei įprasta

2015 metų spalio mėnesio vidutinė oro temperatūra siekė 4,7 – 8,6 laipsnius. Tai reiškia, kad daugelyje rajonų temperatūra buvo 1-2 laipsniais, o Nidoje 0,6 laipsniais žemesnė už standartinę klimato normą. 2016 metų spalio mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 4,3 - 6,9 laipsniai (1,5–2,5 laipsniais žemesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą). Taigi matyti, kad pernai metų spalis buvo vėsesnis už 2015 metų spalį, bet abu jie buvo vėsesni, nei įprasta.

Spalio mėnesį jau pasitaiko minusinė temperatūra.

Aukščiausia oro temperatūra 2015 metų spalį daug kur siekė iki 17 - 19 laipsnių, pietiniuose rajonuose iki 20 - 21 laipsnio. Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų pasiekė minus 3-6 laipsnius, vietomis ir minus 7-8 laipsnius.

REKLAMA
REKLAMA

2016 metų spalio mėnesio aukščiausia oro temperatūra mėnesio pradžioje siekė 17 – 23 laipsnius. Žemiausia oro temperatūra mėnesio viduryje daugelyje rajonų nukrito iki minus 1 - 3 laipsnių, pietiniuose rajonuose iki minus 5 – 6 laipsnių.

REKLAMA

Šis spalis taip pat vėsesnis, už normą

Vidutinė šio spalio pirmosios pusės oro temperatūra visoje šalyje buvo 0,7–1,7° žemesnė už normą, pajūryje fiksuota silpnesnė 0,1–0,3° neigiama anomalija. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 12–16 laipsnių, žemiausia nukrito iki 0–4 °C, Kuršių nerijoje iki 7 °C, o Alytaus ir Varėnos apylinkėse iki minus 1 laipsnio. Spalio 1–2 dienomis ir 9 dieną vietomis fiksuotis šalnos – oro temperatūra 2 cm aukštyje nukrito iki minus 3,9 - 0,2 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutiniais metais, tiek pernai, tiek užpernai spalio mėnesiai buvo gana vėsūs, vėsesni, nei įprasta. Pernai, man atrodo, ir šildymo sezonas gana ankstyvas buvo. Taigi, pernai ir užpernai buvo vėsesni tie spalio orai, o šiemet numatoma beveik tradiciškai vos daugiau, nei 7,2 laipsniai, kas yra vidutinė temperatūra, tai kažką turėtume panašaus ir turėti“, – kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Krituliių gausa šiemet išskirtinė

2015 metų spalį didesnėje šalies dalyje per mėnesį kritulių iškrito tik 5 - 14 mm (tai yra 10-20 % normos), pietiniuose ir pietrytiniuose rajonuose 15-27 mm (tai yra 25-55 % normos). 2016 metais didesnėje šalies dalyje per spalio mėnesį kritulių iškrito 85–125 mm (1,5–2 normos), Žemaitijoje ir kai kuriuose šiauriniuose rajonuose – 55–80 mm (beveik norma). Taigi pernai metų spalis buvo gana šlapias, tačiau užpernai metų spalis buvo sausas. Šiemetinis spalis, kol kas taip pat negaili kritulių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Šiemet, pirmoje spalio pusėje sausa buvo tik viena diena, o likusiomis dienomis lijo tiek, kad kritulių kiekis dešimtadienio normą viršijo visoje šalyje – tik vienur daugiau, kitur mažiau. Daugiausia lietaus teko Vakariniam šalies pakraščiui – čia daug kur iškrito 80–150 mm kritulių – dešimtadienio kritulių norma buvo viršyta 3,0–5,5 karto, o kai kur kritulių iškrito net daugiau, nei įprastai iškrinta per visą spalio mėnesį: Nidoje, Šilutėje ir Tauragėje mėnesio norma per dešimtadienį viršyta net 60–70 %. Mažiausiai kritulių teko pavieniams Pietų ir Rytų Lietuvos bei centriniams rajonams – čia iškrito iki 40 mm kritulių, o dešimtadienio norma buvo viršyta 1,2–2,0 kartus. Kitur šalyje kritulių norma buvo viršyta 2,0–3,0 kartus.

REKLAMA

 

 

Mėnesio rekordai 

Spalio mėnesį normalu tikėtis vėstančio oro, o žemiausia oro temperatūra buvusi Lietuvoje spalio mėnesį užfiksuota 1956 Varėnoje, termometro stulpelis tąkart siekė vos –19,5 laipsnių. Aukščiausiai oro temperatūra buvo pakilusi 1985 metais Kybartuose, užfiksuoti +26,0 laipsniai.

Drėgmės šis mėnesis taip pat yra matęs, šlapi spalio mėnesiai buvo 1974 m., 1980 m., 1997m., kai kritulių per mėnesį iškrisdavo po dvi normas ir daugiau. Taip pat šiam mėnesiui būdingi stipresni vėjai bei krušos, gali prasidėti šlapdribos.

1992 metų spalį kilo smarki šlapdriba Rytų Lietuvoje. Daugelyje rytinių rajonų susidarė 21-25 cm storio sniego danga. Ant laidų, medžių šakų šlapio sniego apdraba siekė 20-25 mm; apšalo masė siekė 250-280 g. Nuo tokio didelio apšalo trūkinėjo laidai, virto stulpai, lūžo medžiai. 

REKLAMA

Pirmasis sniegas iškristi gali ir spalį

Pirmasis sniegas dažniausiai iškrenta spalio – lapkričio mėnesiais, tiesa jis būna lengvas, pastovi sniego danga susiformuoja tik gruodžio pabaigoje.

„Pirmasis sniego iškritimas vidutiniškai tenka spalio mėnesiui, bet tos datos kiekvienais metais skiriasi. Spalį didesnėje Lietuvos dalyje iškrenta pirmasis sniegas. Aišku, jo trukmė neviršija kelių parų“, – kalbėjo doc. dr. Gintautas Stankūnavičius.

„Pirmasis sniegas dažniausiai lapkritį iškrinta. Teoriškai, gali būti, kad kažkada pasnigs ir ankščiau, bet be lapkričio retai kada būna“, – kalbėjo D. Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų