Sūris (nuotr. Fotolia.com)

Sūris (nuotr. Fotolia.com)

 Kiekvienas mūsų turime mėgiamą sūrį. Vieni savo skonio receptorius lepina pelėsinio sūrio natomis, kitiems gomurį kutena varškės sūriai su nuostabą keliančiais pagardais, o dar kitiems norisi kieto, ne vienerius metus brandinto sūrio.

Pasirinkimas platus, tačiau kaip išsirinkti kokybišką produktą, galintį sukelti skonio revoliuciją jūsų virtuvėje?

Sūrininkės patarimai: kaip išsirinkti sūrį turguje?

Kiekvieno gurmano galvoje kirba klausimas: kaip neprašauti ir išsirinkti tikrai gerą sūrį? Sūrinės „Sūrio džiazas“, kuri duris atvers naujame „Benedikto Turguje“, įkūrėja ir jo gamintoja Svajonė Vaicekauskienė pirkėjams, ieškantiems kokybiško sūrio, pataria atkreipti dėmesį į mažiausiai tris aspektus.

Pradėkite nuo jo formos, nes tai padaryti yra paprasčiausia. Sūriui netinka posakis „nespręsk apie knygą iš viršelio“. Priešingai, būtent taip turite vertinti sūrį. Atkreipkite dėmesį, ar sūris turi akivaizdžių formos trūkumų. Įprastai jo paviršius neturėtų būti suskilinėjęs ar įtrūkęs, nes tai gali būti ženklas, kad fermentacijos metu kažkas įvyko ne taip. Todėl gali nukentėti sūrio kokybė ar skonio savybės.

REKLAMA

Anot S. Vaicekauskienės, galiojimo laikas sūriui — reliatyvus dalykas. „Su skirtingomis sūrių rūšimis yra truputį kitaip. Rinkdamiesi šviežią sūrį nepirkite galiojančio dar dvi savaites — paieškokite gaba-lėlio, kurio oficialus galiojimo laikas greitai baigsis“, - tikina sūrininkė. Ilgas galiojimo laikas reiškia, kad prekybos vietas švieži sūrio produktai pasiekia dar iki galo nesubrendę arba jų sudėtyje yra pridėta konservantų.

Įvertinus sūrį akimis ir pasiteiravus jo galiojimo datos, telieka vienas dalykas — ragavimas. Svajonė tikina, kad ragauti sūrį yra būtina, nes tik taip sužinosite, ar jis tinka ir patinka jūsų gurmaniškam go-muriui.

Žinoma, retoje parduotuvėje galima tai padaryti, todėl turgus yra ta vieta, kur galite skanauti savęs ne-varžydami. „Sūriai tuo ir ypatingi, kad kiekvienam jų skoniai yra skirtingi. Esame patyrę kurioziškų situacijų, kai prapjauname naują sūrį, patys paragaujame jo ir liūdnai atsidūstame, kad šį kartą eksper-imentas nepavyko. Bet mugės metu to sūrio paragavę žmonės giria ir stebisi, kad nėra dar tokio ska-naus ragavę“, - dalinasi S. Vaicekauskienė.

Pasirinkti pagal skonį: kiek sūrių, tiek ir skonių

Sūrio rūšių pasaulyje yra per 2000, jos skiriamos į 6 pagrindines kategorijas. Tad kaip nepasiklysti ir turguje išsirinkti būtent tai, ko norite?

Varškės sūris. Tai, ko gero, geriausiai žinomas lietuviškas sūris. Varškės sūris yra gaminamas iš suslėgtos varškės. Jis nėra brandinamas, tačiau tradiciškai gali būti rūkytas ir džiovintas. Įdomesnį skonį šiam sūriui suteikia naudojami prieskoniai, pagardai, riešutai ar uogos. Jis ypatingas tuo, kad gali būti patiekiamas ir kaip desertas.

REKLAMA

Nebrandintas sūris. Populiariausias pasaulyje sūris, o ir Lietuvoje savo klientų ratą radęs — mozzarel-la. Šis sūris visų mėgstamas dėl išskirtinės tekstūros ir švelnaus skonio, išgaunamo minkant varškės masę. Dėl tokio paruošimo proceso mozzarella sūris skaniausias tampa po kelių valandų nuo paru-ošimo, tad jį derėtų pirkti kuo šviežesnį.

Brandintas sūris. Kietieji sūriai, dar vadinami sūrių karaliais, gali būti brandinami nuo kelių dienų iki kelių metų. Vienas žinomiausių ir Lietuvoje populiariausių kietųjų sūrių — ementalis — išsiskiria didelėmis apvaliomis skylėmis, kurios susidaro brandinimo metu išsiskiriant anglies rūgščiai.

Kitas populiarus kietasis sūris — parmezanas. Šis bene ilgiausiai brandinamas sūris išsiskiria sodriu kvapu ir skoniu, kurį lemia fermentacijos metu atsirandanti glutamo rūgštis. Ji ir sukuria vadinamą umami — itin retą bei paskutinį iš penkių (rūgštus, sūrus, saldus, kartus) mums žinomų skonių.

Pelėsinis sūris. Šių sūrių gerbėjų ratas nėra toks didelis, tačiau tikri gurmanai pelėsinius sūrius itin ver-tina. Mėlynojo pelėsio sūriai išsiskiria aitriu ir sūriu skoniu. Labiau mėgstamas mėlynojo sūrio giminai-tis — su baltuoju pelėsiu — atpažįstamas iš baltos plėvelės išorėje, kurią suformuoja pelėsis. Įdomu tai, kad pastarojo sūrio kilogramui pagaminti reikia net 25 litrų pieno.

Lydytas sūris. Šį sūrį mėgsta daugelis. Jį su malonumu kremta ir vaikai, ir solidūs sūrio ekspertai. Gerai žinomiems lydytiems sūriams paruošti naudojama daugiau skirtingų pieno produktų — jų sudėtyje yra ne tik įvairių rūšių sūrių, tačiau ir sviesto bei varškės. Ruošiant šiuos sūrius reikalingi in-gredientai sudedami į katilą, susmulkinami ir gerai išmaišomi. Tuomet masė kaitinama ir išsyk vaku-umuojama.

Fermentinis sūris. Tai — nokintas arba nenokintas minkštas, puskietis arba kietas sūris. Įdomu, kad šis sūris gaminamas visiškai arba iš dalies sutraukiant pieną šliužo fermentu. Vienas populiariausių šios kategorijos sūrių - liliputas.

 

[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB TV3 sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA

Nėra komentarų

Prieskoniai (nuotr. Fotolia.com)
 Šiemet šviežių prieskoninių daržovių ir žolelių paklausa Lietuvoje, lyginant su praėjusiais metais, ūgtelėjo 17 proc., pastebi lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“. ...
Lašišos vyniotinis (nuotr. asm. archyvo)
Tinklaraštininkė Ingrida, savo gerbėjus receptais lepinanti feisbuko grupėje  ,,Ingridux Virtuvėlė“, pagamino ypatingą vyniotinį. Kaip ji pati sako, jis dabar yra ant ...
Sausainiai prie arbatos
Tinklaraščio ,,Samčio užrašai“ autorė neslepia - kol visi aplink kepa obuolių pyragus, ji skuba pasimėgauti kvepiančiais naminiais sausainiais.  ,,Visi aplink kepa ...
Tortas iš 3 ingredientų  (nuotr. asm. archyvo)
Spalio 21-ąją minima saldžiausia metų diena. Kad ji tikrai būtų saldi ir teiktų tik teigiamas emocijas, siūlome pasimėgauti ypatingu tortuku, kurį jums siūlo ...
Blyneliai savaitgalio pusryčiams (nuotr. Fotolia.com)
Savaitgalio pusryčiams renkatės įvairius blynus, tačiau pabodo tie patys nesveiki ingredientai? Išmėginkite tv3.lt portalo rekomanduojamus blynelius, kurie bus ne tik ypatingai ...
REKLAMA

Top Video

Atkeliauja žiema? Sinoptikai atsakė, kada ir kur nemalonumai užgrius Lietuvą
DABAR RODOMA
Atkeliauja žiema? Sinoptikai atsakė, kada ir kur nemalonumai užgrius Lietuvą
DABAR RODOMA
Seime sklando idėja – prieš didžiąsias šventes visiems pensininkams išdalinti po 100 eurų
DABAR RODOMA
Šiauliuose vaikų centre panika – žaibiškas meningokokas pasiglemžė penkiamečio gyvybę
DABAR RODOMA
Neeilinis Jazzu komplimentas: tu viena geriausių dainininkių
DABAR RODOMA
Prezidento rinkimai artyn, tačiau ir populiariausi politikai vis slapukauja
DABAR RODOMA
Keturmečio Matuko nužudymu įtariama vaiko motina ir Gediminas Kontenis nenustoja teismuose rengę cirkų
DABAR RODOMA
Sostinės pareigūnai nusprendė pamokyti rūkalius
DABAR RODOMA
Vilniaus barzdaskučių reklama sužavėjo pasaulį: feisbuke peržiūrėtas 6 milijonus kartų
DABAR RODOMA
Prilygsta stebuklui: Vilniaus ugniagesiai išgelbėjo krentančią moterį
DABAR RODOMA
Pareigūnai gaudo pažeidėjus, tačiau pamokos – trumpalaikės

Televizija

Į viršų