REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
„Kim Jong-unas atrodo psichologiškai pasirengęs konfliktui“ (nuotr. SCANPIX)

 Šiaurės Korėjoje netoli branduolinių bandymų vietos penktadienį įvyko silpnas 2,9 balo žemės drebėjimas, bet Pietų Korėjos ekspertai teigė, kad jis sukeltas ne žmogaus.

17

 Šiaurės Korėjoje netoli branduolinių bandymų vietos penktadienį įvyko silpnas 2,9 balo žemės drebėjimas, bet Pietų Korėjos ekspertai teigė, kad jis sukeltas ne žmogaus.

REKLAMA

Drebėjimas įvyko penktadienį 1 val. 41 min. vietos (19 val. 41 min. Lietuvos) laiku, o jo židinys buvo maždaug 5 km gylyje, į šiaurę nuo Pungjė-ri komplekso, nurodė JAV geologijos tarnyba (USGS).

„Šis įvykis įvyko buvusių Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų vietoje. Šis įvykis turi žemės drebėjimui būdingų požymių, tačiau šiuo metu negalime galutinai patvirtinti šio įvykio pobūdžio (natūralaus ar žmogaus sukelto)“, – teigė USGS.

Tuo tarpu Pietų Korėjos meteorologijos administracija savo tinklalapyje nurodė, kad „analizė parodė, jog tai buvo natūralus drebėjimas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Manoma, kad jis nepadarė jokios žalos“, – pridūrė įstaiga.

Trimis savaitėms anksčiau tą pačią vietovę sukrėtė 3,5 balo požeminis smūgis. Seismologai tvirtina, kad tas drebėjimas veikiausiai buvo šešto ir kol kas stipriausio Pchenjano branduolinio bandymo sukeltas pakartotinis smūgis.

REKLAMA

Rugsėjo 3-ąją surengtas branduolinis sprogdinimas sukėlė daug stipresnį, 6,3 balo, drebėjimą, kuris buvo juntamas ir Kinijoje. Šį Pchenjano žingsnį pasmerkė tarptautinė bendruomenė, o Jungtinių Tautų Saugumo Taryba dėl to dar labiau sugriežtino sankcijas Šiaurės Korėjai.

Naujausias žemės drebėjimas buvo gerokai silpnesnis nei požeminiai smūgiai, užfiksuoti per ankstesnius Šiaurės Korėjos branduolinius bandymus. Pavyzdžiui, 2006-aisiais įvykdytas pirmasis Pchenjano branduolinio užtaiso bandymas sukėlė 4,1 balo drebėjimą.

Pastarosiomis savaitėmis Korėjos pusiasalyje smarkiai išaugo įtampa: JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įsitraukė į aršų žodžių karą su Pchenjano lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį sakydamas savo pirmąją kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje, D. Trumpas pagrasino „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, jei ši užpuls Ameriką arba jos sąjungininkes. Šiaurės Korėjos lyderį D.Trumpas pašaipiai pavadino „Raketininku“ (Rocket Man), kuris leidžiasi į „savižudžio misiją“.

Kim Jong Unas neliko skolingas: pavadino D.Trumpą „senu nuokvaka“ ir perspėjo, kad JAV prezidentui teks „brangiai sumokėti“ už savo grasinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų