REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Nė gyvos dvasios: po gaisro Kalifornijos mieste - apokaliptiniai vaizdai
62

 

Kalifornijos valstijos šiaurėje siaučiant didžiuliams miškų ir krūmynų gaisrams žuvo mažiausiai 31 žmogus, pranešė policija.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pagal gaisrų aukų skaičių pastaroji savaitė tapo pražūtingiausia per šios valstijos istoriją.

REKLAMA

Smarkiai nukentėjusios Sonomos apygardos šerifas Robertas Giordano (Robertas Džordanas) ketvirtadienio vakarą informavo, kad patvirtinta dar dviejų žmonių žūtis ir kad bendras aukų skaičius išaugo nuo 29 iki 31.

Pastarieji gaisrai, siaučiantys Kalifornijos vyndarystės regione, įsiplieskė beveik vienu metu, sekmadienio vakarą. Jau išdegė apie 76 tūkst. hektarų plotas, o tūkstančiai amerikiečių liko be namų.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį pakilęs smarkus vėjas apsunkino 8 tūkst. ugniagesių, kovojančių su 20 gaisrų, pastangas. Be to, prognozės rodo, kad orų sąlygos artimiausiu metu nepagerės.

„Tai reiškia, kad mūsų gaisrai ir toliau liepsnos nenuspėjamai, – per spaudos konferenciją sakė Kalifornijos ugniagesių vadas. – Jie bet kuriuo metu gali pasukti bet kuria kryptimi.“

„Šios katastrofos pabaiga dar labai toli“, – teigė jis.

Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės apsaugos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad šie gaisrai pasiglemžė 31 gyvybę, o šerifas R. Giordano nurodė, kad jo departamentas gavo maždaug 1 100 pranešimų apie dingusius asmenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maždaug 745 iš jų yra saugūs“, o dar „400 (pranešimų) tebesiaiškinama“, teigė jis.

Pasak šerifo, kai kuriais atvejais, neradus dingusiųjų gyvų, buvo pradėta jų palaikų paieškos operacija.

„Pereiname į atkūrimo etapą, – teigė jis. – Turime šunų, gebančių užuosti lavonus ir padėti mums surasti žmones.“

R. Giordano sakė, kad „šis procesas bus lėtas“, nes gaisrai tebeliepsnoja, ir kad bus sudėtinga atpažinti aukas.

„Kai kurie iš tų palaikų yra nepaliesti kūnai – juos žymiai lengviau identifikuoti ir išsiaiškinti apie juos informaciją. Kai kurie jų yra vien pelenai ir kaulai, ir galime niekada tiksliai nenustatyti, kieno tai pelenai“, – teigė jis.

REKLAMA

Smarkiai apdegusių žuvusiųjų tapatybę pareigūnai nustato pagal jų dantis arba jiems implantuotų medicininių įrenginių serijos numerius.

Paklaustas, ar žuvusiųjų skaičius gali dar labiau padidėti, R. Giordano sakė, jog „būtų nerealistiška, jei taip negalvočiau“.

Sonomos apygardoje buvo patvirtinta 17 mirčių, o 10 žuvusiųjų tapatybės buvo nustatytos, nurodė šerifas.

„Jauniausiam asmeniui šiame sąraše yra 57 metai. Dauguma jų yra įkopę į 8-ą ir 9-ą dešimtį“, – sakė jis.

Gelbėtojams tebeieškant gaisro aukų, keliuose Napos ir Sonomos apygardų, garsėjančių vyndaryste, miestuose buvo paskelbta evakuacija. Daugybė šių vietovių gyventojų jau prarado savo namus.

REKLAMA

Naujų gaisrų grėsmė

Santa Rozoje pelenais virto ištisi rajonai. Šiame 175 tūkst. gyventojų turinčiame mieste Sonomos apygardoje taip pat buvo paskelbta evakuacija.

Kalifornijos ugniagesiai perspėjo, kad dėl smarkaus vėjo gali kilti naujų gaisrų.

„Tie vėjai ir toliau kels sunkumų ugniagesiams, kurie stengiasi suvaldyti liepsnas, ir padidins naujų gaisrų grėsmę“, – nurodė Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės apsaugos departamentas.

Tuo tarpu Nacionalinė meteorologijos tarnyba prognozuoja, kad kai kuriose vietovėse vėjo gūsiai kils iki 80 km per val. greičio, o „kritinės gaisro oro sąlygos“ gali tęstis visą savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijos ugniagesių vado Keno Pimlotto (Keno Pimloto) teigimu, vietos ugniagesiams padeda šimtai gaisrinės automobilių ir komandų iš kitų valstijų.

„Kas valandą prisideda vis daugiau išteklių“, – sakė jis.

Vienas valstijos nelaimių valdymo pareigūnas sakė, kad svarstoma pasikviesti ugniagesių net iš Australijos.

Ugniagesys veteranas Davidas Shew (Deividas Šju) sakė, kad jis niekada nėra matęs tokių gaisrų kaip šie.

„Dirbu Kalifornijos ugniagesiu jau 30 metų ir esu matęs didelių gaisrų, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Tačiau šis yra išskirtinis: jis labai didelis ir plinta itin greitai.“

REKLAMA

Vien Sonomos apygardoje tūkstančiai žmonių liko be namų, o 25 tūkst. gyventojų buvo priversti evakuotis, pranešė pareigūnai.

Sonomos ir Napos apygardose sudegė per 3 500 pastatų, įskaitant kelias vyno daryklas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) skyrė lėšų iš federalinio biudžeto kovai su liepsnomis Kalifornijoje, o valstijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) aštuoniose apygardose paskelbė nepaprastąją padėtį.

Miškų gaisrai vasarą gana dažnai siaučia vakarinėse Jungtinėse Valstijose, tačiau šiemet Kaliforniją užklupę gaisrai yra itin pražūtingi.

REKLAMA

1933-aisiais per gaisrą Grifito parke Los Andžele žuvo mažiausiai 29 žmonės, o 1991 metais siautęs vadinamasis Ouklando kalvų gaisras pareikalavo 25 žmonių gyvybių.

Nei vienas iš šiuo metu liepsnojančių gaisrų nebuvo toks pražūtingas, bet visi kartu jie tapo pražūtingiausia vienu metu įsiplieskusių gaisrų virtine per valstijos istoriją nuo tokių duomenų rinkimo pradžios.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų