REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
ISIS smogikų žmonos ir vaikai (nuotr. SCANPIX)

Taip vadinama „Islamo valstybė“ neteko beveik visos teritorijos, kurią kontroliavo Irake ir Sirijoje. Tačiau panašu, kad daug ginkluotų islamistų tiesiog ištirpo, rašoma norvegų „Dagbladet“.

10

Taip vadinama „Islamo valstybė“ neteko beveik visos teritorijos, kurią kontroliavo Irake ir Sirijoje. Tačiau panašu, kad daug ginkluotų islamistų tiesiog ištirpo, rašoma norvegų „Dagbladet“.

REKLAMA

Paskutinius mėnesius ir ypač savaites mes nuolat gauname pranešimus apie ISIS įtvirtinimus, kurie krenta vienas po kito: Mosulas, Tal Afaras, Deir ez Zoras. Mes girdėjome ir skaitėme apie ISIS smogikų skaičių, kuris buvo įsitvirtinęs tuose miestuose, kuomet prasidėjo puolimas. Girdėjome apie tai, kad daugelis ISIS smogikų Irake ir Sirijoje žuvo kovose arba buvo nubausti mirties bausme, kad kai kurie pasidavė, kai kurie buvo suimti, o kai kurie bandė slėptis tarp civilių, dar kažkas tiesiog grįžo į gimtinę. Tačiau tikslių skaičių niekas neturi. Vienintelis, apie ką galima užtikrintai kalbėti, tai apie tai, kad daugeliui pavyko pasprukti – tai liečia tiek pačius smogikus, tiek ir jų šeimų narius. Ir kur jie dabar?

Kuomet rugpjūtį prasidėjo kova dėl Tal Afaro į rytus nuo Mosulo, daugelis manė, kad siekiant atkovoti miestą iš ISIS smogikų rankų prireiks savaičių. Tačiau visa tai užėmė vos dvi ar tris dienas. Gerai informuotas šaltinis Irake leidiniui „Dagbladet“ pasakojo, kad tarp Irako kariuomenės ir ISIS buvo sudarytas susitarimas: smogikai turėjo palikti miestą, mainais gaudami judėjimo laisvę. Galimai, nenustatytas skaičius ISIS smogikų kartu su savo šeimomis spruko į vakarus, į Siriją.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių žvalgyba, CŽV, 2014-ųjų rugsėjį numatė, kad Irake ir Sirijoje ISIS turi daugiau nei 50 tūkst. smogikų. Kitos organizacijos numatė, kad šis skaičius yra dvigubai didesnis. Vienas kurdų lyderis suskaičiavo ir 200 tūkst. smogikų.

REKLAMA

Samdinių skaičiai taip pat apytikriai žinomi – Irako nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas rugpjūtį tvirtino, kad vien Irake tokių buvo 30 tūkst., įskaitant 8 tūkst. Vakarų ir 6 tūkst. Tuniso gyventojų. Šio komiteto tvirtinimu, 28 tūkst. buvo nužudyti. Savaime suprantama, nė vieno iš pateiktų skaičių faktiškai patvirtinti neįmanoma, ypač nerealistiškai atrodo nukautųjų skaičius. Tai jau labai lengva įrodyti: kur gali būtų įžiūrėti mūšio laukuose tuos 28 tūkst. žuvusiųjų ISIS smogikų samdinių?

Praėjusių metų gruodį amerikiečių ginkluotosios pajėgos kalbėjo apie 50 tūkst. nužudytų ISIS smogikų Irake ir Sirijoje 2015-2016 metais. Ir vėlgi, šiuos skaičius patikrinti yra labai sunku.

REKLAMA
REKLAMA

Anot amerikiečių valdžios, iki šių metų balandžio Sirijoje buvo sunaikinta nuo 25 iki 30 tūkst. užsienio samdinių, tačiau lygiai taip pat, kaip ir Irako atveju: kur yra visi šie lavonai? ES kovos su terorizmu koordinatorius Gilesas de Kerchove’as rugpjūčio 9-ąją pareiškė, kad Sirijoje ir Irake „gavo pasirengimą ir buvo apmokyti“ apie 5 tūkst. smogikų iš Europos, o trečdalis jų grįžo namo. Jeigu tai teisybė, tai galima būtų paklausti savęs pačių, ar ES šalys turi įsivaizdavimą kas tai per žmonės, jeigu neskaičiuotume tų pavienių atvejų, kuomet jie buvo sulaikomi vos grįžę į tėvynę.

Yra žinomi atvejai, kai tiek Norvegijos somaliečių kilmės moterys, tiek ir Rusijos musulmoniškų kraštų gyventojai pasirinkdavo gyvenimo ISIS perspektyvas. Dabar dalis jų turėtų grįžti atgal, o valstybių laukia sunki užduotis juos aptikti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų