REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Vilniuje prasideda tradicinis, didžiausias Baltijos šalių inovacijų forumas „Innovation Drift“, skirtas ateities iššūkiams, visuomenei, technologijoms bei miestams. Šįkart į forumą atvyko JAV, Europos, Azijos šalių mokslininkai, verslininkai ir futurologai, dirbantys su pasaulį iš esmės galinčiomis pakeisti inovacijomis.

Ketvirtadienį Vilniuje prasideda tradicinis, didžiausias Baltijos šalių inovacijų forumas „Innovation Drift“, skirtas ateities iššūkiams, visuomenei, technologijoms bei miestams. Šįkart į forumą atvyko JAV, Europos, Azijos šalių mokslininkai, verslininkai ir futurologai, dirbantys su pasaulį iš esmės galinčiomis pakeisti inovacijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Innovation Drift“ forumą atidarė LR premjeras Saulius Skvernelis, dalyvius sveikino LR ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

REKLAMA

„Plati forumo temų ir ekspertų įvairovė rodo, kad inovacijos yra pagrindinis ateities ekonomikos ir visų mūsų gyvenimo kokybės variklis. Vilniuje šiandien priimame svečius iš inovacijomis garsėjančių JAV, Azijos, Europos valstybių. Dabar svarbiausia tampa idėja, jos unikalumas ir pritaikomumas – tai trina ribas tarp šalių ir suteikia taip laukiamą šansą nedidelėms valstybėmis, kurios gali ir geba lygiavertiškai įsijungti į diskusijas apie ateitį ir tapti pokyčių, kurie jau šiandien keičia mūsų lūkesčius ir pasirinkimus, dalimi“, – teigia ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, Lietuva šiemet užima 40-ą vietą pasaulio inovacijų indekse, tačiau yra sričių, kur šalis ypatingai stipri – tai lazerių, biotechnologijų pramonė, ypač kokybiška interneto ir mobiliojo ryšio infrastruktūra.

„Europos Sąjunga yra užsibrėžusi strateginį tikslą – iki 2020 metų pasiekti, kad investicijos į tyrimus ir plėtrą siektų 3 proc. bendrojo vidaus produkto, kai 2015 metais jos sudarė 2,03 proc. Lietuva visapusiškai skatina kūrybiškumą bei inovacijas, taip pat yra pasirengusi jungtis prie įvairių projektų ir išnaudoti turimą potencialą“, – sako ūkio ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Forumo žvaigždė – „Hyperloop One“ atstovė

Pagrindinė šių metų „Innovation Drift“ forumo pranešėja – į Lietuvą atvykusi JAV kompanijos „Hyperloop One“ vyriausioji patarėja tarptautiniais klausimais YJ Fischer. Ji pristatys transporto revoliucija vadinamą greito transportavimo sistemą požeminiais koridoriais „Hyperloop“, kurios dalimi siūloma tapti ir Lietuvai.

„Hyperloop“ sistema jau už kelerių metų žada už lėktuvus dvigubai greitesnes ir kelis kartus pigesnes keliones. Ji leis keliauti specialiose keleivinėse kapsulėse po žeme įrengtais tuneliais, pasiekiant milžinišką greitį. Pavyzdžiui, kelionė nuo Vilniaus iki Klaipėdos tokioje kapsulėje vietoje dabartinių kelių valandų truktų vos 20 minučių.

REKLAMA

JAV verslininkas Mike’as Othwortas savo karjerą paskyrė technologijų, kurių poveikio dar neįžvelgia niekas kitas, stebėjimui. Forumo plenarinėje sesijoje jis pateiks savo įžvalgas apie vadinamąsias trikdančias technologijas, jų identifikavimą ir komercializavimą.

„Innovation Drift“ šiemet pritraukė beveik pusšimtį verslininkų, mokslininkų ir futurologų iš viso pasaulio. Pranešimus skaitys 43 ekspertai iš 15 pasaulio valstybių – į forumą atvyksta ne vien skirtingų sričių išradėjai, bet ir skirtingose ekonomikose veikiantys verslo atstovai: pradedant Silicio slėniui naujų idėjų ieškančiais ekspertais ir baigiant nacionalinės Kinijos inovacijų strategijos specialistais.

REKLAMA

Nuo demografinių iššūkių iki kosmoso

Pirmoji „Innovation Drift“ diena skirta verslo ir technologijų, edukacijos, išmaniųjų miestų bei kosmoso technologijų aptarimui. Kaip ir kitos išsivysčiusios šalys Europa susiduria su rimtu demografiniu iššūkiu – visuomenė sensta. Tačiau Japonijos mokslininkai Vilniuje užduotį dar labiau pasunkins: jie teigia, kad statistinė gyvenimo trukmė netrukus pasieks 100 metų, todėl sveikatos priežiūros inovacijos yra svarbios kaip niekada.

Į Lietuvą atvyko ir mobiliojo telefono skambučio tėvu vadinamas Ralphas Simonas, jau ilgiau nei dešimtmetį laikomas vienu įtakingiausių verslininkų mobiliųjų telefonų rinkoje, „NASA Ames“ centro ekspertė Rose Grymes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalio 13 d. ekspertai diskutuos aktualiomis robotikos, dirbtinio intelekto, kibernetinio saugumo ir kūrybiškumo temomis. Kaip gali atrodyti ateitis, pademonstruos „Hansab“ bendrovės robotas Pepper, sukurtas bendravimui su žmonėmis ir galintis atpažinti jų veidus, emocijas, reaguoti į klausimus ir atsakyti į juos.

Vilniaus inovacijų forumas „Innovation Drift“ organizuojamas Ūkio ministerijos bei Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA). Europos sąjungos regioninės plėtros fondo lėšomis finansuojamas renginys siūlo ne tik išklausyti užsienio ir Lietuvos ekspertų paskaitų, bet ir apsilankyti inovacijų parodoje, savo akimis pamatyti lietuviškų įmonių kasdienybę „Inovacijų maršruto“ metu bei gyvai susitikti su didžiausiais verslo guru renginyje „B2B“.

Visą Vilniaus inovacijų forumo „Innovation Drift“ programą galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų