REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Klaipėdos rajono apylinkės teismas atėmė teisę vairuoti nuslėptos ligos priepuolį patyrusiam ir per avariją 10 žmonių sužalojusiam mikroautobuso vairuotojui.

 Klaipėdos rajono apylinkės teismas atėmė teisę vairuoti nuslėptos ligos priepuolį patyrusiam ir per avariją 10 žmonių sužalojusiam mikroautobuso vairuotojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos rajono apylinkės teismas antradienį paskelbė nuosprendį, kuriuo 72 metų Steponui Vilimui skyrė 2259 eurų baudą bei uždraudė trejus metus vairuoti transporto priemones. Senjoras nubaustas už tai, kad ištikus nuslėptos ligos priepuoliui, nesuvaldė mikroautobuso ir sukėlė eismo įvykį dėl kurio įvairius sužalojimus patyrė keleiviai.

REKLAMA

S.Vilimas pripažintas kaltu ne tik dėl avarijos sukėlimo, bet ir dėl informacijos pateikimo siekiant įgyti dokumentą, BNS sakė teismo atstovas Justas Ruškys.

Iš vairuotoją samdžiusios įmonės nukentėjusiajai priteista 800 eurų neturtinės žalos ir bylinėjimosi išlaidos.

Kaip pranešė teismas, nustatyta, kad S. Vilimas siekdamas gauti vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, pateikė melagingą informaciją. Žinodamas, jog sirgo liga, kuriai paūmėjus atsiranda priepuoliai ir netenkama sąmonės, nurodė, kad šia liga neserga ir nėra sirgęs. Vyrui buvo išduota pažyma, kad vairuoti jis gali, bei naujas vairuotojo pažymėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai kovą, ištikus priepuoliui, kelio vingyje Vėžaičiai–Gargždai–Dauparai nesuvaldė mikroautobuso „Mercedes-Benz“, nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į pakelės medį. Įvykio metu keleiviai buvo sužaloti.

S. Vilimas savo kaltę pripažino, tačiau teisinosi, kad seniau išties sirgo, yra patyręs priepuolių ir netekęs sąmonės, tačiau gydėsi ir manė, kad yra pasveikęs, nes pastaraisiais metais priepuolių nebebuvo. Dėl to eilinį kartą tikrindamasis sveikatą klausimyne nurodė, kad neserga ir nėra sirgęs.

Teismas šiuos kaltinamojo teiginius vertino kritiškai, kadangi iš bylos duomenų paaiškėjo, jog paskutinį kartą į gydytojus po priepuolio jis kreipėsi vos prieš du mėnesius iki sveikatos patikrinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad S. Vilimas pripažino kaltę, yra neteistas, anksčiau administracine tvarka buvo baustas tik už nedidelio pavojingumo kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Atsižvelgta ir į tai, kad vyras yra senatvės pensininkas ir pragyvena tik iš nedidelės pensijos, pats įvykio metu patyrė sunkių sužalojimų. Taip pat teismas įvertino nusikalstamos veikos pasekmes: sunkių sužalojimų patyrė du autobuso keleiviai, nesunkių – keturi, nežymių – taip pat keturi.

„Asmuo turi prisiimti atsakomybę už neprognozuojamos ligos, nesuderinamos su vairavimu, nuslėpimą, juolab, kad tai sukėlė tokias sunkias pasekmes“, – sakė bylą nagrinėjusi teisėja Jurgita Grigonienė.

REKLAMA

Teisėja pabrėžė, kad šioje byloje iškilo ir abejonių dėl vairuotojų sveikatos patikrinimo medicininės komisijos darbo kokybės – vyrui buvo leista vairuoti B, C, CE, D ir DE kategorijų transporto priemones, galbūt pasikliaujant vien jo užpildyta vairuotojo garbės deklaracija ir nepatikrinus net įrašų jo sveikatos istorijoje.

Civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo šioje byloje pareiškė tik vienas nukentėjusysis. Iš keleivių pervežimo bendrovės „Vežeta“ priteista 800 eurų neturtinės žalos ir 300 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Teismo nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų