REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
1970 m. Gamyklos degindavo išmestus automobilių akumuliatorius, išleisdamos teršalus į orą. Dabartiniuose reglamentuose nustatyta, kad akumuliatoriai turi būti perdirbami nepakenkiant aplinkai, tačiau kai kurie yra eksportuojami.

Jungtinių Amerikos Valstijų Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) strateginiame plane nėra vartojama frazė „klimato kaita”. Kaip paaiškėjo keturių metų EPA plano ataskaitoje, kuri buvo išsamiai aprašyta 38 puslapių dokumente išleistame praėjusią savaitę.

21

Jungtinių Amerikos Valstijų Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) strateginiame plane nėra vartojama frazė „klimato kaita”. Kaip paaiškėjo keturių metų EPA plano ataskaitoje, kuri buvo išsamiai aprašyta 38 puslapių dokumente išleistame praėjusią savaitę.

REKLAMA

Nei „anglies dioksidas“, nei „šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija“ nėra minimi dokumente, kurį paskelbė EPA, kaip pranešė CNN.

Ryškūs aplinkosaugos planų skirtumai

EPA atstovė spaudai Liza Bowman žurnalistams sakė, kad agentūros dėmesys buvo skiriamas „suteikti didesniam amerikiečių skaičiui galimybę pasiekti švarų orą, žemę ir vandenį“.

Tačiau pastebimas ryškus skirtumas tarp Obamos administracijos EPA plano ir šio.

80 puslapių dokumente, parašytame 2014 metais, pagal tuometinę EPA administratorę Giną McCarthy, 40 kartų minima frazė „klimato kaita”, o vienas iš svarbiausių skyrių buvo pavadintas „Klimato kaita ir oro kokybės gerinimas“.

REKLAMA
REKLAMA

Rachelė Cleetus, ekonomistė ir klimato politikos vadybininkė su susirūpinusiomis mokslininkų sąjungomis, sakė CNN, kad D.Trumpo planas visiškai nerodo dėmesio klimato kaitai.

REKLAMA

„Tai nebuvo neapsižiūrėjimas, tai yra apgalvota šios administracijos strategija”, – kalbėjo ji.

Donaldas Trumpas anksčiau yra pavadinęs klimato kaitą Kinijos paskleista apgaulė ir nepatvirtino, ar jis tuo iš tikrųjų tiki, kartu su moksliniais įrodymais, kurie palaiko tokį požiūrį.

EPA administratorius Scottas Pruittas, paskirtas vadovauti agentūrai taip pat teigė, kad jis nėra įsitikinęs, ar žmogaus veikla dar labiau apsunkina klimato pokyčius.

S.Pruittas daug laiko praleido susitikdamas su vadovais ir lobistais, kurie vadovauja bendrovėms ir pramonės šakoms, kurias reglamentuoja EPA. Daugelis S.Pruitto pranešimų taip pat rodo, kad pagrindinis jo tikslas yra sušvelninti aplinkos apsaugą ir reguliavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Paryžiaus susitarimas dėl klimato kaitos

Kalba, kuri vartojama pranešime, yra dar vienas žingsnis siekiant visiškai išardyti Obamos aplinkosaugos palikimą, kaip Trumpo kampanija ir žadėjo.

Birželio mėn. Prezidentas pasitraukė iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos, pasirašyto beveik 200 šalių. Šiuo susitarimu siekiama sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir padėti skurdesnėms šalims prisitaikyti prie jau pasikeitusios planetos.

D.Trumpas sakė, kad dėl susitarimo Amerikos darbuotojai patenka į „ekonomiškai nepalankią padėtį”.

Donaldo Trumpo administracija taip pat ketina panaikinti ar pakeisti Obamos aplinkosaugos teisės aktų pagrindinį elementą – švarios energijos planą.

Švarios energijos planas buvo skirtas tam, kad greičiau būtų pasiekti Paryžiaus klimato susitarime nustatyti tikslai, sumažintas išmetamų teršalų kiekis.

Visuomenė iki spalio pabaigos gali siųsti pastabas dėl strateginio EPA plano, o 2018 m. vasario mėnesį jis bus pateiktas kongresui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų