Sveikas maistas (nuotr. Fotolia.com)

Sveikas maistas (nuotr. Fotolia.com)

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai?

Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Labai svarbu ką valgome. Dar svarbiau kaip gaminame. Mitybos ekspertai tvirtina, kad maisto gamybos būdas lemia net iki 50 proc. patiekalo maistinės vertės.

„Pavyzdžiui, perkeptos ar pervirtos daržovės netenka savo maistinės vertės, ir vien todėl, kad tai – vis dar daržovės, nereiškia, kad valgome sveikai. Tas pats vyksta ir su kitais produktais – mėsa, žuvimi, kruopomis“, – sako A. Ivanauskas.

Savo virtuvėje mitus griaunantis kulinaras stengiasi gaminti sveikai ir teigia dažnai sulaukiantis aplinkinių klausimų apie tai. Todėl pasitaręs su dietologe Kristina Jasmontiene siekiantiems gyventi sveikiau žeria patarimus – išskyrė tris maisto gaminimo būdus, kuriuos pasitelkus lengvai paruošiami sveikesni patiekalai.

REKLAMA

Vietoje keptuvės – garai

Gaminant maistą, A. Ivanauskas prioritetą teikia kepimui garuose. Anot virtuvės guru, pasitelkus garų funkciją, orkaitėje galima kepti iš esmės viską – ir mėsą ar žuvį, ir daržoves, skirtingus kepinius, desertus.

„Tiems, kas nori valgyti sveikiau, ar dėl kokių nors priežasčių vengia kepto maisto, gaminimas pasitelkus garus yra idealus sprendimas.

Taip keptas maistas yra sultingesnis, sveikesnis, tad orkaitė su kepimo garuose funkcija yra sveiko gaminimo įrankis. Be to, galima įvairiai laviruoti – nebūtina nuo pradžių iki galo maistą gaminti vienu būdu. Galima vištieną garuose gaminti dalį laiko, o vėliau, perjungus orkaitės rėžimą, ją įprastai apkepti, kad apskrustų“, – sako A. Ivanauskas.

K. Jasmontienė teigia, kad toks maisto gamybos būdas geriausias siekiant patiekale išlaikyti visas naudingas medžiagas. „Kepdami garuose nenaudojame riebalų – jau vien tai lemia, kad patiekalas ruošiamas sveikai.

Proceso metu išlaikomas maksimalus vitaminų, mineralinių medžiagų kiekis maiste, nes kepimas garuose netrunka ilgai, be to, taip ruošiant maistą rekomenduojama jo nesūdyti, neprieskoniuoti. Patiekalas pats savaime išlaiko visas savo skonines savybes“, – sako dietologė.

Alfas Ivanauskas (nuotr. tv3.lt)

Alfas Ivanauskas (nuotr. tv3.lt)

Kepimas žemoje temperatūroje

Kitas būdas, kurį rekomenduoja išbandyti A. Ivanauskas, yra kepimas vakuume. Pasak dietologės K. Jasmontienės, taip gaminant maisto praktiškai neįmanoma sugadinti.

REKLAMA

„Pirmiausia, taip kepant mums nereikalingas joks papildomas riebalas. Maistą tiesiog įdedame į specialų maišelį ir jį suvakuumuojame orkaitėje.

Taip iš jo pašalinamas oras. Antra, kepant vakuume nereikalinga aukšta temperatūra, todėl dažnai kiti šį būdą pavadina „kepimu žemoje temperatūroje“. Kai temperatūra yra aukšta, dalis maistinių medžiagų žūva.

Šiuo atveju – ne. Trečia, maistui esant maišelyje ir netekus sąlyčio su oru, taip pat netenkama ir sąlyčio su skirtingomis bakterijomis“, – paaiškina mitybos specialistė.

Tuo tarpu A. Ivanauskas skuba paneigti mitą, neva kepant vakuume patiekalą gali sugadinti vakuumavimo maišelis: „Įsitikinimas, kad kepant vakuume naudojamas maišelis yra gryna sintetika, kad neva jis išskiria nuodingas medžiagas, yra iš piršto laužtas.

Patikėkite, kurdami maisto gamybai tinkamą plastiką visi technologai galvojo apie vieną: kaip padaryti taip, kad tik jis nekeltų jokios žalos žmogaus organizmui. Tiesiog žvelkime plačiau ir nustokime nerimauti.“

Ragina dažniau rinktis troškintus patiekalus

Galiausiai ekspertai duoda ir trečią vertingą patarimą – ragina dažniau rinktis troškintus patiekalus: taip ruošti ir mėsą, ir daržoves.

„Nuo virimo troškinimas skiriasi tuo, kad troškinant įpilamas mažesnis vandens kiekis. Kai kurie žmonės, prieš imdami troškinti, maistą dar apkepa, tačiau pati to nerekomenduočiau – maistas tampa mažiau vertingas.

Troškinti maistą sveika, nes taip ruošiant patiekalus neprisireikia papildomų riebalų, be to, maistinės medžiagos lieka pačiame patiekale, o ne, pavyzdžiui, vandenyje“, – sako K. Jasmontienė.

REKLAMA

Tuo tarpu A. Ivanauskas pabrėžia, kad kuo mažiau termiškai apdorotas, tuo maistas yra sveikesnis, todėl gaminant patiekalus svarbu nepersistengti: jei maistas apdorojamas itin aukštoje temperatūroje, procesas turėtų trukti kiek įmanoma trumpiau.

„Maistas pagaminamas nesveikai, kai gaminimo procesas nėra tinkamai kontroliuojamas. Čia kaip santykiuose: jei nežinai, kada pasakyti komplimentą, o kada patylėti, tada siekti rezultato gali būti sudėtinga. Išmokus kontroliuoti, viskas tampa žymiai paprasčiau“, – šypsosi jis.

Savo ruožtu K. Jasmontienė padiktuoja dar kelias paprastas sveiko maisto ruošimo taisykles: gaminant rekomenduoja naudoti kuo mažiau riebalų, druskų, nenatūralių prieskonių – šiuos verčiau rinktis žolinius.

[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB All Media Lithuania sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Mergaitė serga sunkia liga (nuotr. 123rf.com)
Daugelis vėžiu susirgusių žmonių ima klausti savęs, ką jie darė ne taip, kad juos užklupo ši skaudi nelaimė. Be abejo, kartais tai lemia genetika, taip pat manoma, jog vėžio ...
Moters nugara (nuotr. 123rf.com)
Dvi savaitės iki didžiųjų metų švenčių. Pats metas pagalvoti, ar pavyks tilpti į suknelę, apie kurią seniai svajojate.  Nors mitybos specialistai ir medikai sutartinai ...
Kaip atsikratyti spuogų? (nuotr. facebook.com)
Vis dažniau pasirodo informacija apie iš namuose pagamintų produktų daromas veido kaukes, šveitiklius ir kitas grožio priemones. Atrodo, kad tai, ką valgote, galima tepti ir ...
Filtruoto vanden čiaupas (nuotr. Fotolia.com)
Vieni mitybos ekspertai tvirtina, kad žmogus turi išgerti 1,5–2 litrus vandens per dieną, kiti gi teigia, kad troškulys – geriausias indikatorius vandens poreikiui nustatyti. ...
Arbata su cinamonu (nuotr. 123rf.com)
Cinamono nauda niekas neabejoja. Dažna šeimininkė jį renkasi blynelių, kepinių, pyragų gamybai. Vis dėlto medikai ir sveikos mitybos specialistai šį prieskonį giria ne tik dėl ...
REKLAMA

Top Video

Žiaurus paauglio nužudymas: gimnazijos direktorė pasakė, kas šokiruoja labiausiai
DABAR RODOMA
Žiaurus paauglio nužudymas: gimnazijos direktorė pasakė, kas šokiruoja labiausiai
DABAR RODOMA
Mažesnes nei vairuotojų algas gaunantiems dėstytojams trūko kantrybė
DABAR RODOMA
E. Dragūnui gražiausios moterys – lenkės: „ Sako, kad jos sekso metu keikiasi lovoje“
DABAR RODOMA
Egidijus Dragūnas pasakė, ką mano apie PVM ir pasijuokė iš Monikos Šalčiūtės
DABAR RODOMA
Šarūnas Jasikevičius atliko perdavimą, kokio Eurolyga nematė jau seniai
DABAR RODOMA
Dėl gražiausios eglės titulo rungiasi Baltijos šalių eglės: kuri verčiausia laimėti?
DABAR RODOMA
Tragiškai žuvusios manekenės bute – gedinčios motinos ašaros
DABAR RODOMA
Norvegijoje dingusi lietuvė grįžo namo – moterį išgelbėjo vietos lietuviai
DABAR RODOMA
Remigijus Šimašius: sąlygos ypatingai sunkios
DABAR RODOMA
Išskirtinė prakartėlė Vilniuje – tiems, kuriems labiausiai reikia

Televizija

Į viršų