REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimas, ketvirtadienį turėjęs apsispręsti, ar naikinti prieš kelerius metus įstatymu įtvirtintus kai kuriuos reikalavimus dirbamos žemės pirkėjams, dėl to balsuos po savaitės.

REKLAMA
REKLAMA

 

Toks sprendimas priimtas Seimo seniūnų sueigoje, Kaimo reikalų komitetui nebaigus svarstyti pataisų. Komitetas nutarė palaukti, kol Europos Komisija (EK) priims komunikatą dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo pačioje bendrijoje ir Europos Sąjungos teisės.

REKLAMA

„Norime pamatyti, ką tas komunikatas sako“, - BNS teigė Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas.

Įįstatymo pataisomis siūloma naikinti žemės įsigijimo saugiklius, numatančius kvalifikacijos reikalavimus žemės pirkėjams, dėl kurių EK yra pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą ir kurie kliudo šaliai įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO).

Dabar žemę įsigyti gali tik turintieji tam tikrų profesinių įgūdžių ir kompetencijų: ne mažesnį kaip 3 metų ūkininkavimo stažą, žemės ūkio išsimokslinimo diplomą, deklaravusieji naudmenas ir pasėlius, įregistravę savo ūkį. Dabar to siūloma atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmumo teisę įsigyti privačią žemę be kitų atvejų siūloma suteikti ir žemdirbiams arba įmonėms, veikiančioms savivaldybėje, kur parduodamas sklypas, arba jei jos ribojasi, bet yra kitoje savivaldybėje. Jei jie atsisakytų pirmumo teisės, pardavėjas turėtų teisę parduoti bet kam. Būtent ši nuostata ir kelia daugiausia diskusijų komitete.

„Jeigu pagal pirmumo teisę niekas nenori žemės įsigyti, tai kaip ir nelieka jokio saugiklio - žemę gali bet kas įsigyti. Tai ir kyla klausimas, ar turime įdėti bent kokį griežtą saugiklį, kad negalėtų tas bet kas. Aišku, žiūrint ir iš saugumo pozicijos Lietuvos, jeigu taip laisvai paleisime (žemės pardavimą - BNS), žemė gali nueiti į kažkokias korporacijas. O kas gali paneigti, kad už tos korporacijos nugaros stovi nepageidaujamos šalys. Bet kai tik įdedame griežtą apribojimą, tada iš karto prieštaraujame Europos Sąjungai“, - teigė A.Stančikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vienas iš svarstomų siūlymų - nustatyti, kad norintieji įsigyti žemę, į kurią niekas nereikštų pirmenybės, privalėtų užsiimti žemės ūkio veikla: „Logiška. Kam tau žemės ūkio paskirties žemė, jeigu jos nedirbi?“

Dabar pirmumo teisę įsigyti žemę taip pat suteikta sklypo bendraturčiams, nuomotojams ir žmonėms, kurių žemė ribojasi su parduodamu sklypu.

Pataisos taip pat leistų dovanoti žemę artimiausiems giminaičiams - dabar to negalima padaryti, ją galima tik paveldėti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų