REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radioaktyvaus elemento pėdsakai, kuriuos aptiko kai kurių šalių stebėjimo stotys visoje Europoje, tikriausiai yra kilę iš Rusijos, rašoma „Le Figaro“.

Radioaktyvaus elemento pėdsakai, kuriuos aptiko kai kurių šalių stebėjimo stotys visoje Europoje, tikriausiai yra kilę iš Rusijos, rašoma „Le Figaro“.

REKLAMA

Jau kelias dienas stotys, stebinčios radiacijos lygį atmosferoje Europoje, fiksuoja rutenio-106 izotopų lygio padidėjimą; šis dirbtinis elementas įprastai gamtoje nėra fiksuojamas. Pirmosios jį šią savaitę Europoje aptiko Norvegijos, Šveicarijos, Italijos ir Vokietijos stotys. Didžiausia koncentracija buvo aptikta Vokietijoje, ji sudarė 5 milibekerelio kubiniame oro metre, teigiama straipsnyje.

Tokia radioaktyvios medžiagos užterštumo koncentracija yra tūkstančius kartų žemesnė už lygį, kuris keltų pavojų, ir sudaro jokios rizikos žmogaus sveikatai ar aplinkai, tvirtinama Prancūzijos branduolinio ir radiacinio saugumo institute (IRSN). Tačiau išlieka klausimas dėl teršalų šaltinio. Kartu su ruteniu-106 nebuvo aptikta jokių kitų radioaktyvių elementų, todėl atominės elektrinės gedimo ar branduolinio užtaiso išbandymo, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjoje, atvejai yra atmetami.

Kol kas labiausiai įtikinančios hipotezės yra siejamos su nesklandumais branduolinio kuro perdirbimo metu arba dėl medicininio radioaktyvaus šaltinio deginimo. Pavyzdžiui, rutenis-106 yra naudojamas akių vėžio lazerinėje terapijoje.

Apjungus vietas, kur buvo aptikt rutenio-106 pėdsakai Europoje, ir pastarųjų dienų vėjų žemėlapį, IRSN ir analogiška įstaiga Vokietijoje, nustatė, kad galimas šaltinis – Rusijos Uralo pietų regionas. Rusijos valdžia tradiciškai dėl šio radioaktyvaus užterštumo jokios informacijos nepateikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų