REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiąjį metų ketvirtį būsto rinkos apyvarta viršijo tiek praėjusio ketvirčio, tiek to paties praėjusių metų laikotarpio rezultatus, o prie to labiausiai prisidėjo naujo būsto pirkėjai. Didžiausias kainų augimas fiksuotas Vilniuje, kur naujų butų kainos pasiekė 2008 m. lygį.

Trečiąjį metų ketvirtį būsto rinkos apyvarta viršijo tiek praėjusio ketvirčio, tiek to paties praėjusių metų laikotarpio rezultatus, o prie to labiausiai prisidėjo naujo būsto pirkėjai. Didžiausias kainų augimas fiksuotas Vilniuje, kur naujų butų kainos pasiekė 2008 m. lygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalutiniais Registrų centro būsto pirkimo sandoriuose fiksuotų kainų duomenimis, per pastaruosius tris mėnesius lietuviai būstui išleido 442,3 mln. Eur. Tai 4,6 proc. daugiau nei per praėjusį ketvirtį ir 4,9 proc. daugiau nei per 2016 m. liepą–rugsėjį.

REKLAMA

Didesnė nei įprastai rinkos dalis teko naujos statybos būstui įsigyti. Vien naujesnės statybos butų nupirkta už 111,5 mln. Eur arba ketvirtadalį visos būsto rinkos apyvartos. Šio segmento rinkos augimą lėmė ne tik išaugusi paklausa, bet ir aukštesnė naujų butų kaina – per metų ketvirtį šalyje ji kilo vidutiniškai 0,5 proc. ir siekė 1 283 Eur už kvadratinį metrą, o Vilniuje fiksuota vidutinė 1 626 Eur/kv. m. naujų butų kaina buvo aukščiausia nuo pat 2008 m. Palyginimui, 2016 m. vidutinė naujų butų kaina Lietuvoje siekė 1 258 Eur/kv. m.

REKLAMA
REKLAMA

Dar sparčiau – 8,8 proc. per ketvirtį ir 14,7 proc. lyginant su bendrais 2016 m. vidurkiais – augo naujų namų kaina. Už kvadratinį metrą naujos statybos name per pastaruosius tris mėnesius šalies gyventojai mokėjo vidutiniškai 665 eurus.

Tuo metu senesnės statybos butai ir individualūs namai Lietuvoje per ketvirtį atpigo atitinkamai 2,6 proc. ir 2,7 proc. Vis dėlto, lyginant su bendrais 2016 m. vidurkiais, senos statybos butų kainos pastarąjį ketvirtį šalyje buvo 4,3 proc. didesnės, namų – 0,6 proc. didesnės.

Senos statybos butai

Vilniuje senesnės statybos butai pastarąjį metų ketvirtį kainavo vidutiniškai 1 345 Eur/kv. m. Tai 2,9 proc. mažiau nei šių metų balandį–birželį fiksuoti vidurkiai, tačiau 5 proc. daugiau nei vidutinė praėjusiais metais fiksuota kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kituose keturiuose didmiesčiuose senos statybos butų kaina taip pat nežymiai krito. Kvadratinis metras senesnės statybos name pirkėjams čia kainavo vidutiniškai 792 Eur – 1,4 proc. mažiau nei ankstesnį metų ketvirtį. Vis dėlto, lyginant su vidutinėmis 2016 m. kainomis, pastaruosius tris mėnesius senos statybos butai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje buvo 12,9 proc. brangesni.

Tuo metu rajonų centruose buvo pastebimas nežymus senos statybos butų kainų augimas. Čia fiksuota vidutinė 383 Eur/kv. m. kaina buvo 1,8 proc. aukštesnė nei antrąjį metų ketvirtį, o bendrą 2016 m. kainų vidurkį viršijo 11,6 proc.

REKLAMA

Kaimo vietovėse vidutinė senesnės statybos butų kaina per ketvirtį beveik nepakito ir siekė 374 eurus už kvadratinį metrą. Lyginant su praėjusiais metais vyravusiomis kainomis, tokio tipo būstas mažesniuose miesteliuose ir kaimuose pastaruosius tris mėnesius buvo 6,8 proc. brangesnis.

Naujos statybos butai

Sostinėje fiksuotas 5,2 proc. naujos statybos butų kainų augimas grąžino šio segmento būsto kainas į 2008 metų kainų lygį. Kvadratinis metras naujos statybos bute Vilniuje pastarąjį ketvirtį kainavo vidutiniškai 1 626 eurus. Palyginimui, 2016 m. vidutinė kaina buvo 4,9 proc. žemesnė (1 549 Eur/kv. m).

REKLAMA

Priešinga situacija buvo matoma Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, kur, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, vidutinė naujos statybos butų kaina liepos–rugsėjo mėnesiais krito 5,6 proc. ir siekė 1 056 Eur/kv. m. Bendrą praėjusiais metais keturiuose didmiesčiuose fiksuotą vidurkį ši kaina viršija 12,8 proc.

Tuo metu mažesniuose miesteliuose ir kaimiškose vietovėse už naujos statybos butus pirkėjai pastarąjį ketvirtį mokėjo vidutiniškai 721 Eur/kv. m. – 9,2 proc. daugiau nei ankstesnius tris mėnesius ir 5,8 proc. daugiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senos statybos namai

Individualūs senos statybos namai sostinėje per praėjusius tris mėnesius liko pigesni nei 2016 m. ir dar šiek tiek atpigo lyginant su ankstesniu ketvirčiu. Tokio būsto kaina Vilniuje siekė 881 Eur/kv. m. Palyginimui, balandį–liepą fiksuota vidutinė kaina buvo 890 Eur/kv. m., o bendras 2016 m. vidurkis siekė 936 Eur/kv. m.

Kituose didmiesčiuose senesnės statybos namai per ketvirtį taip pat nežymiai atpigo ir kainavo vidutiniškai 569 Eur/kv. m. Tokia suma yra 7,4 proc. aukštesnė nei praėjusių metų vidutinė kaina.

REKLAMA

Rajonų centruose praėjusį metų ketvirtį fiksuota senos statybos namų kaina kilo beveik dešimtadaliu ir pasiekė praėjusių metų vidurkį – 325 Eur/kv. m. Kaimiškose vietovėse, kur šios rūšies būsto nuperkama daugiausiai, už kvadratinį metrą senos statybos name pirkėjai mokėjo vidutiniškai 277 eurus. Tokia kaina yra penkiais eurais mažesnė už praėjusio ketvirčio, tačiau 7,1 proc. didesnė už buvusią visus praėjusius metus.

Naujos statybos namai

Spartus kainų augimas fiksuotas ir Vilniaus naujos statybos namų rinkoje. Lyginant su ankstesniu ketvirčiu, jų kainos sostinėje augo net 26,2 proc. ir siekė 990 Eur už kvadratinį metrą. Palyginimui, pernai už naujos statybos namą Vilniuje pirkėjai mokėjo 18,6 proc. mažiau arba vidutiniškai 835 Eur/kv. m.

REKLAMA

Beveik šimtu eurų už kvadratinį metrą – nuo 605 eurų balandį–birželį iki 704 eurų liepą–rugsėjį –naujos statybos namų kaina augo ir kituose didmiesčiuose. Panašiai kaip ir sostinėje, vidutinė pastarojo ketvirčio kaina 18,8 proc. viršijo bendrą 2016 m. kainų vidurkį.

Tuo metu mažesniuose miestuose ir kaimo vietovėse naujų namų kaina išliko stabili ir beveik nesiskyrė nei nuo praėjusio, nei nuo pirmojo metų ketvirčio. Lyginant su vidutinėmis 2016 m. kainomis, kaimiškose vietovėse pirkėjai už naujos statybos namus mokėjo 9,7 proc. daugiau – vidutiniškai 584 Eur/kv. m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų