REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudenėjant gatvėse vis anksčiau įsivyrauja tamsa ir pavojų mums ima kelti netikėtai gatvėse pasirodantys gyvūnai. Jie gali išdygti ne tik miško keliuose, bet ateiti ir į miestus, kaip kad prieš porą savaičių nutiko Klaipėdos gyventojams, kuomet po gyvenamąjį rajoną pasivaikščioti nusprendė suaugęs briedis. 

Rudenėjant gatvėse vis anksčiau įsivyrauja tamsa ir pavojų mums ima kelti netikėtai gatvėse pasirodantys gyvūnai. Jie gali išdygti ne tik miško keliuose, bet ateiti ir į miestus, kaip kad prieš porą savaičių nutiko Klaipėdos gyventojams, kuomet po gyvenamąjį rajoną pasivaikščioti nusprendė suaugęs briedis. 

REKLAMA

Prieš porą savaičių į Klaipėdos gyvenamąjį rajoną atklydęs briedis problemų nesukėlė, jis ramiai vaikštinėjo šaligatviu, jo netrikdė automobiliai. Po kurio laiko jis grįžo į mišką.

Tiesa, ne visos istorijos baigiasi būtent taip.

Praėjusį mėnesį Senųjų Trakų seniūnijoje, Šventininkų kaime, automobilis „Volvo“ partrenkė į kelią išbėgusį briedį. Susidūrimo metu nukentėjo automobiliu važiavęs vyras. Briedis neišgyveno - jį išsivežė medžiotojai. Medžiotojų teigimu, vairuotojo kelyje pasitaikė jaunas 4-5 metų amžiaus patinas.

Rugsėjo pabaigoje Vilniuje, Kirtimų g., automobilis „Peugeot 307“, vairuojamas vairuotojos (g. 1992 m.), partrenkė į kelio važiuojamąją dalį išbėgusį briedį. Ant antroje eismo juostoje gulinčio briedžio užvažiavo vairuotojo (g. 1991 m.) vairuojamas automobilis „Seat Ibiza“ ir apvirto. Per eismo įvykį sužalotas automobilio „Seat Ibiza“ keleivis dėl dešinio peties ir alkūnės bei kaklo sumušimų, suteikus med. Pagalbą, buvo gydomas ambulatoriškai.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvūnai užklysta atsitiktinai

Ir tai tik keli pavyzdžiai to, kas gali nutikti susidūrus su briedžiu. Kartais viskas pasibaigia mirtimi. Almantas Kulbis, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjas teigia, kad gyvūnai užklysta į miestus atsitiktinai, dėl to, kad pasiklysta, tiesa, poravimosi metu jie linkę aplankyti didesnius plotus.

REKLAMA

„Rudenį, taip pat ir vasarą mus pasiekia informacija, kad tiek stirnos, tiek briedžiai kartais patenka į miestus išeina netgi į gyvenamuosius rajonus, ypač jauni stirniukai, jauni briedžiai. Neseniai ir Klaipėdos mieste vaikščiojo briedžiai, tiesiog gyvūnams tokie dalykai pasitaiko, nors nėra įprasti, reikėtų šių gyvūnų nepartrenkti automobiliais ”, – kalbėjo A. Kulbis.

Elniai nemigruoja, tačiau naujus plotus jie ima lankyti poravimosi metu, ieškodami patelių. 

„Apskritai elniai nemigruoja, nebent rujos metu galima pastebėti, kad jie keičia aplinką. Bet iš tiesų jie nemigruoja, kaip paukščiai, o mieste tiesiog pasiklysta. Tuomet žmonės bando jiems įvairiais būdais padėti, pavyzdžiui vasarą buvo toks atvejis, kad Antakalnyje stirna pateko į labai judrią gatvės aplinką iš kurios žmonės ją tiesiog perkėlė į mišką”, – kalbėjo A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje gyvūnų suvažinėjama daugiau, nei nušaunama medžiotojų

Lietuvoje daugiau gyvūnų žūva po automobilio ratais, nei nuo medžiotojo kulkos.

„Yra tokių duomenų, kad po automobilių ratais Lietuvoje žūva beveik tiek pat arba net daugiau gyvūnų rūšių, nei nuo medžiotojų rankos. Aišku tai priklauso nuo gyvūnų rūšies. Į tą skaičių patenka ežiai ir panašūs gyvūnai, ne vien stirnos ar briedžiai. Gyvūnams keliai yra labai pavojingi“, – minėjo gamtininkas.

Elniai mieste šilumos neieško

Šaltuoju metų laiku į miestą užklydę briedžiai ir stirnos šilumos neieško, tačiau jos ieško nelabai mylimos pelės.

„Pelės šaltojo sezono metu ieško šilumos ir keliauja ten kur daugiau atsargų. Jos pasislepia kartais žmonių būstuose, sandėliuose, bet stambieji žinduoliai, ypač elniniai, taip nesielgia. Aišku, žiemą , kai jau įsivyrauja badas, galime juos pamatyti soduose. Kiškiai taip pat atklysta į mūsų daržus, kuriuose būna nenuimtų daržovių likučiai”, – priduria A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų