REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Poros santykiai (nuotr. Fotolia.com)

Apie vyrų ir moterų darbų pasiskirstymą galima kalbėti amžinai. Yra labai daug požiūrių, kurie moteris ir vyrus padalina į kelias grupes: vieni sako, kad moterys turi namuose viską daryti, kiti sako, kad vyrai turi padėti moterims viską daryti, dar kiti laikosi nuomonės, kad vyrai ir moterys turi dalintis darbais. Kaip gi yra iš tiesų? Psichologė Ramunė Murauskienė ragina pasikalbėti šia tema. 

27

Apie vyrų ir moterų darbų pasiskirstymą galima kalbėti amžinai. Yra labai daug požiūrių, kurie moteris ir vyrus padalina į kelias grupes: vieni sako, kad moterys turi namuose viską daryti, kiti sako, kad vyrai turi padėti moterims viską daryti, dar kiti laikosi nuomonės, kad vyrai ir moterys turi dalintis darbais. Kaip gi yra iš tiesų? Psichologė Ramunė Murauskienė ragina pasikalbėti šia tema. 

REKLAMA

Vyrai nebeneša mamuto

Nors mamutų medžioklė seniai baigėsi, vyrai, grįžę į namus, vis dar ieško patogios vietos išsidrėbti ir stebėti saulėlydį. Ir tai nestebina. Mat jau seniai aišku, kad vyrui namai - tai poilsio zona. Visgi, laikai daro savo korekcijas žmonių gyvenimuose.

Moterys jau seniai nebesaugo savo namų, nepila katinams pieno į lėkšteles ir nesirūpina namų ugnimi 24 valandas per parą. Ne todėl, kad jos negeba to daryti.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesiog jos irgi išeina medžioti mamutų. Taip jau nutiko, kad vyro mamuto dažnai nepakanka, norint tenkinti visų šeimos narių poreikius. Belieka pajuokauti. Kodėl vyrai dažniausiai namuose ilsisi, o moterys toliau darbuojasi? O gi todėl, kad jei staiga prasidės karas, tai vyras negali būti pavargęs.

REKLAMA

Vyras ir moteris yra partneriai

Vyrai įprato save matyti ne kaip atskirą namuose gyvenantį individą, o kaip moters pagalbininką. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad jei reikia iš indaplovės išimti indus, vadinasi, moteris turi prašyti vyro pagalbos, nes ji pati nesusitvarko su savo pareiga.

Ir jei reikia padžiauti rūbus, vyras irgi gali padėti. Vyras gali padėti net valgyt padaryti. Vyras gali padėti. Ar nepabodo matyti vyrus tokiais nepilnaverčiais?

Dažna moteris net klausimo nekelia, o mano nuotolinių kursų "Moters kelias" dalyvės mokosi į vyro klausimą "ar tau reikia pagalbos?" atsakyti: ne, man pagalbos nereikia, bet tu gali...

REKLAMA
REKLAMA

Juk vyrai daug ką gali. Nes jie - irgi namų gyventojai. O ne viešbučio svečiai. Ir kai moteris eina į darbą, ji grįžusi neprivalo savo sveikatos sąskaita tenkinti kito suaugusiojo komforto poreikius. Ji gali, bet neprivalo. Ir kai tai įsisąmonina moteris, būna linksma.

Keičiam įpročius

Verta nuolat sau ir vyrui priminti: ne tik aš turiu rankas, bet ir tu. Verta drąsiai sakyti: aš neatimsiu iš tavęs galimybės būti savarankišku žmogumi, galinčiu pasirūpinti ne tik savimi, bet ir mažesniais už save. Labai įprasta girdėti, kad, jei moteris negamina valgyti, vyras valgo bet ką.

Kodėl? Jis nemyli savęs? O gal nemoka daryti valgyti? O gal jam šiaip koks sutrikimas?

Nepadėkime vyrui sirgti. Padėkime sveikti. Ką tai reiškia? Nedarykime iš vyro didvyrio, kai jis daro visai šeimai pusryčius. Nedarykime iš vyro supermeno, kai jis vedasi vaikus į parką. Tai yra normalu. Siurbti, lyginti, plauti, dulkes valyti gali ir vyrai. Kokie?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie save laiko namų šeimininkais ir kurie save laiko savo žmonų partneriais. Todėl normalu, kai vyras tiesiog eina plauti indų, o ne klausinėja žmonos, gal jai reikia kokios pagalbos. Normalu, kai vyras eina maudyti savo vaikų, o ne laukia žmonos nurodymo, kad jau laikas vaikams užbaigti dieną.

Normalu, kad vyras, pažiūrėjęs į dulkių siurblį, pagalvoja ne tik apie savo mašiną, kurią jis norėtų išsiurbti. Ta normali realybė prasidės tada, kai moteris leis jai prasidėti.

Vienintelė moters pareiga namuose

Taigi, vienintelė moters pareiga namuose yra leisti vyrui būti pilnaverčiu žmogumi, gyvenančiu tuose pačiuose namuose ir darančiu tuose namuose daug gero.

REKLAMA

Kai moteris eina į darbą, ji praranda namų karalienės titulą. O vyras praranda galimybę namuose būti svečiu.

Moterys, drąsiai leiskime vyrams likti nepatenkintiems dėl pokyčių. Tiesiog pagalvokite: juk gydymas turi savo kainą. Jūsų laimė - taip pat kainuoja.

Ir tą kainą mokėti visada verta. Vieno susitikimo su vyrais ir moterimis metu manęs jaunas vyrukas paklausė: tai kokios yra vyro pareigos namuose?

Mano atsakymas buvo trumpas: jūs gyvenate savo namuose, o manęs klausiate, ką jums juose reikia daryti? Jūs kažką supainiojote.

Mielos moterys, mylėkime save, nesusimenkinkime, nesusimažinkime ir to nedarykime su vyrais. Jie - dideli, galingi, lygiaverčiai ir pilnaverčiai šios žemės gyventojai, turintys rankas ir kojas, protą, mąstymą, daug įvairiausių gebėjimų.

Jei jūsų vyras moka žaisti kompiuterinius žaidimus, jo smulkioji motorika tikrai pajėgs ir šakutes sudėlioti į stalčius. Nemanykime, kad tokius darbus namuose daro tik moterys ir vaikai.

Vyriškumas auga vyrų gretose, o ne moterų ir vaikų. Bet tai jau kita tema kitam kartui. Būkime laimingos!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų