REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Utėlės vaiko galvoje (nuotr. Fotolia.com)

Dažnai manoma, kad utėlių problema gresia tik asocialioms šeimoms ir tvarkingai gyvenantiems nėra dėl ko nerimauti. Būtent dėl tokios nuomonės tėvai nustemba ir kaip reikiant išsigąsta, kuomet rūpestingai prižiūrimas vaikas iš darželio ar mokyklos parsineša utėlių.

3

Dažnai manoma, kad utėlių problema gresia tik asocialioms šeimoms ir tvarkingai gyvenantiems nėra dėl ko nerimauti. Būtent dėl tokios nuomonės tėvai nustemba ir kaip reikiant išsigąsta, kuomet rūpestingai prižiūrimas vaikas iš darželio ar mokyklos parsineša utėlių.

REKLAMA

Taip nutiko ir skaitytojai Laurai, kuomet dukra iš mokyklos grįžo užsikrėtusi utėlėmis, o greitai išsprendus problemą ir jų atsikračius, po poros savaičių istorija pasikartojo.

„Neįtikėtina, kad dar šiandien turime spręsti tokias problemas, kaip utėlės, kada gyvenam tvarkingai ir nesame kažkokia apsileidusi šeima.

Vis dėlto, mano dukra iš mokyklos parsinešė utėlių. Pradėjus vaikui eiti į mokyklą vieną dieną pastebėjau, kad dukra pradėjo kasytis, vėliau taip pat sužinojau, kad klasėje yra vaikų iš asocialios šeimos, kuriems ta pati problema.

Pranešus mokytojai buvo tikinta, kad problema bus išspręsta, tačiau neatrodė, kad tėvai i asocialios šeimos tinkamai pasirūpins savo vaikais ir padės išnaikinti utėles.

REKLAMA
REKLAMA

Savo dukrai jas naikinau specialiomis priemonėmis, šampūnais, šukavau, padėjo, tačiau tik tam kartui. Maždaug po dviejų savaičių vėl tas pats ir jau puolu į neviltį, nežinau ko griebtis. Neleisti į mokyklą negaliu, tačiau baisu, kad bet kurią dieną vėl dukra parsineš utėlių iš mokyklos“, – pasakoja Laura.

REKLAMA

Kaip sustabdyti utėlių plitimą?

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) teigimu, vaikui užsikrėtus utėlėmis būtina apie tai informuoti lankomą ugdymo įstaigą bei ten esančius sveikatos priežiūros specialistus. Toks pirmasis žingsnis ne tik gali padėti nustatyti problemos priežastį, bet ir užkirsti kelią tolimesniems užsikrėtimams.

Ugdymo įstaigose vaikams užsikrėsti galvinėmis utėlėmis gana paprasta, kadangi pakanka tik artimesnio kontakto galva į galvą, pavyzdžiui, apsikabinant, sėdint bendrame suole ar žaidžiant, ir parazitai greitai gali paplisti tarp aplinkinių. ULAC duomenimis, utėlėmis dažniausiai užsikrečia asmenys iki 17 m., o būtent šioje amžiaus grupėje didžiausia rizika 4-6 m. vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, galvinių utėlių vaidmuo ligų platinime nenustatytas, tačiau šios visgi gali sukelti infekcijas, jei oda yra pažeista dėl nuolatinio kasymo.

Gydymas ir profilaktika

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras rekomenduoja, jog vaikui užsikrėtus utėlėmis ir jų atsikračius specialiomis priemonėmis, plaukus bent savaitę, kartą per dieną reikėtų patikrinti ir jei randama utėlių, privaloma toliau tęsti gydymą. Būtent toks dažnas tikrinimas gali apriboti ir sustabdyti utėlių plitimą.

Utėlės gydomos medikamentais, kuriuos galia įsigyti bet kurioje vaistinėje ir naudoti pagal informacinį lapelį. Vis dėlto, nustačius, kad vaikas iš ugdymo įstaigos parsinešė utėlių, svarbu nepamiršti, kad jomis galėjo apsikrėsti ir kiti šeimos nariai. Tokiu atveju būtina reikėtų gydyti atskirai kiekvieną šeimos narį ir vienu metu gydymui taikyti tuos pačius medikamentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie profilaktiką, ULAC rekomenduoja naudoti apsauginį losjoną nuo utėlių, kuris neleidžia parazitams plisti ir pabrėžia, kad kasdienis galvos plovimas apsisaugoti nuo utėlių tikrai nepadės.

Taip pat vaiką išleidžiant į ugdymo įstaigą, kur yra rizika apsikrėsti utėlėmis, reikėtų nurodyti, kad atžala su kitais vaikais nesikeistų kepurėmis, šalikais ar nesinaudotų svetimomis šukomis, o saugiausia vaikams į bendrą kolektyvą sugrįžti tik tuomet, kada įsitikinama, kad utėlės visiškai išnaikintos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų