REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po savaitgalį socialdemokratų etikos sargų pateikto siūlymo su valstiečiais nusprendusius Socialdemokratų frakcijos atskalūnus šalinti iš partijos, atskilę socdemai dar neturi vieningo plano, kaip elgtis. Tačiau keli partijos nariai atvirai siūlo tris scenarijus, kaip galėtų elgtis socialdemokratai.

Po savaitgalį socialdemokratų etikos sargų pateikto siūlymo su valstiečiais nusprendusius Socialdemokratų frakcijos atskalūnus šalinti iš partijos, atskilę socdemai dar neturi vieningo plano, kaip elgtis. Tačiau keli partijos nariai atvirai siūlo tris scenarijus, kaip galėtų elgtis socialdemokratai.

REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisija šeštadienį pasiūlė šalinti iš partijos narius, kurie, nepaisydami LSDP tarybos sprendimo nutraukti koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sudarė frakcijų koaliciją parlamente. Galutinį sprendimas – tarybos rankose. Ją sušauks spalio 10 d. vyksiantis prezidiumas.

Pirmas scenarijus: pasitraukti

Parlamentaras, atskilusios socialdemokratų frakcijos dalies narys Rimantas Sinkevičius savo sprendimo neslėpė – Seimo narys nutarė, kad turėtų pats pasitraukti iš partijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad taryba pašalins, bet galvoju pačiam išsibraukti iš partijos sąrašų. Jei išsibrauksiu, būsiu nepašalintas ir galėsiu po dvejų metų pretenduoti atsistatyti narystę. Galimybė išliks, bet abejoju, ar ja reikia naudotis. Tiems, kurie bus išmesti, galimybė grįžti bus po trejų metų“, - tv3.lt atviravo R. Sinkevičius.

REKLAMA

Antras scenarijus: priimti sprendimą kartu

Socialdemokratų bendradarbiavimui su valstiečiais pritarusi Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė tikino sprendimo dėl savo ateities dar nepriėmusi ir su kolegomis dar nesitarusi. Tačiau parlamentarė norėtų, kad nuo Socialdemokratų frakcijos atsiskyrę bendrapartiečiai sprendimą priimtų vieningai.

„Aš kol kas nesu priėmusi sprendimo, noriu išklausyti visų mūsų tų vadinamų atskalūnų nuomonę ir tada priimti sprendimą. Šiandien sprendimo dar neturiu. Jeigu mes kartu tokius sprendimus iki pat šiol priiminėjome, turime priimti vieningą sprendimą visi, kaip pasielgsime toliau“, - tv3.lt sakė R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Trečias scenarijus: sugrįžti

Socialdemokratų frakcijos skilimo nepalaikiusi socialdemokratė Rasa Budbergytė nesiima vertinti atskilusių bendrapartiečių veiksmų, bet neatmeta galimybės, kad dalis jų pasitrauks patys, o dalis lauks partijos tarybos sprendimo.

„Nesiruošiu jų nei teisti, nei kaip nors vertinti, sakyti, ar jie nusipelnė būti pašalinti iš partijos, ar jie nusipelnė mažesnės bausmės. Iš tiesų, kai procedūra buvo pradėta ir buvo pasakyta, kad padarytas pažeidimas, mes visi tikėjomės, kad jie tikrai turės tą laiką, per kurį jie galės įvertinti fakto konstataciją, kad partijos etikos organas sako, taip, jūs padarėte pažeidimą“, - tv3.lt kalbėjo R. Budbergytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarė pripažįsta, kad bendrapartiečių susitarimas atsukti nugarą partijos tarybos sprendimui palikti koaliciją su LVŽS – keistas kelias.

„Keistas jis yra todėl, kad partijos bičiuliai sakė prie tarybos sprendimą, koks bebūtų sprendimas, mes jį vykdysime. Galima suklysti, galima turėti abejonių, galima kelti įvairių klausimų. Visa tai yra žmogiška ir suprantama. Ir aš irgi buvau tarp tų žmonių, kurie tikėjosi, kad bent dalis iš jų pasakys, taip, galbūt aš tikrai suklydau vertindamas, todėl dabar taisau padėtį ir grįžtu, nenorėdamas padaryti to pažeidimo“, - teigė R. Budbergytė.

Tačiau R. Budbergytė tikina, kad atskilusiems socialdemokratams dar nėra vėlu grįžti į Socialdemokratų frakciją ir tęsti darbą kartu. Paklausta, ar nebūtų nuoskaudų partijos nariams, kurie nepaisė tarybos sprendimo, parlamentarė tvirtino – ne.

REKLAMA

„Juk vis tiek taryba priims sprendimą. Etikos ir procedūrų komisija turi perduoti klausimą tarybai. Tol, kol neįvyks slaptas balsavimas taip, kaip yra numatyta, aš manau, kad visada yra galimybė sugrįžti. Politikoje apskritai, kaip sakoma, iki paskutinės minutės turi ieškoti kažkokių kompromisų ir su situacija, ir su visais dalykais. Aš nenustebčiau, kad gali dar vienas kitas ir apsigalvoti. Čia labai, žinoma, priklauso nuo žmogaus paties, kuris nori ar nenori sugrįžti. Bet juk ne apie nuoskaudas reikia kalbėti. Žinokit, aš tai tikrai jokių nuoskaudų nematyčiau“, - kalbėjo Seimo narė.

A. Skardžius: ant durtuvų nepatogu sėdėti

Tuo tarpu savo narystę partijoje suspendavęs, tačiau socialdemokratų bendradarbiavimui su valstiečiais pritaręs Seimo narys Artūras Skardžius apskritai stebisi partijos Etikos ir procedūrų komisijos sprendimu. Jo teigimu, tokie tarp partijos narių vykstantys neramumai kelia problemų visai partijai.

„Yra motyvų vienokių ir kitokių, tai aš tiesiog negaliu pasakyti, kaip bus nuspręsta. Mes frakcijoje planuojame per frakcijos posėdį, kur galbūt dalyvauti ir G. Paluckas, ir kiti, įvertinti tą Etikos ir procedūrų komisijos siūlymą. Čia tiesiog jie rekomenduoja elgtis taip ir taip partijos organams, kurie priims sprendimus. Mes taip pat savo argumentus turime. Aišku, negerai, kad taip išeina į tokią konfrontaciją, pačiai partijai tai negerai, skyriams, kurie ruošiasi savivaldos rinkimams. Politika yra kompromisų menas. Šiuo atveju yra revoliucinis nusiteikimas, imam valdžią su durtuvais, o po to ant tų durtuvų labai nepatogu sėdėti, nes jie duria į užpakalį“, - tv3.lt kalbėjo A. Skardžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų