REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje viešėjęs Lenkijos Seimo gynybos komiteto pirmininkas Michalas Jachas sako, kad Varšuvos planuojamos įsigyti priešraketinės sistemos „Patriot“ turi saugoti ir Lietuvos oro erdvę.

Vilniuje viešėjęs Lenkijos Seimo gynybos komiteto pirmininkas Michalas Jachas sako, kad Varšuvos planuojamos įsigyti priešraketinės sistemos „Patriot“ turi saugoti ir Lietuvos oro erdvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš netgi neįsivaizduoju, kad bus kitaip. (...) Lietuvai kyla toks pats oro pavojus, kaip ir Lenkijai“, – interviu BNS sakė valdančiajai „Įstatymo ir teisingumo“ partijai priklausantis politikas.

REKLAMA

„Patriot“ sistema turi būti tokia, kad ją būtų galima integruoti su kaimyninėmis šalimis“, – pridūrė jis. Varšuva teigia galutinai su Jungtinėmis Valstijomis dėl sistemų įsigijimo sutarusi liepos mėnesį, jos gali kainuoti apie 7 mlrd. eurų.

Šiuo metu Lenkija neturi ilgojo nuotolio priešlėktuvinių ir priešraketinių sistemų. Jų neturi ir Baltijos šalys, kur oro apsauga yra viena silpniausių gynybos grandžių.

„Patriot“ sistemos Lietuvoje buvo pirmą kartą laikinai dislokuotos šią vasarą, vykstant amerikiečių organizuotoms oro erdvės gynimo pratyboms. Su Rusija besiribojančios Vidurio ir Rytų Europos šalys ėmėsi sparčiai vystyti savo karinius pajėgumus po 2014 metų, joms nerimą kelia išaugęs Rusijos karinis aktyvumas regione ir Krymo pusiasalio aneksija.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikina S.Skvernelio vyriausybę

M.Jachas teigė, kad beveik metus dirbanti Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė ėmėsi teigiamų žingsnių, siekdama gerinti santykius tarp šalių.

„Su pasitenkinimu stebime, kad dabartinė Vyriausybė daro teigiamus žingsnius tinkama linkme. Mes tikimės, kad tie žingsniai bus tęsiami“, – sakė politikas.

Jis tvirtino, kad Varšuva pozityviai vertina svarstymus Seime priimti pataisas, kurios leistų pasuose Lietuvos lenkams užrašyti originalias pavardes. Parlamente svarstoma, ar tai būtų galima daryti pagrindiniame, ar papildomame paso puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi M.Jachas teigė, kad Lietuva dar turi išspręsti kai kurias vietos lenkų švietimo problemas.

Pasak jo, įtampos tarp tautinės mažumos ir Lietuvos centrinės valdžios sumažinimas ženkliai sumenkintų Rusijos propagandos poveikį šalies regionuose, kuriuose ne tik gyvena daug lenkų, bet ir vyrauja socialinė atskirtis. „Rusija šia nesantaika naudojasi ir provokacijomis kaitina atmosferą“, – sakė parlamentaras.

Pasak Lenkijos Seimo nario, kovoti su Rusijos propaganda taip pat padėtų didesnis lenkiškų kanalų pasirinkimas. Šiuo metu Lietuvoje nemokamai galima matyti tik „TV Polonia“ televizijos programą.

REKLAMA

Pareigūnai teigia, kad nuo vasario mėnesio Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių miestų ir rajonų gyventojus turėtų pasiekti „TVP Info“, „Kino Polska International“, „Kino Polska Muzyka International“ transliacijos. Konkursas dėl šių kanalų retransliavimo dar nepaskelbtas, nors tai žadėta padaryti rugsėjo pabaigoje. Lietuvoje gyvena apie 200 tūkst. lenkų tautybės žmonių.

Ragina kalbėti vienu balsu

Susitikimų su Lietuvos pareigūnais metu M.Jachas ragino Vidurio ir Rytų Europą kalbėti vieningai.

„Įstatymo ir teisingumo“ vadovaujama Lenkijos vyriausybė siekia sukurti vadinamąjį trijų jūrų formatą – regioninį forumą iš 12 valstybių, įskaitant Lietuvą. Taip Varšuva siekia, kad regiono balsas būtų girdimas šalia Europos Sąjungos (ES) lyderių Vokietijos ar Prancūzijos.

REKLAMA

Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų valstybių atstovai liepą Varšuvoje susitiko su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu.

Pasak M.Jacho, toks forumas galėtų pasisakyti saugumo, sankcijų Rusijai klausimais, taip pat pateikti savo viziją dėl ES ateities, kaip tai neseniai padarė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ar Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris.

„Mes manome, kad ES pasiekė viską toje formoje, kokioje veikė iki šiol, ji visiškai išnaudota. (...) Be jokios abejonės, ES turi ateitį, bet kažką reikia daryti, nes problemų skaičius auga“, – sakė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie stebėtojai teigia, kad tai gali būti Lenkijos bandymas ieškoti naujų partnerių, Briuseliui ir kai kurioms Vakarų Europos šalims kritikuojant Varšuvą dėl teismų reformų ir sprendimo nepriimti prieglobsčio prašytojų. Tačiau M.Jachas atkerta, kad šie dalykai nesusiję.

„Vienaip ar kitaip, anksčiau ar vėliau problemos su Europos Sąjunga išsispręs. Tačiau mes suvokiame, kad tolesnė mūsų regiono plėtra priklausys nuo to, ar mes sugebėsime veikti išvien“, – teigė Lenkijos Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų