REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Javieras Solana (Chavjeras Solana) penktadienį paragino Jungtines Valstijas pradėti tiesiogines derybas su Iranu dėl prieštaringai vertinamos jo branduolinės programos ir pridūrė, jog Iranas yra pasirengęs tokioms deryboms.

REKLAMA
REKLAMA

"Norime pamatyti, kiek JAV yra pasiruošusi prisidėti. Manau, kad šiuo konkrečiu metu verta pagalvoti apie tai, kad ir JAV galėtų atverti kelius bendravimui su Iranu", - sakė jis Briuselyje vykstančiame transatlantinių santykių forume.

REKLAMA

Iranas teigia kuriantis branduolines technologijas energijai gaminti, tačiau Vakarų valstybės būgštauja, kad jis mėgina pasigaminti branduolinį ginklą, o Jungtinės Tautos (JT) jau įvedė sankcijas Teheranui.

"Labai sunku eiti toliau esant tokiai situacijai, kai Iranas yra laikomas šalimi, su kuria neįmanoma surengti jokio dialogo. Manau, jog tai būtų naudinga. Pakalbėsiu su Vašingtonu apie tai artimiausiomis dienomis", - sakė J.Solana.

REKLAMA
REKLAMA

Jis kalbėjo pasibaigus dvi dienas trukusioms deryboms su Irano vyriausiuoju derybininku branduoliniais klausimais Ali Larijani (Aliu Laridžaniu), kuris, pasak jo, palaiko artimus ryšius su aukščiausiuoju Irano lyderiu Ali Khamenei (Aliu Chamenėju).

Paklaustas, ar mano, jog A.Khamenei yra pasirengęs leisti pradėti derybas su Jungtinėmis Valstijomis, J.Solana atsakė: "Nė kiek nedvejodamas sakau taip".

J.Solana sakė ketinantis sekmadienį aptarti šį klausimą su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice (Kondoliza Rais).

Forume dalyvavęs JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Danielis Friedas (Danielis Fridas) sakė, kad J.Solana ir C.Rice jau ketvirtadienį ilgai kalbėjosi apie tai, taigi "jie palaiko nuolatinį ryšį šiuo klausimu".

D.Friedas sakė negalintis pranešti jokių pokyčių JAV politikoje dėl tiesioginio kontakto su Iranu vengimo, kol Teheranas nesustabdys ypač jautrios branduolinės veiklos - urano sodrinimo, kuris gali būti panaudotas tiek kaip kuras elektrinėms, tiek ir branduoliniams ginklams pasigaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų