REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvai meldžia pagalbos: nudegimai visam gyvenimui paženklino vaikų veidus

Intensyvios terapijos skyriuje praleido savaitę

Savaitė nerimo ar vaikas išgyvens. 9 operacijos ir 29 narkozės, mėnuo intensyvios terapijos skyriuje ir dar kone 2 ligoninėje – tai trimečio išgyvenimo istorija, kai šis žaisdamas supleškino ne tik ūkinį pastatą, bet ir nudegė 48% kūno. Vaiko motina tikina, sūnaus gydymui imanti net paskolas, kad bent kiek sumažintų vaiko veidą subjaurojusį randą. Kita mama šaukiasi pagalbos, mat neišgali nupirkti reikiamų vaistų, nudegusiam dukros kūneliui gydyti. Brangių vaistų vaikų randams gydyti valstybė nekompensuoja. 

Savaitė nerimo ar vaikas išgyvens. 9 operacijos ir 29 narkozės, mėnuo intensyvios terapijos skyriuje ir dar kone 2 ligoninėje – tai trimečio išgyvenimo istorija, kai šis žaisdamas supleškino ne tik ūkinį pastatą, bet ir nudegė 48% kūno. Vaiko motina tikina, sūnaus gydymui imanti net paskolas, kad bent kiek sumažintų vaiko veidą subjaurojusį randą. Kita mama šaukiasi pagalbos, mat neišgali nupirkti reikiamų vaistų, nudegusiam dukros kūneliui gydyti. Brangių vaistų vaikų randams gydyti valstybė nekompensuoja. 

REKLAMA

Marijampolės rajone gyvenančią Danutę, po nutikusios nelaimės, sukaustė baimė. Dauguma žmonių, o kartu ir medikai, moterį nuteisė kaip neatsakingą, nepakankamai rūpestingą ir savo vaiką nuo nelaimės neapsaugojusią motiną.

“Viskas įvyko prieš metus laiko, mergytė lindo iš po stalo ir netyčia kliudė laidą, užsimetė verdantį virdulį ant savęs,“ - istoriją pasakojo Danutė.

REKLAMA
REKLAMA

Mergaitei nudegė galvos bei pečių oda

Po nelaimės moteris iškvietė greitąją pagalbą ir kartu su dukra buvo išvežtos į Kauno klinikas. Intensyvios terapijos skyriuje jos praleido savaitę.

REKLAMA

„Nudegė 35% kūno, galva, pečių sritis. Gydytojai nuo kojyčių ėmė odelę ir dėjo ant petukų. Dabar ant galvos plaukučiai nebeauga, liko ir randukai,“ - kalbėjo Danutė.

Kauno klinikose mama su dukra praleido 2 mėnesius, 1 sanatorijoje. Vėliau išleistos gydytis namo.

„Tolesnis gydymas nepriklausė, tad, sakė, gydykitės pačios. Išrašė tepalą, kurio 6 gramai kainuoja apie 30 eurų. Jo užtenka porai dienų. Gydytojai sakė, tai yra vienintelis šansas, norint suminkštinti nudegusią odelę, kad vaikui augant, randai temptųsi ir šiek tiek sumažėtų,“ - pasakojo Danutė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot moters, šį tepalą iš savo kišenės teko pirkti ir gydantis ligoninėje. 7 asmenų šeimai, toks gydymo būdas itin bangus.

„Mažiausiai mūsų šeimos mergytei 2 metukai. Man darbą susirasti kol kas sudėtinga. Dirba tik vyras. Kaip daugiavaikė šeima, gauname dar po 15 eurų už kiekvieną vaiką. Kadangi jokio tolimesnio apdegusios mergaitės gydymo valstybė nekompensuoja, didžioji šeimos pinigų dalis skiriama tepalams,“ - sakė Danutė.

Motina baiminasi dukrą leisti į ugdymo įstaigą

Anot moters, mergytės nudegusi odelė – itin jautri. Tad reikalinga atidi ir kruopšti priežiūra.

„Kartą važiavome ir 2 savaites gydėmės klinikose, nes ant galvos odelės atsirado pūlinukai,“ - sakė Danutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties moteris nenori vaiko vesti į darželį. „Baiminuosi, kad užgaus, sužeis, o ir dėl patyčių labai pergyvenu. Žinote, kokie yra vaikai. Dažnai girdžiu, kad jų elgesiu skundžiasi mūsų miestelio žmonės, kad nemoka vaikai gražiai bendraut, tai skaudu, kad iš mano mergaitės, kuri neturi pusės galvytės plaukų, nuolat šaipysis,“ - atviravo Danutė.

Moteris stengėsi išsiaiškinti ar ateityje dukros plaukai galėtų ataugti, tačiau atsakymo kol kas neturi.

„Ar plaukučių svogūnėliai gyvybingi, Kauno klinikose gydytojai negalėjo atsakyti. Sakė, neturintys tinkamos aparatūros reikiamam tyrimui ir patarė kreiptis į plastikos chirurgus. Pati pasidomėjau, kad dirbtiniu būdu plaukų atauginimas kainuoja maždaug už 1cm – 50 eurų, o mergaitė neturi pusės galvytės plaukų,“ - kalbėjo mergaitės mama Danutė.

REKLAMA

9 operacijos, 29 narkozės ir 48% nudegusio vaiko kūno

Varėnos rajone gyvenanti 8 metų Eriko mama, dėkoja Dievui, kad sūnus po nelaimės liko gyvas. „Nudegė 48% kūno, atliktos 9 operacijos, 29 narkozės. Po gaisro savaitę gyvenome laukimu, išgyvens vaikas ar ne,“ - istorija dalinosi Natalija.

Moteris papasakojo, kad nelaimė nutiko smalsiam vaikui suradus žiebtuvėlį.

„Jis užsirakino ūkiniame pastate, aš tuo metu mažiausią mergaitę vežimėlyje vežiojau lauke. Ir vyresnis brolis ėmė šaukti: „Mama, Erikas dega“. Viskas įvyko staigiai, kaip mat užsiliepsnojo ir ėmė sproginėti pastato stogo danga,“ - pasako Natalija.

Po nelaimės mėnesį vaikas buvo gydomas Vilniaus Santariškių intensyvios terapijos skyriuje. Vėliau – nudegimų skyriuje.

REKLAMA

“Su gydytoju mums nepasisekė, kaip specialistas jis geras, dėkoju jam už išgelbėtą vaiko gyvybę, tačiau bendravimas – grubus. Jokių patarimų, sanatorijų nesiūlė, tad buvome išleisti namo,“ - kalbėjo Natalija.

Paskolos – vaistams pirkti

Po nelaimės jau praėjo beveik 5 metai, skaičiuoja moteris ir sako, jog visą šį laiką, sūnų atidžiai tepa medikų rekomenduotu tepalu. Tačiau vaistai labai brangūs, tad moteris juos taupo ir naudoja tik berniuko veidui.

„15 ml kainuoja apie 40 eurų. Tai kiek žmonės padeda, tiek to tepalo ir perku. Juk valstybė nekompensuoja. Berniukas turi randus ant beveik viso kūno, bet kitur po rūbais paslepiam, veido neuždengsi, o ant jo – didelis randas, ant visos nosytės, jis trukdo vaikui net žiūrėti. Kai pritrūksta pinigų vaistams, paskolas imam, tačiau jau ir skolos už jas yra,“ - teigė Natalija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kone 5 metus naudojant medikų rekomenduotus vaistus bei vaikui augant, randai šiek tiek sumažėjo, tačiau veidui padėtų tik plastinė operacija, o dėl jos moteris sakosi, atsimušanti kaip į sieną.

„Kur tik kreipiausi, niekas man atsakymo neduoda. Atsimušam kaip į sieną, Vilniuje medikai rekomenduoja kreiptis į Kauną, o pastarieji kitur siunčia. Kiti sako vaikų negalintys operuoti, nes darbui su jais neturi licenzijos. Žinoma, plastinę operaciją reiktų daryti savo lėšomis,“ - teigė Natalija.

Kalbėti apie 8 metų vaiko jausmus, patiriamas patyčias, mama nelinkusi. Esą per daug skaudu, tačiau moteris džiaugiasi, kad vaikas jau noriai eina į mokyklą, gerai mokosi.

REKLAMA

„Į pirmą klasę nenorėjo eiti, verkė, bet dabar mokosi gerai. Tiek jis, tiek ir prie jo vaikai priprato. Jeigu kuris ir pasišaipo, tai sūnus tuoj kumščiais atsilygina. Bet mokytojos gerai juo rūpinasi, pastebi vaikų elgesį. Tik nejauku išvykti iš savo miestelio, nes žmonės spokso, ima klausinėti, kiti netgi bijo jo,“ - pasakojo Natalija.

Valstybė nekompensuoja nė vieno randų gydymo būdo

Pasak medikų, nudegimai gydomi dviem būdais: operacija arba medikamentais. Kai kurie medikų rekomenduojami tepalai – efektyvūs ir veikia, tačiau brangūs ir valstybės nekompensuojami.

„Valstybė nekompensuoja nei vieno randų gydymo būdo. Aš nepratęs valstybės spausti į kampą ir sakyti, ką jie turėtų kompensuoti, ko ne. Ne operacinis gydymas yra naudojamas ir patvirtintas kaip standartas visame pasaulyje. Aš manau, kad kai kurie tepalai yra efektyvūs, veikia. O ar juos turėtų kompensuoti valstybė, tai aš galiu pasakyti, kad, matyt, ji kompensuoja tiek, kiek gali. Reikiamos plastinės operacijos vaikams Lietuvoje, be abejonės yra daromos,“ - portalui tv3.lt komentavo Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas Rytis Rimdeika.

REKLAMA

Sunkiausi nudegimų atvejai – patiems mažiausiems vaikams

Klaipėdos vaikų ligoninės medikai teigia, kad vaikų nudegimus tenka gydyti dažnai. Pasitaiko ir itin sunkių atvejų, dažniausiai – patiems mažiausiems.

„Nudegimų faktiškai yra panašiai, jų yra gana daug, kas mėnesį po 5-6 vaikus, o kartais ir daugiau. Dažniausiai nukenčia patys mažiausieji. Apsipliko kava, arbata. Gydymo procesas būna įvairus, priklauso nuo nudegimo gylio, kiek laiko karštas skystis išbuvo ant odos, koks yra nudegimo plotas. Kuo jis didesnis, tuo gijimas sudėtingesnis,“ - pasakojo Klaipėdos vaikų ligoninės vyr. gydytojos pavaduotoja gydymui Diana Vaitkevičiūtė.

Gijimo procesas, anot medikų, kiekvienam skirtingas, tačiau išgydyti didelius randus vien tik medikamentais – beveik neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gijimas šiek tiek priklauso nuo žmogaus odos randėjimo proceso ir koks tas randas susidaro, bet, kad visiškai jo neliktų, tai turėtų būti tik lengvi nudegimai, maži randai. Nudegus didelį plotą, toje vietoje pažeidžiama oda, lieka gilūs, dideli randai. Jų gydymui naudojami tepalai, mano žiniomis, neturi didelės lemiamos įtakos, kam jau randai formuojasi, tam ir formuosis. Jei randas didelis ir matomoje vietoje, reikalingas plastikos chirurgų įsikišimas,“ - sakė D. Vaitkevičiūtė.

Sveikatos apsaugos ministerija: deja, valstybė negali kompensuoti visko

LR Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų teigimu, Lietuva visomis išgalėmis stengiasi suteikti visą būtiną gydymą mažiesiems pacientams.

REKLAMA

Esą Lietuvoje vaikai nuo gimimo iki 18 m. yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis. Tad vaikams reikalingos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos, ortopedijos traumatologijos ambulatorinės ir (ar) stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos nemokamai.

Pavyzdžiui, VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filiale Vaikų ligoninėje yra atskiras padalinys, kuriame rūpinamasi tokias traumas patyrusiais vaikais. Šios įstaigos gydytojai ortopedai traumatologai per metus gydo apie 3000 įvairias traumas patyrusių vaikų, iš jų apie 300 vaikų su nudegimų traumomis, žaizdomis, audinių defektais, įvairios kilmės randais ir randinėmis deformacijomis, įgimtomis plaštakų ir ausų deformacijomis. Sudėtingus ligonius su randais ir po nudegimų atsiradusiomis randinėmis deformacijomis kasmet konsultuoja ir operuoja žymūs Jungtinių Amerikos Valstijų plastinės chirurgijos specialistai.

REKLAMA

Ligonių kasos kompensuoja tvarsčius

Mažiesiems pacientams, kurių nudegimai nėra tokie sunkūs ir jie gydomi ne ligoninėje, o ambulatoriškai, ligonių kasos kompensuoja reikalingus tvarsčius. Kiekvienai žaizdai per gydymo kursą gali būti išrašoma iki 10 vienetų tvarsčių. Tokia galimybė atsirado 2016 m.

Deja, valstybė negali kompensuoti visko, nes tam tiesiog nėra pakankamai lėšų, tačiau palaipsniui atsiranda vis daugiau galimybių kompensuoti vaistus, kitas medicinos priemones ar naujesnius gydymo metodus. Taip pat svarbu žinoti, kad siekiant, jog priemonės, skirtos nudegimams bei randams gydyti, būtų kompensuojamos, turi būti pateikta gamintojo paraiška. SAM Farmacijos departamentas tokių paraiškų nėra gavęs. Gavus paraiškas, jos būtų svarstomos teisės aktų nustatyta eilės tvarka.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo nudegimų nukentėjusių vaikų plastinės operacijos – tėvų kišenės reikalas. O atsieina jos itin brangiai.

Šeimos laukia paramos

Pagalba vaistais ar finansinė parama reikalinga abiem, minėtoms šeimoms. Norintys padėti, gali kreiptis į portalo tv3.lt redakciją telefonu: (8 5) 203 0250, el.paštas: [email protected].

Danutės šeimai paramą skirti galite nurodytoje banko sąskaitoje: LT747300010106926771, mokėjimo paskirtis: PARAMA VAISTAMS.

Natalijos šeimos paramos rekvizitai: LT954010051003706608, mokėjimo paskirtis: PARAMA VAISTAMS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų