REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Idėjos virtuvės įrengimui (nuotr. Fotolia.com)

Daili virtuvė - kiekvienos šeimininkės svajonė. O jeigu ji įrengta ne tik patogiai, bet ir stilingai, tuo labiau! Interjero dizainerėJacqui Hargrove pasidalijo pagrindiniais patarimais, kaip įrengti virtuvę, kad ši būtų patogi, šiuolaikiška ir stilinga.

14

Daili virtuvė - kiekvienos šeimininkės svajonė. O jeigu ji įrengta ne tik patogiai, bet ir stilingai, tuo labiau! Interjero dizainerėJacqui Hargrove pasidalijo pagrindiniais patarimais, kaip įrengti virtuvę, kad ši būtų patogi, šiuolaikiška ir stilinga.

REKLAMA

1. Galvokite į priekį

Įrenginėjant virtuvę prioritetu turėtų tapti erdvės praktiškumas, teigė interjero dizainerė Jacqui Hargrove.

„Nėra idealios virtuvės formos ir išdėstymo. Nesvarbu, ar erdvės daug, ar planuojate viską išdėstyti „L“ raidės forma, čiaupui, šaldytuvui ir viryklei vietas patariama parinkti taip, kad šie 3 svarbiausi virtuvės akcentai sudarytų trikampį, vieno nuo kito jų neskirtų daugiau kaip 1,8 m bei būtų patogu judėti“, - sakė ji.

2. Nepamirškite lentynų ir spintelių

„Didžiausia klaida, kurią planuodami virtuvę daro žmonės, tai nepakankamas kiekis spintelių ir lentynų, skirtų įvairiems daiktams susidėti, sukūrimas“, - sakė dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA

„Išnaudokite kiekvieną kampą ir laisvą erdvę, spinteles kabinkite prie lubų, taip nesukurdami vietos dulkėms kauptis.“

Kad lengviau būtų pasiekti puodus ir keptuves, jie būtų tvarkingai sudėti, rinkitės gilesnius stalčius, įrenkite papildomas lentynas virtuvės prietaisams ir kitiems smulkesniems daiktams paslėpti.

REKLAMA

3. Pasirūpinkite tinkamu apšvietimu

„Kitaip nei kituose namo kambariuose, virtuvėje neužtenka vienos palubėje kabančios lempos skleidžiamos šviesos“, - teigė elektrikas Richardas Terode. „Juk nenorite, kad už nugaros esantis šviestuvas, ruošiant patiekalą, dekoruojant tortą ar atliekant kitą darbą, mestų jūsų šešėlį. Apšvietimą įrenkite taip, kad jis šviesą skleistų jums iš priekio.“

Po spintelėmis pritvirtinkite papildomas lemputes, nes jos švies tiesiai stalviršio.

4. Elektra, dujos, vanduo

Įsitikinkite, kad elektrinė ar dujas naudojanti buitinė technika turėtų atitinkamus jungiklius, rozetes, būtų pajungtos teisingos dujų sistemas. Daugelis žmonių tai, jog neturi prie ko prijungti savo prietaisų, supranta gerokai per vėlai.

REKLAMA
REKLAMA

Santechnikas Stuartas McGroderis, prieš pastatant įrenginius, siūlo įsitikinti, jog jie puikiai telpa jiems numatytoje vietoje.

„Jei indaplovė yra per prievartą įgrūsta į jai skirtą landą, ji gali užspausti vamzdyną ir taip neleisti tinkamai nubėgti purvinam vandeniui ar atitekėti švariam“, - sakė jis.

5. Papildoma vieta ir stalviršių tipas

Niekada nebus per mažai maisto ruošimui skirtos vietos. Kad būtų patogu darbuotis virtuvėje, išsirinkite daug papildomos priežiūros nereikalaujančius stalviršius. Taip pat svarbu įsiminti, kad stalviršiai, pagaminti iš plytelių, savo tarpeliuose kaups nešvarumus, o nerūdijančio plieno paviršius greitai susibraižys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Naudokite tik naują buitinę techniką

Naujos virtuvės neapstatykite pasenusia ir jau panaudota buitine technika. Nors ir atrodo, jog taip elgdamiesi taupote pinigus, seni ir galbūt šiek tiek pagedę prietaisai rėš akį, be to, sugedę jie gali pridaryti dar daugiau rūpesčių. Sugalvokite, kaip ekonomiškai atnaujinti virtuvės įrangą.

„Nebūtina naujai viryklei išleisti tūkstančio eurų, kai pigesnė jos versija taip pat atrodo neprastai. Lygiai tas pats galioja ir stalviršiams“, - teigė dizainerė Jacqui.

7. Svarbiausia – saugumas

Virtuvė turi būti saugi ir šeimai draugiška aplinka, tad vaikų žaidimų erdvė neturėtų ribotis su maisto gaminimo vieta. Pro langus galėtų aiškiai matytis kiemas. Jei namuose yra mažų vaikų, reikėtų vengti smailių kampų, grindys neturėtų būtų slidžios, o rozetės įrengtos tik suaugusiems pasiekiamose vietose.

REKLAMA

8. Pasirūpinkite gaiviu oru

Virš viryklės esantis gartraukis padeda ventiliuoti patalpą, kurioje nuolat gaminama, susimaišo įvairūs patiekalų kvapai. Virtuvinės įrangos specialistas Jamesas Moore‘as pataria įsigyti tyliai dirbantį, kompaktišką, tačiau tuo pat metu patalpą gerai ventiliuojanti gartraukį.

9. Nepamirškite šiukšlių

Nepamirškite įrengti vietos šiukšliadėžei ir šiukšlių rūšiavimo dėžėms. Ar norite gudriai užslėptų ir jau įrengtų šiukšliadėžių, ar jums labiau patinka nerūdijančio plieno šiukšlių kibiras, viskas priklauso tik nuo jūsų.

10. Pažvelkite sau po kojomis

Kai kalbama apie grindis, virtuvėje patariama rinktis neslidžią, akėtą ir lengvai prižiūrimą dangą.

REKLAMA

Pasak konsultanto Craigo Verdono, akėtas akmenines grindis po kurio laiko gali tekti perdėti, tačiau jei vis tiek norite savo virtuvėje vaikščioti būtent ant tokios dangos, pasidomėkite, kas kiek laiko tai reikėtų atlikti ir ar, kai ateis laikas, būsite tam pasiruošę?

„Pačios gražiausios grindys – medinės, tačiau jos greičiau nusidėvės tokios dažnai trypčiojamose vietose, kaip šalia šaldytuvo, viryklės ar kriauklės“, - sakė jis.

„Taip pat gražiai atrodo ir šiuo metu „ant bangos“ yra žemiškos išvaizdos suteikiančios kietos, natūralios akmeninės grindys.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų