REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Kelionė aplink pasaulį

Dar metų pradžioje internete išplito kelionės aplink pasaulį pasiūlymas. Kvapą gniaužia ne tik įspūdinga numatoma programa ir 130 nakvynių kruizas, bet ir jo nekukli kaina. Vienam žmogui su pilnu maitinimu mažiausia kelionės kaina - 13 679 eurų.

5

Dar metų pradžioje internete išplito kelionės aplink pasaulį pasiūlymas. Kvapą gniaužia ne tik įspūdinga numatoma programa ir 130 nakvynių kruizas, bet ir jo nekukli kaina. Vienam žmogui su pilnu maitinimu mažiausia kelionės kaina - 13 679 eurų.

REKLAMA

Tad pagalvoti, pasiryžti ir net pataupyti vardan ko, tikrai buvo. Šiuo kelionės pasiūlymu pasidalino pigių kelionių organizatorius „Makalius“. Kaip paaiškėjo, noras sužadinti svajones, pasitvirtino su kaupu – lietuviai ne tik įsigijo bilietus, bet jau rikiuojasi eilė laukiančių panašaus kruizo.

Nustebino susidomėjimo aktyvumas

Portalui tv3.lt Rimvydas Širvinskas pasakojo, kad šis kelionės pasiūlymas buvo tarsi eksperimentas, norint pamatyti lietuvių reakcijas. Kadangi tai buvo jų brangiausias turėtas pasiūlymas. Visgi, besidominčių buvo tiek daug, kad vien su šiuo pasiūlymu dirbo du atskiri žmonės ir dar dabar atsakinėti į laiškus, kai vietų nebėra.

„Daug labai domėjosi, bet delsė delsė ir nemažai visai neseniai pabudo – rašo mums, kad norėtų vykti, o mes atsakome, deja, jau išparduota. Čia taip „viens du“ nenuspręs žmogus ilgam išvykti, bet tikrai susidomėjimas buvo milžiniškas, net du darbuotojus buvome paskyrę vien konsultuoti ir domėtis tuo pasiūlymu.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, yra lietuvių, norinčių pasiryžti tokiai avantiūrai - tik gal gyvenimo planų susidėlioti nespėja. Tikėjomės, kad tiesiog sudominsime lietuvius paskaityti kelionės išklotinę ir pabandyti įsivaizduoti, ką galėtų reikšti tiek laiko praleisti laive, viską mesti ir keliauti aplink pasaulį. Nemanėme, kad rimtai besidominčių bus tiek daug. Deja, užsienyje besidominčių matomai buvo gerokai daugiau, nes pasiūlymas buvo išpirktas ganėtinai greitai“, - pasakojo R. Širvinskas.

REKLAMA

Jo teigimu, Lietuvoje platinti šį pasiūlymą galėjo bet kas, dirbantis būtent su ta kruizų kompanija, tačiau jie vieninteliai rado ir paviešino šį pasiūlymą. Pasak Rimvydo, klausimų buvo įvairių, tačiau dažniausiai žmonės domėjosi interneto galimybėmis kruize.

„Pagrindinis klausimas buvo ne kajutės, o „Wifi“, nes daugelis norėjo dirbti nuotoliniu būdu keliaudami laive aplink pasaulį. O internetas ten labai brangus, net keliasdešimt eurų savaitei, ir greičio neįmanoma garantuoti vandenyne plaukiant - nemažai žmonių pabijojo leistis į kelionę, nors jie ir yra nepririšti prie ofisų“, – pasakojo kelionių organizatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai rinkosi ne pigiausią variantą

Minėtos įspūdingos kelionės aprašyme nurodyta, kad 130 nakvynių su pilnu maitinimu asmeniui kainuos 13 679 eurų, o kelionės pradžia – 2019 m. sausio pradžioje. Visos kelionės metu bus aplankomos gražiausios pasaulio salos. Visgi, minėta kaina yra tik labiausiai taupantiems.

Norintys ir galintys sau leisti patogesnę kelionę, galės rinktis brangesnį kelionės variantą. Kadangi standartinis pasiūlymas (vidinė kajutė, be lango) kainuos 13 679 eurų, išorinė kajutė su langu (tačiau už jo gali nebūti tiesioginio vaizdo į jūrą - pavyzdžiui, vaizdas į gelbėjimosi valčių denį ir panašiai) - 15 769 eurų, išorinė kajutė su langu ir tiesioginiu vaizdu į jūrą - 17 429 eurų, o išorinė kajutė su balkonu - 21 979 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip nurodė R. Širvinskas, nė vienas lietuvis nesidomėjo pigiausia kajute be lango

„Juk leistis į 130 naktų kelionę ir gyventi belangėje kai tai yra gyvenimo kelionė - niekas nenorėjo be to, kainų skirtumas kajutės be ir su langu nebuvo didelis, palyginus su pačia kelionės kaina (skyrėsi apie 15 proc.), taip pat buvo užsakymų kajutei su balkonu (30 proc. brangiau nei be lango). Iš viso kelialapių tikrai parduota iki 10“, – nurodė jis. Be to, patvirtino, kad yra laukiančių dar vieno tokio kruizo, kurie susigundė, bet nespėjo įsigyti kelionės.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis yra sakęs, kad net su didžiausiu noru ir pasiryžimu taupyti, vidutines pajamas gaunantiems lietuviams ši kelionė nebus įkandama.

REKLAMA

„Vidutines pajamas gaunantis lietuvis per metus uždirba apie 9 tūkst. eurų, atskaičius mokesčius. Tai nemanau, kad vidutinį atlyginimą gaunančiam lietuviam ši kelionė yra prieinama. Nebent žmogus šitaip nori išleisti savo gyvenimo santaupas. Visgi, manau, kad vidutiniškai uždirbantis lietuvis turėtų išleisti apie vieną–du, ne daugiau atlyginimus kelionėms“, - sakė ekonomistas.

Visgi, dalis tautiečių jau greitai galės dalintis įspūdžiais iš neeilinės kelionės. Jos pradžia 2019 m.

Lietuviai negaili pinigų atostogoms

Lietuvių turistų ir vienadienių lankytojų išlaidos užsienyje 2017 m. I pusm. (kelionių paslaugų importas) siekė 0,55 mlrd. eurų ir, palyginus su 2016 m. I pusm., padidėjo 6,5 proc. Kelionių balansas 2017 m. I pusm. buvo teigiamas ir siekė 0,078 mlrd. eurų (+39,5 proc.).

REKLAMA

Valstybinio turizmo departamento atstovė Gerda Butkuvienė portalui tv3.lt yra sakiusi, kad lietuvių turistų krepšelis t. y. išleidžiamų pinigų sumos atostogaujant – didėja. Statistikos departamento duomenimis, 2014 m. apie 940 mln. eurų, o jau 2015 m. apie 970 mln. eurų.

Pasak departamento atstovės, lietuvių išlaidos užsienyje didėja, tačiau dar nepasiektas 2008 m. rodiklis, kai lietuviai keliaudami užsienyje išleido net 1,05 mlrd. eurų. Taip pat statistikos departamentas nurodo ir 10 šalių, į kurias lietuviai per 2016 m. 9 mėnesius vyko dažniausiai. Jos išvardytos pagal lietuvių kelionių skaičių į jas: Latvija, Jungtinė Karalystė, Lenkija, Baltarusija, Vokietija, Turkija, Norvegija, Rusija, Airija ir Egiptas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies gyventojų kelionių su viena ir daugiau nakvynių skaičius 2017 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2016 m. ketvirčiu, padidėjo 4,4 proc. (2017 m. II ketv. – 685,3 tūkst. kelionių, 2016 m. II ketv. – 656,4 tūkst.), vienadienių kelionių skaičius padidėjo 1,3 proc. (2017 m. II ketv. – 3,08 mln. kelionių, 2016 m. II ketv. – 3,04 mln.), remdamasis išankstiniais duomenimis, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Kelionių į užsienį skaičius 2017 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2016 m. laikotarpiu, padidėjo 5,7 proc. Lietuvos gyventojai buvo išvykę į 562,5 tūkst. kelionių. Kelionės su turizmo paslaugų rinkiniu, įsigytu turizmo paslaugas teikiančiose įmonėse, sudarė daugiau nei penktadalį (21,9 proc.) visų kelionių, arba 44,9 proc. daugiau nei 2016 m. antrąjį ketvirtį.

Turizmas išgyvena aukso amžių: užsienio turistų išlaidos Lietuvoje 2017 m. pirmąjį pusmetį augo beveik dešimtadaliu ir, lyginant su 2008 m., padidėjo beveik 50 proc., arba 210 mln. eurų. Pirmų šešių šių metų mėnesių kelionių balansas ne tik vėl buvo teigiamas, bet ir vienas geriausių per pastarąjį dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų