REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakulteto Apskaitos katedra kartu su Lodzės Universitetu (Lenkija), Linnaeus Universitetu (Švedija) ir Kylio Taikomųjų Mokslų Universitetu (Vokietija), organizuoja tarptautinę mokslinę konferenciją „Trends in Accounting Research Conference“ (TARC 2017).

Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakulteto Apskaitos katedra kartu su Lodzės Universitetu (Lenkija), Linnaeus Universitetu (Švedija) ir Kylio Taikomųjų Mokslų Universitetu (Vokietija), organizuoja tarptautinę mokslinę konferenciją „Trends in Accounting Research Conference“ (TARC 2017).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis konferencijos tikslas - sukviesti tyrėjus iš įvairių šalių diskusijai, skirtai naujausioms apskaitos mokslo problemoms ir tendencijoms aptarti.

REKLAMA

Jungiamoji grandis

„Apskaita yra viena iš pagrindinių jungiamųjų grandžių šiuolaikinėse, į pasaulinę ekonomiką integruotose šalyse, - teigia KTU Apskaitos katedros vedėja prof. dr. Lina Dagilienė. - Tarptautinėje akademinėje bendruomenėje apskaitos mokslo problemų svarstymas ir sprendimai visada užėmė svarbią vietą. Tačiau Lietuvoje tik pastaruoju metu pradėjo keistis požiūris į apskaitos profesiją ir jos studijas”.

REKLAMA
REKLAMA

Speciali šių metų konferencijos tema yra „Informacinių technologijų vaidmuo šiuolaikinėje apskaitoje".

„TARC 2017 renginys yra itin svarbus ir aktualus stiprinant apskaitos mokslo tradicijas Lietuvoje, keliant mokslininkų ir dėstytojų kompetencijos lygį, didinant tarptautiškumą ir kuriant apskaitos mokslo tinklaveiką tarptautiniu ir nacionaliniu lygiu, - kalbėjo profesorė. - Tokių tarptautinių apskaitos konferencijų Lietuvoje beveik nėra organizuojama, nes dažniausiai vyksta bendresnės ekonomikos ir vadybos konferencijos, kur apskaitos tematika yra įtraukiama į vieną iš sekcijų. TARC 2017 konferencijos tematikos gali būti aktualios ir kitų mokslo krypčių plėtrai sąsajoje su apskaita: ekonomikai, finansams, vadybai, informatikai, matematikai”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Požiūriai skiriasi

Konferencijoje bus diskutuojami tardisciplininiai aspektai apskaitoje, kokios yra apskaitos krypties mokslo ribos ir integracija su kitomis mokslo kryptimis, kaip naujausios technologijos keičia apskaitos informacines sistemas, audito metodikas, su apskaita ir duomenų atskleidimu susijusių sprendimų priėmimą.

„Kaip ir kiekvienos mokslo srities tyrėjų diskusijos – esminių savalaikų problemų, lūžių, pokyčių identifikavimas ir svarstymas, naujų aktualių krypčių numatymas. Konkrečiai kalbant apie TARC 2017 konferenciją, – tai neabejotinai svarus indėlis yra regiono vystymui. Nes kol kas Rytų ir Vakarų Europos šalyse vyraujantys požiūriai į apskaitą, ir ypač nefinansinę apskaitą, vis dar skiriasi“, - pabrėžė L. Dagilienė.

REKLAMA

Pasak jos, apskaitos problemų aktualumas priklauso nuo laikmečio, išorinių įvykių, tokių kaip globali finansinė krizė, stichinės nelaimės, šalies institucinių veiksnių, kitų veiksnių ir pačių tyrėjų potencialo, - teigė KTU profesorė. - Manau, kad konferencijos apskaitos tematikų sąrašas puikiai iliustruoja platų apskaitos kontekstą ir egzistuojantį tarpsritiškumą su kitomis mokslo kryptimis”.

Pagrindinės konferencijos temos: Auditas, Apskaitos edukacija, Apskaitos istorija, Apskaita ir tarptautinės kapitalo rinkos, Finansinė analizė ir atskaitomybė, Tarptautinė apskaita ir IFRS, Bendrovės valdymas, Apskaita ir informacinės sistemos, Duomenų analitika ir XBRL, Valdymo apskaita ir kontrolė, Viešojo sektoriaus apskaita, Mokesčiai ir apmokestinimas, Socialinė apskaita ir atskaitomybė, Aplinkosauginė apskaita ir kitos temos.

REKLAMA

Moksliniai tyrimai

„Apskaitos teorija ir apskaitos studijos vystėsi skirtingai. Pavyzdžiui, 1950-aisiais metais didžiosios daugumos apskaitos studijų dėstytojais tapdavo apskaitos praktikai, ir tuo metu dominavo normatyviniai, aprašomieji tyrimai, o ne analitiniai, grįsti duomenimis. 1984-ieji yra laikomi radikalaus pokyčio metais, kai verslo mokyklos, siekdamos tapti aukščiausios kompetencijos centrais, vystė tyrimus ir dėstytojais tapdavo mokslininkai, - teigė L. Dagilienė. - Pagrindinė šio pokyčio priežastis buvo idėja, kad apkaitos praktika turėtų vystytis remiantis moksliniais tyrimais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos metu plenarinius pranešimus skaitys žymūs apskaitos mokslininkai: prof. Jim Haslam (Šefildo universitetas (angl. Sheffield University, Jungtinė Karalystė), prof. Jan Alpenberg (Linnaeuso Universitetas (angl. Linnaeus University, Švedija), prof. Radoslaw Ignatowski (Lodzės Universitetas (angl. University of Lodz, Lenkija), atliekamų mokslinių tyrimų ir jų rezultatų pristatymai vyks 8 interaktyviose straipsnių sesijose su diskutantais ir be jų. Viena iš konferencijos veiklų yra doktorantų kolokviumas ir mokymai tema “Kokybiniai tyrimai apskaitoje”. Doktorantų kolokviumo metu užsienio ir Lietuvos studentai pristatys savo daktaro disertacijos tezes, jų diskutantais bus užsienio ir Lietuvos profesoriai.

Mokymai, doktorantų kolokviumas ir moksliniai pranešimai svarbiomis apskaitos mokslo temomis rodo TARC 2017 konferencijos aktualumą ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių mokslui ir studijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų