REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
JAV pasiųs prie Šiaurės Korėjos krantų lėktuvnešio kovinę grupę (nuotr. SCANPIX)

Pentagonas spalio viduryje pasiųs JAV karinių jūrų pajėgų kovinę grupę, vadovaujamą lėktuvnešio „USS Ronald Reagan“, dalyvauti bendrose pratybose su Pietų Korėja netoli Šiaurės Korėjos rytinių krantų, pranešė vienas šaltinis Gynybos ministerijoje Seule.

7

Pentagonas spalio viduryje pasiųs JAV karinių jūrų pajėgų kovinę grupę, vadovaujamą lėktuvnešio „USS Ronald Reagan“, dalyvauti bendrose pratybose su Pietų Korėja netoli Šiaurės Korėjos rytinių krantų, pranešė vienas šaltinis Gynybos ministerijoje Seule.

REKLAMA

„Konsultuojamės su JAV dėl lėktuvnešio kovinės grupės, vadovaujamos atominio lėktuvnešio „USS Ronald Reagan“, veiksmų plano Japonijos jūroje maždaug spalio 15-ąją“, – sakė vienas Pietų Korėjos kariškis.

Lėktuvnešį „USS Ronald Reagan“ (CVN-76) lydės keli koviniai laivai, priklausantys jo smogiamajai grupei, dislokuotai karinėje jūrų laivyno bazėje Jokosukos uoste į pietus nuo Tokijo. Tarp tų laivų bus raketinis kreiseris, eskadrinis minininkas, aprūpintas priešraketine gynybos sistema AEGIS, galinčia numušti bet kokias Šiaurės Korėjos balistines raketas, bei atominis povandeninis laivas, ginkluotas sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“.

Per pratybas JAV ir Pietų Korėjos karinių jūrų laivynų pajėgų laivai treniruosis nustatyti Pchenjano balistinių raketų paleidimą, susekti jų skrydžio trajektoriją ir jas perimti.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi JAV ginkluotųjų pajėgų štabo Pietų Korėjoje atstovas sakė, kad kol kas dar nenustatyta data, kada „USS Ronald Reagan“ atplauks prie Šiaurės Korėjos rytinių krantų.

REKLAMA

„Labiausiai tikėtina, kad jis dalyvaus pratybose spalio 20-ąją. Galutinis tvarkaraštis kol kas nėra nustatytas, viskas priklauso nuo situacijos. Be to, planuojama, kad lėktuvnešis apsilankys ir Pietų Korėjos Busano uoste“, – teigė jis.

Pietų Korėjos žiniasklaida skelbia, kad minėtos pratybos rengiamos Korėjos pusiasalyje tvyrant itin didelei įtampai dėl Pchenjano pastaruoju metu įvykdytų balistinių raketų ir branduolinių užtaisų bandymų.

Praėjusį savaitgalį virš Japonijos jūros palei Šiaurės Korėjos krantus praskriejo keli naikintuvų lydimi Jungtinių Valstijų strateginiai bombonešiai B-1B, kad pademonstruotų jėgą šiai nesukalbamai šaliai, plėtojančiai savo branduolinio ginklavimosi programą. Pchenjanas savo ruožtu pareiškė, kad jei amerikiečių lėktuvai dar kartą prisiartins prie Šiaurės Korėjos, jie bus numušti.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad pastarosiomis dienomis JAV ir Pietų Korėjos žvalgyba užfiksavo, kad iš Šiaurės Pchenjane esančio raketinės technikos tyrimų centro į paleidimo pozicijas buvo atgabenta balistinių raketų. Manoma, kad tai buvo vidutinio nuotolio raketos „Hwasong 12“ arba tarpžemyninės balistinės raketos „Hwasong 14“, gaminamos tame centre.

Pietų Korėjos pareigūnų nuomone, Pchenjanas gali surengti dar vieną provokacinį balistinių raketų bandymą valdančiosios Darbininkų partijos įkūrimo metinių proga. Šias metines Pchenjanas minės spalio 10-ąją.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho (Li Jong Ho) Niujorke pareiškė, kad jo šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), atsakydamas į amerikiečių grasinimus, gali surengti termobranduolinio užtaiso bandymą Ramiajame vandenyne.

Seulas neatmeta galimybės, kad tai gali būti padaryta Pchenjanui paleidus raketą su branduoline galvute.

Penktadienį JAV Ramiojo vandenyno štabas taip pat pranešė, kad Vašingtonas ir Seulas surengė pirmas bendras artimojo nuotolio priešraketinės gynybos pajėgų pratybas Pietų Korėjos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų