REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijos ekspertų teigimu, Rusijos propagandos „botai“ susirado naują taikinį – „kremliabotai“ bando kištis į situaciją Katalonijoje, kur sekmadienį yra numatytas Ispanijos valdžios draudžiamas referendumas dėl regiono nepriklausomybės.

Ispanijos ekspertų teigimu, Rusijos propagandos „botai“ susirado naują taikinį – „kremliabotai“ bando kištis į situaciją Katalonijoje, kur sekmadienį yra numatytas Ispanijos valdžios draudžiamas referendumas dėl regiono nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Katalonijos krizės ėmėsi Rusijos kišimosi į svetimus reikalus mechanizmai“, – skelbia ispanų „El Pais“. Leidinyje rašoma: „Nepatikimų naujienų platinimo mechanizmai, kuriuos naudoja Rusija, kad susilpnintų JAV ir ES, suveikė Katalonijoje pilna jėga“. Tokias išvadas leidinys pateikia po „detalios prorusiškų puslapių ir soc. tinklų vartotojų analizės, kurią jie atliko pasitelkdami skaitmeninės analitikos specialistus“.

REKLAMA

„Po slaptų „Brexit“, Marine Le Pen ir vokiečių ultradešiniųjų palaikymo akcijų Kremlius palaikė, kad judėjimas už Katalonijos nepriklausomybę suteikia dar vieną galimybę sukelti šaršalą Europoje ir sustiprinti savo įtaką tarptautinėje arenoje. Jie aktyvavo tinklapius, kurie publikuoja „antis“, ir aktyvistus, kaip Julianas Assange’as ir legioną botų (milijonai automatizuotų paskyrų soc. tinkluose, kurie geba iškreipti melą į tendencijas, platinamas milijonus kartų)“, – teigiama leidinyje.

REKLAMA
REKLAMA

Neatsitiktinai RT (buv. Russia Today) – tarptautinis žiniasklaidos gigantas, kurį finansuoja Rusijos valdžia, ir funkcionuoja kaip Kremliaus propagandos įrankis – naudoja savo ispanakalbių portalą platinti naujienas apie Katalonijos krizę, kurios pateikiamos tendencingai. Nuo rugpjūčio 28 dienos buvo publikuotos 42 naujienos apie krizę Katalonijoje, kai kurios jų net ir su klaidingomis antraštėmis, pavyzdžiui: „ES gerbs Katalonijos nepriklausomybę, tik jai teks praeiti prisijungimo procedūras“.

J. Assange’as ir E. Snowdenas – informacijos sklaidos vėliavnešiai

Leidinys taip pat teigia, kad J. Assange’as „faktiškai tapo pagrindiniu tarptautiniu Katalonijos krizės informacijos skleidėju, skleisdamas nuomones ir pusiau tiesą taip, lyg tai būtų naujiena“. Pagal „Audiense“ duomenis, per pastarąjį mėnesį J. Assange’as „Twitter“ buvo paminėtas 940 tūkst., daugelį kartų kartu su Katalonijos nepriklausomybės #žyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„NewsWhip“ vertinimu, „labiausiai pasaulyje išplitusiu tvytu“, susijusiu su ispanų valdžios veiksmais, nukreiptais į referendumo nutraukimą, tapo būtent J. Assange’o rugsėjo 15-osios publikacija: „Prašau viso pasaulio palaikyti Katalonijos teisę apsispręsti. Negalima leisti, kad Ispanija represyvius žingsnius, skirtus nutraukti balsavimą, paverstų norma“.

Kitos paskyros per valandą šią J. Assange’o žinutę išplatino daugiau nei 2 tūkst. kartų, o 12 tūkst. „retweetų“ pavyko surinkti mažiau nei per dieną. Anot „El Pais“, toks greitis liudija botų dalyvavimą procese.

REKLAMA

Praėjusią savaitę prie J. Assange’o prisijungė ir kitas „kovotojas už laisves“ – Edwardas Snowdenas. „Vašingtonas yra tikras, kad Snowdenas, užsiimantis informacinio saugumo ir el. sekimo klausimais, reguliariai bendradarbiauja su Rusijos spec. tarnybomis. Rugsėjo 21-ąją jis „Twitter“ parašė: „Tai, kad Ispanija slopina nepatogią politiką, manifestacijas ir įsitikinimus Katalonijoje, – tai žmogaus teisių pažeidimai“. Mažiau nei per parą jis surinko 8 tūkst. pamėgimų ir beveik 8 tūkst. „retweetų“.

J. Assange’as taip pat nuorodą į leidinio „AntiWar“ vadovo Justino Raymondo, kurį leidinys vadina „ištikimu Rusijos pozicijos JAV sąjungininku“, straipsnį. Pavadinimu „Katalonija: ispanų Tianmenio aikštė?“ buvo prilygintos protesto akcijos Barselonoje ir demonstracijos, kurias kinų režimas vykdė 1989 metais.

REKLAMA

„Šiomis dienomis anoniminės soc. paskyros „Twitter“, turinčios tūkstančius sekėjų ir įprastai užimančios Rusijos propagandos platinimu, pasigavo tą pačią „Barselona=Tianmeniui“ idėją“, – rašoma leidinyje, pateikiant net ir konkrečius tokių paskyrų pavyzdžius: @Ian56789 ir @UncleRuthless. Tas pačias paraleles įžvelgė ir nuolatiniai RT bei Sputnik komentatoriai.

Įrodymu to, kad kovotojai už laisvę Ispanijoje patraukė asmenų, mobilizuojančių prorusiškų botų armiją yra tas faktas, kad prieš kelias dienas prie temų, kurios įprastai yra minimos soc. tinkluose (Sirija, Rusija, Ukraina, Trumpas, Hillary Clinton, ISIS), prisidėjo ir Katalonia, teigiama leidinyje. Šią informaciją pateikė „Aliance for Securing Democracy“ (German Marshall Fund projektas) naudojamas įrankis „Hamilton 68“, kuris socialiniuose tinkluose stebi 600 paskyrų – robotizuotų ir įprastų – kurios yra atsidūrusios Kremliaus „orbitoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Milijonai botų platina melagingą informaciją

Skaitmeninės Kremliaus armijos veikia pagal vieną šabloną: užtikrina virusinį populiarumą hipertrofinėms ar melagingoms naujienoms bei pranešimams, kad sustiprintų krizes bei sėtų nesantaiką tarp JAV ir Europos, kas galų gale yra naudinga Maskvai. Todėl šie „partizanai“ naudojasi tinklapiais, užmaskuotais po rimtų leidinių kaukėmis; būtent jie kuria arba talpina naujienas, kurios vėliau yra platinamos.

Leidinio duomenimis, vienas iš populiariausių tokio pobūdžio tinklapių – DisobedientMedia.com. Ispanų teigimu, dabar šios „žiniasklaidos priemonės“ ėmėsi platinti informaciją apie Katalonijos krizę, dažnai bendradarbiaujant kartu su J. Assange’u.

REKLAMA

Užsimaskavęs kaip laikraštis portalas „Russia News Now“ publikavo straipsnį pavadinimu „ES: Katalonija galim, Krymas – ne“. „Europarlamento pastato nuotrauka pagražintame straipsnyje buvo užuomina, kad ES davė „žalia šviesą“ Katalonijos atsiskyrimui nuo Ispanijos, nors ji yra prieš Krymo atskyrimą nuo Ukrainos“, – rašoma leidinyje. „Nors iš tiesų straipsnyje kalbama apie „Europos kairiųjų sąjungos“ frakcijos Europos Parlamente (56 mandatai iš 761, visi marginalai) pranešimą spaudai, kuriame kritikuojama valdžios išskirtinai policinė reakcija į neteisėtą referendumą“, – aiškinama straipsnyje.

Leidinys taip pat primena: „Oficialiuose pareiškimuose Kremlius tikina, kad Katalonijos nepriklausomybės judėjimo krizė – reikia, kuris liečia išskirtinai Ispanijos kompetenciją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų