REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusios savaitės pabaigoje pasibaigusios pratybos „Zapad-2017“, kurias Rusija vykdė kartu su Baltarusija, kelia kai kurias mintis, rašoma „The National Interest“ Nicholaso J. Myerso straipnyje.

Praėjusios savaitės pabaigoje pasibaigusios pratybos „Zapad-2017“, kurias Rusija vykdė kartu su Baltarusija, kelia kai kurias mintis, rašoma „The National Interest“ Nicholaso J. Myerso straipnyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors „Zapad“ yra reguliarūs strateginiai mokymai, „Zapad-2017“ pratybos buvo pirmosios po krizės Ukrainoje pradžios ir akimirksniu prasidėjusio staigaus Vakarų bei Rusijos santykių atšalimo, o tai paaiškina gerokai išaugusį susidomėjimą šiomis pratybomis.

REKLAMA

Ruošiantis šioms pratyboms Rusija ir Baltarusija tikino (kaip ir kasmet, – red. past.), kad „Zapad-2017“ yra išskirtinai gynybinio pobūdžio mokymai. Suteikiant pavadinimą mokymams Rusijos valdžia turėjo omenyje vakarines Rusijos ir Baltarusijos teritorijas. Tačiau prieš šias pratybas daugelis politikų ir ekspertų išsakė nerimą, kad rusai gali pasinaudoti jomis kaip pretekstu įkurti nuolatines bazes Baltarusijoje arba net „prasimušti koridorių“ iki Kaliningrado.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į šias grėsmes NATO aljansas tuo pat metu pradėjo karines pratybas Ukrainos vakaruose, patys ukrainiečiai atliko plataus masto kariuomenės patikrą visoje šalyje, Švedija ir šalys sąjungininkės organizavo didžiausius per pastaruosius 23 metus karinius mokymus Baltijos jūros regione, o JAV į Baltijos šalis atsiuntė daugiau patruliuojančių naikintuvų.

Nepaisant daugelio nerimą keliančių ženklų ir perspėjimų, pasibaigus „Zapad-2017“ nieko įdomesnio taip ir neįvyko (kol kas). Rusijos kariai turėtų visiškai palikti Baltarusijos teritoriją iki rugsėjo 30-osios, o Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenko ir toliau tvirtina, kad jokios okupacijos nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvados pasibaigus pratyboms

Jeigu šiuose mokymuose ir buvo kas nors, kas iššaukė daugelį ginčų ir sukėlė padidintą Vakarų stebėtojų dėmesį, tai jų mastas. Rusija ir Baltarusija tikino, jog „Zapad-2017“ dalyvaus vos 12,7 tūkst. žmonių. Jie visiškai nenorėjo peržengti 13 tūkst. karių slenksčio, kuris, pagal Vienos kongreso susitarimą, reikštų būtinybę kviestis tarptautinius stebėtojus. Tačiau dažniausiai įvardijamas „realus“ dalyvių skaičius buvo 70-100 tūkst. Ukrainos atstovai tikino, kad pratybose turėtų dalyvauti apie 240 tūkst. rusų ir baltarusių.

REKLAMA

N. Myerso teigimu, tikslų dalyvių skaičių nustatyti yra sunku, tačiau galima paskaičiuoti apytikriai pagal dalyvavusių dalinių skaičių. Tai buvo beveik visa 1-osios gvardijos tankų armija ir 1-asis karinis korpusas, didelė dalis 6-osios ir 20-osios, Baltijos jūros laivyno ir trijų Vakarų karinės apygardos desantininkų armijų. Šiuose mokymuose buvo įtraukti beveik visi baltarusių daliniai. Maža to, Baltarusija pasinaudojo šiais mokymais, kad surengtų treniruotę rezervui. Šiuose mokymuose taip pat dalyvavo Rosgvardija, tačiau ji tikrai nebuvo įskaičiuota į 12,7 tūkst. karių, nes formaliai gvardiečiai nėra „kariai“. Tai, kokį vaidmenį jie atliko konkrečiai „Zapad-2017“, nėra viešinama.

REKLAMA

Nors šis sąrašas ir neįrodo, kad karių, dalyvavusių mokymuose, skaičius viršijo 12,7 tūkst., reiktų pažymėjo, kad „Zapad-2017“ buvo ne vienintelės pratybos, kurios vyko Rusijoje tuo metu. Jeigu net nekreipti dėmesio į bendrus karinius mokymus su Kinija ir Egiptu, kurie iki šiol vyksta kai kuriose šalies dalyse, reiktų atkreipti dėmesį į Rusijos Šiaurinio laivyno Barenco jūroje ir strateginių raketinių padalinių visoje šalyje mokymus. Pastarieji „sutapo“ su tarpkontinentinės raketos RS-24 „Jars“ paleidimu paskutinę „Zapad-2017“ dieną. Rusija mėgsta suderinti įvykius, vykstančius įvairiose šalies dalyse, kad patys galėtų suderinti viską į vieningą paveikslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suvokiant, kad „Zapad-2017“ tapo pačiomis svarbiausiomis metų pratybomis, visiškai tikėtina, kad jas galima laikyti didesnio masto pratybų, kurios išsiplečia už Vakarų karinės apygardos ir kurią galima bent jau iš dalies vadinti „išplėstine Vakarų visata“, dalimi.

Apie patį „Zapad-2017“, tikėtina, greitai sužinosime kiek daugiau dėka informacijos nutekėjimų Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje. Tačiau reiktų nepamiršti apie Baltarusijos pareiškimus dėl to, kad „Zapad-2017“ tapo puikiu išbandymu Šiaurės vakarų operatyvinio valdymo daliniams. Baltarusijos yra du operatyvinio valdymo štabai: vakarų ir šiaurės vakarų. Toks pareiškimas nurodo scenarijų, kuris labiau tinkamas „atblokuoti“ Kaliningradą, negu konfliktą su Lenkija ar Ukraina, nors dabar, anot straipsnio autoriaus, pasakyti tiksliai neįmanoma.

Aktyvi „Zapad-2017“ fazė jau baigta, tačiau mums dabar reiktų stebėti tai, ką dar gali daryti rusai, prieš palikdami Baltarusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų