REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Naujagimis (nuotr. tv3.lt)

 Per anksti gimusiems kūdikiams daugiau jėgų augti, stiprėti ir kovoti už savo gyvybę suteikia net ir tokie paprasti dalykai kaip tėvų balsas.

16

 Per anksti gimusiems kūdikiams daugiau jėgų augti, stiprėti ir kovoti už savo gyvybę suteikia net ir tokie paprasti dalykai kaip tėvų balsas.

REKLAMA

Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje (VUVL) atliktas specialus tyrimas patvirtino, kad muzikos terapija ir mamos balsas teigiamai veikia per anksti gimusių kūdikių fizinę ir emocinę būklę, prisideda prie spartesnio jų vystymosi.

Dėl šios priežasties paramos projektas „Ankstukai“ imasi iniciatyvos, kuria kvies skaitant knygas padėti anksčiau gimusiems kūdikiams greičiau užaugti.

VUVL Naujagimių intensyvios terapijos skyriuje atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad dainuojant ar skaitant mažiems vaikams, gerinami jų fiziologiniai rodikliai ir elgesys, skatinamas čiulpimo refleksas, spartėja vystymosi procesas.

Gulėdami intensyvios terapijos skyriuje ankstukai yra apsupti daugybės dirginančių pašalinių garsų, todėl čia jie labai dažnai jaučiasi neramiai.

REKLAMA
REKLAMA

Paramos projekto „Ankstukai“ vadovė Asta Speičytė-Radzevičienė teigia, jog atitraukti kūdikio dėmesį nuo pašalinių garsų bei suteikti saugumo jausmą gali padėti pasakos ir lopšinės. Girdėdamas mamos balsą vaikas greičiau atsipalaiduoja, nurimsta, jam lieka daugiau energijos augti ir stiprėti.

REKLAMA

Siekiant priminti tėveliams ne tik skaitymo teikiamą naudą, bet ir malonumą, anksčiau laiko gimusių kūdikių paramai skirtas projektas „Ankstukai“ ir „Pegaso“ knygynų tinklas pradeda naują iniciatyvą.

Jos metu perkant specialiu ženklu pažymėtas knygas, ne mažiau nei 4 proc. nuo kiekvienos iš jų bus paaukota ankstukams. Paremti juos bus galima perkant ne tik vaikiškas, bet ir suaugusiems skirtas knygas.

„Šia iniciatyva visų pirma siekiame priminti tėvams, kad knygų skaitymas vaikams yra nuostabus dalykas. Knygos ne tik suteikia vaikams žinių, skatina jų kūrybiškumą, bet taip pat ir suartina juos su tėvais.

REKLAMA
REKLAMA

Ši iniciatyva yra puikus būdas perkant įvairias knygas, kurias tėvai skaitys ir savo malonumui, ir paaugusiems vaikams, paremti pačius mažiausius ir silpniausius, kurie dar tik ruošiasi užaugti“, – sako A. Speičytė-Radzevičienė.

Šią paramą planuojama skirti specialiai garso įrangai, padėsiančiai tėveliams užsiimti muzikos ir pasakų terapija ligoninėse, kur slaugomi mažiausi naujagimiai. Kampanija vyks rugsėjo 20 – lapkričio 7 d. visuose šalyje veikiančiuose „Pegaso“ tinklo knygynuose.

Lietuvos ankstukams padėti užaugti galima ir prisidedant prie neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai“. Aukoti galima pavedimu, skirti 2 proc. GPM arba metant pinigus į aukojimui skirtas dėžutes, esančias „Pegaso“ tinklo knygynuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ankstukai“ – 2014 m. prasidėjęs pirmas ir vienintelis paramos projektas Lietuvoje, besirūpinantis anksčiau laiko gimusiais kūdikiais ir ir vienijantis jų tėvus, globėjus, rėmėjus, gydytojus. Anksčiau laiko Lietuvoje kasmet gimsta apie 2000 naujagimių. Nei viena šeima nėra apsaugota nuo ankstyvo mažylio atėjimo į pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų