REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Puerto Riką niokoja „šimtmečio audra“ tapęs uraganas „Maria“ (nuotr. SCANPIX)

 Uraganas „Maria“ trečiadienį smarkiai nuniokojo Puerto Riką ir paliko visą salą be elektros, o jo nešami vėjai, kurių greitis siekia 240 km per val., smogė sostinei ir privertė tūkstančius žmonių ieškoti saugaus prieglobsčio.

10

 Uraganas „Maria“ trečiadienį smarkiai nuniokojo Puerto Riką ir paliko visą salą be elektros, o jo nešami vėjai, kurių greitis siekia 240 km per val., smogė sostinei ir privertė tūkstančius žmonių ieškoti saugaus prieglobsčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maria“, jau nusinešusi mažiausiai devynias žmonių gyvybes Karibuose, rytą pasiekė Puerto Riko pietryčių pakrantę ir slinko virš šios JAV teritorijos, turinčios 3,4 mln. gyventojų.

REKLAMA

Dešimtys tūkstančių žmonių gūžėsi evakuacijos centruose sostinėje San Chuan, o merė Carmen Yulin Cruz (Karmen Julin Krus) nesuvaldė ašarų, kalbėdama apie savo matytą nuniokojimą.

„Daugelis San Chuano dalių visiškai užlietos“, – C.Yulin Cruz sakė žurnalistams vienoje iš slėptuvių. Jai kalbant pastato stogas siūbavo.

„Mums pažįstamas gyvenimas pasikeitė“, – pridūrė ji.

„Maria“ sausumą pasiekė kaip 4-osios kategorijos audra pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono (Safiro-Simpsono) skalę. Iš pradžių uragano vėjo greitis buvo didesnis kaip 240 km per valandą, bet slenkant San Chuano link jis truputį susilpnėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Vėjo garsas – tarsi visu balsu klykiančios moters!“ – tviteryje parašė Mike'as Theissas (Maikas Teisas), laukiantis vienoje slėptuvėje, kol virš jos praslinks audros centras.

„Dabar mes čia smarkiai daužomi“, – pridūrė jis.

Puerto Riko nepaprastųjų situacijų ir stichinių nelaimių valdymo agentūros direktorius Abneris Gomezas (Abneris Gomesas) padėtį prilygino apokalipsei.

„Kai galėsime išeiti į laiką, rasime savo salą sunaikintą“, – pareiškė jis.

A.Gomezas pridūrė, kad „Maria“ sunaikino viską savo kelyje“.

„100 proc. salos likęs be elektros“, – pažymėjo jis.

Audrą savo bute San Chuane nusprendusi pralaukti Imy Rigau (Imi Rigau) sakė, kad per lubas teka čiurkšlėmis teka vanduo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prisiglaudėme koridoriuje, nes mano bute – apie pėdą (30 cm) vandens“, – ji sakė AFP.

„Užkaliau langą, bet esant tokiai padėčiai juos tikriausiai vis tiek išpūs. Vienas jų buvo sudaužytas, todėl dabar laukiame čia, koridoriuje, kur langų nėra“, – aiškino moteris.

500 slėptuvių

Daugelis Puerto Riko gyventojų, kuriems grėsė didžiausias pavojus, pasislėpė saloje įrengtuose 500 evakuacijos centrų, pareigūnams perspėjus apie mirtinai pavojingus potvynius.

Puerto Riko gybernatorius Ricardo Rossello (Rikardas Roseljas) iki šeštadienio paskelbė komendanto valandą nuo 18 val. iki 6 val. ir perspėjo saugotis potvynių ir purvo nuošliaužų, kurių gali sukelti „labiausiai niokojanti audra per pastarąjį šimtmetį“.

REKLAMA

„Ragino Puerto Riko žmones būti ramius, supratingus ir nuovokius šiuo mūsų salai sunkiu metu“, – paprašė jis.

Iki šiol smarkiausia Puerto Rikui smogusi audra siautėjo 1928 metais: tąsyk uraganas „Okeechobee“, dar žinomas kaip „San Felipe Segundo“, nusinešė 300 žmonių gyvybių.

Po neseniai praslinkusio uragano „Irma“ inžinieriai sugebėjo atkurti elektros tiekimą didžiojoje salos dalyje, bet „Maria“ visą Puerto Riką vėl paliko be šviesos.

JAV federalinei pagalbos agentūrai FEMA vadovaujantis Brockas Longas (Brokas Longas) perspėjo, kad prireiks ne vienos dienos atkurti elektros tiekimą Puerto Rike ir mažesnėse JAV Mergelių Salose, taip pat smarkiai nuniokotose pastarosios audros.

REKLAMA

Nusiaubta Dominika

JAV ir Britanijos Mergelių Salos, dar neatsigavusios po „Irma“ smūgio, irgi su nerimu laukia „Maria“. Pavojus taip pat paskelbtas Terkse ir Kaikose bei dalyje Dominikos Respublikos.

Trečiadienio pavakarę susilpnėjęs iki 2-osios kategorijos uraganas buvo maždaug už 120 km į rytus nuo Punta Kanos Dominikos Respublikoje, nurodė JAV Nacionalinis uraganų centras.

Anksčiau „Maria“ aptalžė kelias Karibų salas, o Dominikoje žuvo mažiausiai septyni žmonės.

Dominika buvo beveik visiškai atkirsta nuo išorinio pasaulio, jos oro ir jūrų uostai buvo uždaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas premjero Roosevelto Skerrito (Ruzvelto Skerito) padėjėjas kalbėdamasis su savo viršininku palydovinio ryšio telefonu, nupasakojo, kad apie 37 tūkst. gyventojų turinti sala buvo smarkiai nuniokota.

„Sunku nustatyti aukų skaičių, bet kol kas patvirtintos septynios žūtys dėl tiesioginio uragano poveikio“, – sakoma padėjėjo Hartley Henry (Hartlio Henrio) pranešime.

Iš kaimiškų vietovių gaunama pranešimų apie „visiškai sunaikintus namus, kai kuriuos kelius ir pasėlius“, pridūrė jis.

„Šalis paralyžiuota – daugumoje gyvenviečių nėra elektros, dėl sulaužytų vamzdžių neveikia vandentiekis ir niekur saloje neveikia antžeminis arba mobilusis telefono ryšys. Ši padėtis gali kurį laiką užtrukti“, – perspėjo H.Henry.

REKLAMA

Prancūzijai priklausančioje Gvadelupos saloje siaučiant „Maria“ vienas žmogus žuvo užvirtus medžiui, o kitas nuskendo jūros krantinėje.

Dar mažiausiai du žmonės dingo nuskendus jų laiveliui prie šios salos krantų. Gvadelupoje 40 proc. namų ūkių likę be elektros.

Baimintasi, kad „Maria“ iš naujo nusiaubs salas, dar neatsigavusias po anksčiau šį mėnesį patirto 5-osios kategorijos uragano „Irma“ smūgio.

Pranešimai rodo, kad Prancūzijai ir Olandijai priklausanti Šv. Martyno sala yra tarp labiausiai nukentėjusių nuo „Irma“ – joje žuvo 14 žmonių, bet „Maria“ smūgis joje buvo ne toks smarkus kaip prognozuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų