Konservuotos daržovės (nuotr. Fotolia.com)

Konservuotos daržovės (nuotr. Fotolia.com)

Ruduo Lietuvoje lepina gausiu daržovių derliumi, kurį kiekvienas skuba išsaugoti ir tokiu būdu tinkamai pasiruošti žiemai. Kita vertus, dažnai dėl įprastų konservavimo būdų daržovės praranda maistingas medžiagas, vertingus vitaminus bei mineralus. Būtent dėl šių priežasčių žiemos atsargas reikėtų ruošti sveikesniais būdais ir taip plačiai naudojamą actą pakeisti vertingesnėmis alternatyvomis.

REKLAMA

„Jau nuo seno žmonės naudoja įvairius konservavimo būdus tam, kad kuo ilgiau išsaugotų gėrybes nuo puvimo proceso ir jas galėtų vartoti ištisus metus. Be abejo, visada sveikiausia valgyti šviežias ir kuo mažiau apdorotas daržoves ar vaisius, tačiau ne ką prastesnis pasirinkimas ir rauginti produktai, jei jie paruošti tinkamai, nenaudojant spirito acto rūgšties ar didelio kiekio druskos bei cukraus“, – teigia mitybos specialistė Olga Pocienė.

Kenksmingas acto poveikis

Rauginimo proceso metu susidaro pieno rūgštis bei nedidelis kiekis etilo alkoholio, kuris susijungia su pieno rūgštimi, sudarydamas esterius, apsaugančius daržoves nuo galimo puvimo. Apie raugintų daržovių teikiamą naudą mitybos specialistė pasakoja, jog jose yra gana didelis kiekis vitamino C, maistinių skaidulų bei gerųjų bakterijų.

„Pieno rūgšties bakterijos taip pat gerina virškinimą bei padeda organizmui geriau pasisavinti su maistu gaunamus mikroelementus. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose gausu geležies, sieros ir jei kam pučia vidurius nuo šviežių kopūstų, tai, tikėtina, kad nuo raugintų kopūstų dujų kaupsis mažiau.

Tuo tarpu rauginti agurkai turi daug gliutamino rūgšties, skatinančios imuninės sistemos veiklą. Be to, raugintuose agurkuose galime rasti ir magnio, kuris padeda reguliuoti nervų sistemos veiklą“, – kalba Olga Pocienė.

Norint, kad marinavimas būtų sveikesnis, pirmiausia reikėtų visiškai atsisakyti spirito acto rūgšties.

REKLAMA

Specialistė aiškina, jog tai būtina dėl to, kad marinuojant daržoves su dideliu kiekiu druskos ir spirito acto rūgštimi, daržovės netenka visų prieš tai minėtų teigiamų savybių.

Taip nutinka dėl to, kad tokiu būdu iš daržovių ištraukiamas vanduo ir nebelieka beveik jokių biologiškai vertingų maistinių medžiagų.

Taip pat spirito actas ne tik kenkia daržovėms, bet ir neigiamai veikia mūsų organizmą.

Baltasis distiliuotas actas greitai ardo raudonuosius kraujo kūnelius, sukeldamas anemiją, sutrikdo virškinimo procesus, sulėtindamas juos ir kliudydamas tinkamai įsisavinti maistą.

Konservuotos daržovės (nuotr. Fotolia.com)

Konservuotos daržovės (nuotr. Fotolia.com)

 

Sveikesnės acto alternatyvos

Sveikatai itin kenksmingą actą rekomenduojama pakeisti kur kas sveikesnėmis alternatyvomis, kurios lygiai taip pat patikimai gali konservuoti daržoves.

„Obuolių sultys ar natūralus obuolių actas sveikam daržovių marinavimui gali būti puikus pasirinkimas. Tai natūrali organinė medžiaga, gerinanti virškinimo sistemos procesus, veikianti kaip statybinė rūgštis, organizme besijungianti su šarminiais elementais, priešingai nei spirito actas.

Būtent todėl marinuodami produktus naudokite obuolių ar kokį kitą natūralų vaisių actą, tačiau pati sveikiausia alternatyva visgi yra obuoliai.

Be to, jei kalbant apie sveikiausią konservavimo būdą, tai, žinoma, yra šaldymas, kuomet išlieka daržovių didžiausia maistinė vertė“, – aiškina specialistė.

Medicinos fakulteto akademinių reikalų prodekanas prof. dr. Rimantas Stukas teigia, jog konservuojant daržoves dar vienas veiksnys, lemiantis daržovių vertingų savybių praradimą, yra aukšta temperatūra.

REKLAMA

„Konservuojant ir kaitinant daržoves dalis vitaminų visada žūsta, tačiau išlieka mineralinės medžiagos. Kita vertus, kuomet daržovės yra kaitinamos yra įprasta dėti daug cukraus, kas, kaip žinia, ypač mums kenkia.

Taip pat, kada yra konservuojama vandenyje, dalis tirpių naudingų medžiagų bet kokiu atveju iš daržovių pereina į skystį. Taigi, naudingos medžiagos kaip ir nežūsta, tačiau atsiduria vandenyje, kuriame dažniausiai yra ir nemažai acto, todėl skystį išpilame.

Be to, kalbant apie uogas, šiuo metu yra spanguolių metas, kurias konservuoti itin paprasta.

Šiose uogose yra benzoinės rūgšties, kuri jau savaime yra natūralus konservantas, todėl pakanka spanguoles nuplauti, sudėti į stiklainį, užpilti karštu vandeniu ir sandariai uždaryti“, – pataria Rimantas Stukas.

skaitytoja
2017-09-22 10:06:27
Daržovėms gaminti.... tai daržovės, ne jų konservai, gaminamos su actu?
Atsakyti
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB TV3 sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA
Na 2017-09-29 07:30:44
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Na ir pavadinimas rašliavos-ar susimąstei ką parasei   ATSAKYTI
Ema 2017-09-28 18:04:17
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kiek gavai už straipsnį.? Tai ką parašei yra iš durnių laivo.    ATSAKYTI
skaitytoja 2017-09-22 10:06:27
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
Daržovėms gaminti.... tai daržovės, ne jų konservai, gaminamos su actu?   ATSAKYTI
Kaip atsikratyti riebalų nuo pilvo? (nuotr. facebook.com)
Ar jus kankina papildomi ant juosmens susikaupę riebaliukai, taip vadinamieji gelbėjimosi ratai? O gal iš meilės sau užsiauginote pilvuką? Kad ir kaip tai pavadintumėte, šių ...
Aukso vertės patarimai  (nuotr. Fotolia.com)
 Jau 40 metų vegetariškai besimaitinanti ir išsigydžiusi vadinamas nepagydomas ligas Ksavera Vaištarienė sako, jog gyventi daugiau kaip 100 metų gali kiekvienas. Ji ...
Vanduo su druska ir citrina (nuotr. Fotolia.com)
Po siautulingo penktadienio skauda galvą? Reikia kibti į darbus, tačiau neturite jėgų? Ramiai įkvėpkite ir perskaitykite tai, ką jums siūlome.  Šis paprastutis receptas, ...
Persivalgymas (nuotr. Fotolia.com)
Persivalgymą esame patyrę kone kiekvienas. Tačiau vis dažniau pasitaiko atvejų, kai žmonės kenčia nuo emocinio valgymo. Šie dažniausiai puola į neviltį, nes jaučiasi valdomi ...
Kosulys (nuotr. Fotolia.com)
Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, lydimas tokių nemalonių simptomų kaip skausmas, sunkumo pojūtis ir nemalonus rūgštumas burnoje dažniausiai pasireiškia suvalgius daug riebaus, ...
REKLAMA

Top Video

Prezidento rinkimai artyn, tačiau ir populiariausi politikai vis slapukauja
DABAR RODOMA
Prezidento rinkimai artyn, tačiau ir populiariausi politikai vis slapukauja
DABAR RODOMA
Keturmečio Matuko nužudymu įtariama vaiko motina ir Gediminas Kontenis nenustoja teismuose rengę cirkų
DABAR RODOMA
Sostinės pareigūnai nusprendė pamokyti rūkalius
DABAR RODOMA
Vilniaus barzdaskučių reklama sužavėjo pasaulį: feisbuke peržiūrėtas 6 milijonus kartų
DABAR RODOMA
Prilygsta stebuklui: Vilniaus ugniagesiai išgelbėjo krentančią moterį
DABAR RODOMA
Pareigūnai gaudo pažeidėjus, tačiau pamokos – trumpalaikės
DABAR RODOMA
Gedimino pilyje patyrė siaubą: buvo baisu, kad neišsitrauktų bombos
DABAR RODOMA
Išvydusi vaizdą kapinėse panevėžietė griebėsi už galvos
DABAR RODOMA
Šio rudens stiliaus naujovės, kurias turi įsidemėti visos moterys
DABAR RODOMA
Lietuvos sinoptikai skelbia, kad iškris pirmosios snaigės

Televizija

Į viršų