REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Jūra audra

Dėl itin gausaus lietaus Panevėžio rajone užtvindytų ūkininkų laukų ruošiamasi skelbti ekstremalią situaciją. Pasak rajono mero Povilo Žagunio, žala gali dešimtis ar šimtus tūkstančių eurų.

9

Dėl itin gausaus lietaus Panevėžio rajone užtvindytų ūkininkų laukų ruošiamasi skelbti ekstremalią situaciją. Pasak rajono mero Povilo Žagunio, žala gali dešimtis ar šimtus tūkstančių eurų.

REKLAMA

„Renkame duomenis, nes turi būti pasiekti tam tikri kriterijai, bet, matyt, tikrai mes tuos kriterijus pasieksime ir, matyt, komisija priims sprendimą skelbti ekstremalią situaciją. Yra (kriterijus – red.) kur 500 žmonių nukentėję, tai mes tikrai turėsime daugiau nukentėjusiųjų – vien tik kad derliaus negali ūkininkai nuimti, negali įvažiuoti, negali ruošti žemės kitiems metams. Čia jau nuostoliai kitiems metams prognozuojami“, – BNS sakė Panevėžio rajono meras.

P.Žagunis skaičiavo, kad žala vien už nenuimtus javus gali siekti dešimtis, o gal net šimtus tūkstančių eurų. Kol kas savivaldybė renka duomenis ir skaičiuoja galimus nuostolius, o ekstremalią situaciją skelbti rengiasi trečiadienį arba ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė net nekalbantis apie užpiltus daržus, kuriuose supuvo gyventojų daržovės, užlietus rūsius ar stogus.

„Vien per praėjusią parą daugiau kaip 50 milimetrų iškrito, kada mėnesio vidutinė norma yra 53 milimetrai. Vien per parą iškrito mėnesio norma. Siaubinga“, – pasakojo meras.

REKLAMA

„Matyti man teko įvairių metų, bet šis atvejis, šis ruduo, šie trys mėnesiai tikrai yra krituliais išskirtinai gausūs“, – pridūrė jis.

Pasak mero, savivaldybė kol kas yra bejėgė kaip nors padėti žmonėms, nes problema yra ne patvinusi upė ar upelis, bet visa rajono teritorija, permerkta gausaus lietaus.

Gausus lietus buvo užtvindęs ir Panevėžio miesto gatves, tačiau savivaldybės Komunikacijos skyriaus vedėja Vilma Kučytė BNS sakė, kad mieste ekstremali situacija nebus skelbiama.

Hidrometeorologijos tarnyba Panevėžio apylinkėse bent artimiausiomis dienomis daugiau kritulių neprognozuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija - itin sunki

Ekstremalią situaciją paskelbusio Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis taip pat pasakojo, kad situacija rajone yra itin sunki.

„Kai ūkininkai į tarybos posėdį atėjo apsiašaroję ir sakė, pas mus visiškai sunaikinti pasėliai, nusiunčiau savo patarėjus, kad pervažiuotų ir pafotografuotų vaizdus. Man atvežė penktadienį tokią medžiagą, kad aš išsigandau, kas dedasi rajone“, – kalbėjo A.Vagonis.

Jo teigimu, ypač nukentėjo mažesnieji ūkininkai, neturintys savo žemės ūkio technikos ir dėl to laukiantys, kol derlių nuims didieji bei iš jų besinuomojantys kombainus. Kai kurie jų šiemet, greičiausiai, derliaus nebenuims visai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Derlius yra apsemtas. Ten dar yra grūdai, bet ten joks kombainas nebeįvažiuos ir jo nenuims“, – pasakojo meras.

Jis sakė, kad dėl panašių problemų bendrauja su Zarasų, Ignalinos ir Kupiškio savivaldybėmis, kurių teritorijoje taip pat užlieti laukai.

Zarasų savivaldybė penktadienį paskelbė užfiksavusi ekstremalų įvykį savo teritorijoje. Savivaldybės duomenimis, dėl drėgmės rajone nenuimta daugiau kaip pusė šių metų javų derliaus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų