REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
JAV pasiuntė į Europą dar du strateginius bombonešius (nuotr. SCANPIX)

Rusijai ir Baltarusijai ketvirtadienį pradėjus bendras didžiulio masto karines pratybas „Zapad“, JAV pasiuntė į Europą dar du strateginius bombonešius B-52H, galinčius nešti branduolinį ginklą, praneša naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi karinės aviacijos judėjimą stebinčiais tinklalapiais.

3

Rusijai ir Baltarusijai ketvirtadienį pradėjus bendras didžiulio masto karines pratybas „Zapad“, JAV pasiuntė į Europą dar du strateginius bombonešius B-52H, galinčius nešti branduolinį ginklą, praneša naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi karinės aviacijos judėjimą stebinčiais tinklalapiais.

REKLAMA

Du strateginiai bombonešiai B-52H iš Barksdeilo oro pajėgų bazės Luizianos valstijoje permesti į Ferfordo oro pajėgų bazę Didžiojoje Britanijoje.

Lėktuvai į Britaniją turėtų atskristi 11 val. 44 min. ir 12 val. 08 min. vietos (13 val. 44 min. ir 14 val. 08 min. Lietuvos) laiku.

Šiuo metu Europoje yra du amerikiečių strateginiai bombonešiai B-1B ir B-52H.

Rusija ir Baltarusija pradėjo karines pratybas „Zapad 2017“

Rusijoje ir Baltarusijoje ketvirtadienį prasidėjo bendros šių šalių karinės pratybos „Zapad 2017“.

REKLAMA
REKLAMA

„Bendros strateginės pratybos „Zapad 2017“ vyksta vadovaujant Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Generalinių štabų viršininkams ir yra baigiamasis bendro abiejų valstybių ginkluotųjų pajėgų parengimo etapas“, – rašoma ketvirtadienį Rusijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime.

REKLAMA

Jame nurodoma, kad pratybų pobūdis yra „vien gynybinis, jos nėra nukreiptos prieš kokias nors valstybes ar šalių grupes“.

Pagrindiniais pratybų tikslais nurodomi „operatyvinio įvairių lygių štabų suderinamumo tobulinimas, perspektyvių pajėgų ir ginkluotės valdymo sistemų tarpusavio ryšys, naujų statutinių dokumentų aprobavimas, ... visų rangų vadų karinio pobūdžio priemonių planavimo ir pajėgų valdymo, remiantis šiuolaikinių ginkluotų konfliktų patirtimi, praktika“.

„Karinio valdymo organų vadovams, pratybose dalyvaujančių junginių ir dalinių vadams buvo įteikti paketai su Sąjunginės (Rusijos ir Baltarusijos) valstybės Generalinių štabų nurodymais dėl mokomųjų-kovinių užduočių vykdymo“, – sakoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Per pratybas „rusų ir baltarusių karinio valdymo organai ir kariniai junginiai tobulins bendrus veiksmus dėl tarpusavio sąveikos ir visapusiško aprūpinimo organizavimo regioninėje pajėgų grupėje, iškeltų tikslų vardan“, nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Šešiuose poligonuose Baltarusijos teritorijoje – „Lepelskij“, „Losvido“, „Borisovskij“, „Osipovičeskij“, „Ružanskij“, „Domanovskij“ – ir trijuose poligonuose Rusijoje – „Lužskij“, „Strugi Krasnyje“ ir „Pravdinskij“ – turi būti tobulinami taktiniai epizodai su koviniu šaudymu, plačiu pajėgų ir aviacijos bei priešlėktuvinės gynybos priemonių panaudojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gynybos ministerija taip pat informavo, kad rengiantis pratyboms nuo šių metų pradžios buvo surengta virtinė bendrų štabų treniruočių ir mokymų. Planuojant pratybas buvo atsižvelgiama į šiuolaikinius pajėgų panaudojimo metodus remiantis šiuolaikinių ginkluotų konfliktų patirtimi ir bendromis abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų operatyvinio pasirengimo priemonėmis.

Remiantis oficialiai pateikiama informacija, pratybose dalyvaus iki 12,7 tūkst. karių: maždaug 7,2 tūkst. iš Baltarusijos ir maždaug 5,5 tūkst. iš Rusijos. Baltarusijos teritorijoje pratybose dalyvaus iki 3 tūkst. karių, nurodo Rusijos gynybos ministerija.

Pranešime rašoma, kad pratybose taip pat dalyvaus „iki 70 lėktuvų bei sraigtasparnių ir iki 680 kovinės technikos vienetų, įskaitant maždaug 250 tankų, iki 200 pabūklų, reaktyvinių salvinės raketų ugnies sistemų sistemų bei minosvaidžių, iki 10 karo laivų“.

REKLAMA

Tai tradicinės pratybos, vykstančios kas ketverius metus. Lietuva ir kitos NATO šalys kritikuoja Rusiją dėl pratybų masto, scenarijaus ir skaidrumo trūkumo. Dalis mokymų rajonų bus visiškai greta Lietuvos valstybės sienos, todėl pareigūnai neatmeta tyčinių arba atsitiktinių incidentų tikimybės. Kai kurie kritikai mano, kad Rusija gali palikti dalį karių ir technikos Baltarusijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų