Miško grybai (nuotr. Fotolia.com)

Miško grybai (nuotr. Fotolia.com)

Šviežios voveraitės arba baravykai, pakepinti ant sviesto su bulvėmis bei grietine ir dar paskaninti spirgučiais. Jeigu bent vieną dieną praleidote miške rinkdami grybus, tuomet būtų didžiulis nesusipratimas rudens pradžioje neparagauti minėto patiekalo.

Grybus lietuviai mėgsta, tad renka pačius įvairiausius ir su jais ruošia šaltus patiekalus, mišraines, marinuoja, džiovina, verda sriubas arba gamina rizotą.

„Grybus lietuviai valgo tikrai ne dėl to, kad jie atrodo pigesni nei kiauliena ar jautiena. Juk vien nuvažiuoti į mišką užtrunka, o kur dar kaštai už kurą, jeigu tenka važiuoti ne vieną dešimtį kilometrų su automobiliu.

Grybus lietuviai mėgsta, nes jie pasižymi nuostabiu aromatu, yra nekaloringi, turi specifinį, malonų poskonį, kokio neturi nei žuvis, nei mėsa“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas.

REKLAMA

Ne vieną pagardą su grybais sukūrusio skonio meistro teigimu, grybų galima surasti ne tik lietuvių, bet ir italų, prancūzų virtuvėse.

„Mažiau prabangiuose restoranuose naudojami pievagrybiai, o aukštesnės klasės maitinimo įstaigose ruošiami patiekalai su baravykais, briedžiukais ar voveraitėmis. Dažniausiai grybai tampa padažų ar salotų dalimi. Lietuviai ypač mėgsta įvairius grybų, pavyzdžiui, baravykų skonio padažus, kuriuos derina su mėsos patiekalais“, – pasakoja A. Kairys.   

Pastebima, kad lietuviai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukią marinuotus ar džiovintus grybus, su grybais verda barščius. Kai kurie juos deda net į baltą mišrainę arba ruošia pikantiškas salotas su grybais, kiaušiniu, majonezu, grietine, pjaustytu svogūnu arba laiškais ir viską paskanina krapais arba petražole.

Receptas skubantiems: sūriu apkepti baravykai 

Grybai labai greitai genda, todėl rekomenduojama juos apdoroti dar tą pačią dieną, kai jie buvo surinkti. Svarbu grybus tinkamai nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję.

Kai kurie grybai, pavyzdžiui, baravykai gali būti tiesiog kepami keptuvėje ant sviesto, tad prieš gaminant siūloma labai kruopščiai juos apžiūrėti.

Algis Kairys pateikia labai paprastai paruošiamą receptą tiems, kurie nenori daug laiko praleisti virtuvėje. Jūsų dėmesiui tiesiog greitas užkandis.

Šviežią, termiškai neapdorotą baravyką supjaustykite išilgai, kad gautųsi dvi-trys pailgos grybo dalys. Jas trumpai pakepinkite ant sviesto iš abiejų pusių. Užberkite himalajų druskos, maltų kvapiųjų pipirų, užtarkuokite kietojo sūrio.

Taip gausite puikų užkandį su skrudinta duona ir  trupučiu majonezo, kuris suteiks malonią rūgštelę.

Gairės:  sūris, baravykai, užkandis
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB All Media Lithuania sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Itališka pica su mocarelos sūriu (nuotr. TV3)
Picos – kas gali būti geriau už šitą dieviškąją ambroziją, be kurios dabartinis lietuvis neįsivaizduoja šalto savaitgalio? Neįtikėtinai mėgstamas ir visame pasaulyje lengvai ...
Kalakutienos kotletai
Pats metas pagalvoti apie pietus arba vakarienę. Kad neužtruktumėte, siūlome jums ypatingą idėją - gardžius naminius kotletus su netikėtu ingredientu. Šį kartą - obuoliu. ...
Prieskoniai (nuotr. 123rf.com)
 Sakoma, jog esi sveikas tada, kai nieko nejauti, tačiau šiandien tikriausiai sunku bus rasti žmogų, kuris džiaugiasi idealia sveikata. Nusiskundimų esama įvairių – ...
Faršo kepsnys su daržovėmis
Tinklaraščio „Viktorijos virtuvė“ autorė įsitikinusi, kad faršo kepsnys - puiki idėja pietaujantiems arba vakarieniaujantiems. Siūlome dar vieną, kaip pati Viktorija sako, ...
Tinginių čeburekai (nuotr. 123rf.com)
Tinginių čeburekai pasiteisins ir nepaliks abejingų. Tuo įsitikinusi tinklaraštininkė Audronė Zemenskienė, gerbėjus feisbuke lepinanti grupėje „Gamink su Audrone“.  ...
REKLAMA

Top Video

Įspūdingas E. Ulanovo žaidimas Kaune: nugalėta ir „Anadolu Efes“
DABAR RODOMA
Įspūdingas E. Ulanovo žaidimas Kaune: nugalėta ir „Anadolu Efes“
DABAR RODOMA
Mirtinas signalas! Lietuvių pamėgti populiarūs vaistai kelia nerimą
DABAR RODOMA
Prie prekybos centro laukia beprotnamis: parduotuves siaubs pusė milijono lietuvių
DABAR RODOMA
Popiežius Pranciškus kitąmet lankysis Lietuvoje
DABAR RODOMA
Lietuvių pamėgta balta mišrainė šiemet bus gerokai brangesnė
DABAR RODOMA
Sutarė, kiek didės medikų algos
DABAR RODOMA
Gelbstint Gedimino kalną aptiktas sprogmuo
DABAR RODOMA
Kilus panikai dėl nutraukiamų mokėjimų švenčių metu paaiškino, kokia paslauga neveiks
DABAR RODOMA
Chaosas dėl receptų ir menkiausiems vaistams tęsiasi
DABAR RODOMA
Jaudulio „X Faktoriuje“ nesugebėjusiai suvaldyti Ivetai Svilainytei pagalbos ranką ištiesė Jazzu

Televizija

Į viršų