REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo kodekse įtvirtintas nekonkuravimo susitarimas gali būti naudingas tiek apie 100 tūkstančių Lietuvos darbuotojų, tiek darbdaviams, teigia advokatų profesinės bendrijos „TRINITI LT“ partnerė Vilija Viešūnaitė.

Darbo kodekse įtvirtintas nekonkuravimo susitarimas gali būti naudingas tiek apie 100 tūkstančių Lietuvos darbuotojų, tiek darbdaviams, teigia advokatų profesinės bendrijos „TRINITI LT“ partnerė Vilija Viešūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsigaliojus naujam Darbo kodeksui ir įtvirtinus galimybę pasirašyti nekonkuravimo susitarimą, darbdaviai jį įvertino skeptiškai. Kaip žinoma, nekonkuravimo susitarimuose numatoma, jog darbuotojas sutartą laikotarpį nevykdys tam tikros veiklos pagal darbo sutartį ir nevykdys su jo darbo funkcijomis susijusios savarankiškos komercinės ar gamybinės veiklos, jeigu tokia veikla konkuruotų su darbdavio vykdoma veikla. Todėl manoma, jog tokio susitarimo darbuotojai nenorės pasirašinėti, nes taip jie praras galimybę užsidirbti papildomai pas kitą darbdavį arba patys privačiai.

REKLAMA

Tačiau „TRINITI LT“ partnerė V.Viešūnaitė mano, jog dabar yra kaip tik tas laikas, kai daugumoje įmonių yra peržiūrimi darbo santykius reguliuojantys dokumentai ir toks susitarimas gali būti pasirašomas abiems pusėms palankiomis sąlygomis.

„Iš tiesų nekonkuravimo susitarimas yra naudingas abiems pusėms, tik ne visi greičiausiai turėjo laiko į tai įsigilinti“, - sako V.Viešūnaitė.

Anot jos, labai svarbi yra nauja privaloma nekonkuravimo susitarimo sąlyga - nekonkuravimo su darbdaviu laikotarpiu darbuotojui turi būti mokama kompensacija, kurios dydis – ne mažiau kaip 40 proc. darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl darbuotojas turi galimybę uždirbti daugiau dirbdamas vienoje įmonėje, nesiblaškydamas per kelias bendroves. „Sodros“ naujausiais duomenimis, daugiau nei vienoje darbovietėje Lietuvoje dirba apie 102,9 tūkst. asmenų.

„Kita vertus, jei darbdavys siūlo tau nekonkuruoti, vadinasi, jis tave vertina, demonstruoja, kad esi svarbus bendrovei. Pasirašęs nekonkuravimo susitarimą, darbuotojas žino, kad darbdavys juo labiau pasitiki“, - privalumus darbuotojui vardija „TRINITI LT“ partnerė.

Darbdavys, pasirašęs nekonkuravimo susitarimą ir mokėdamas priedą prie algos, gali ramiai investuoti į darbuotoją nebijodamas, kad šis bet kurią dieną gali išeiti pas konkurentą. Tai yra sąlygos mažesnei darbuotojų kaitai. Laiką ir energiją, skirtą darbuotojų paieškai ir atrankai, galima skirti verslo vystymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pragmatiškai žvelgiant, nekonkuravimo susitarimas yra puiki motyvacijos priemonė darbuotojui – jei tau siūlo pasirašyti nekonkuravimo susitarimą, parodo, kad darbuotojas yra svarbus įmonei“, - sako V.Viešūnaitė.

Trumpai apie nekonkuravimo susitarimą:

• Darbuotojas ir darbdavys gali susitarti dėl to, kad darbuotojas tam tikrą laiką nevykdys tam tikros darbo veiklos pagal darbo sutartį su kitu darbdaviu, taip pat nevykdys su darbo funkcijomis susijusios savarankiškos komercinės arba gamybinės veiklos, jeigu ši veikla tiesiogiai konkuruotų su darbdavio vykdoma veikla.

REKLAMA

• Šis susitarimas gali būti sudaromas darbo sutarties laikotarpiu arba tęstis ir pasibaigus darbo sutarčiai.

• Pasibaigus darbo sutarčiai, nekonkuravimo susitarimas gali galioti ne ilgiau kaip dvejus metus po darbo sutarties pasibaigimo.

• Susitarime dėl nekonkuravimo turi būti apibrėžta draudžiama veikla, nekonkuravimo teritorija, susitarimo galiojimo terminas, nekonkuravimo kompensacijos darbuotojui dydis.

• Galimi tik su darbuotojais, turinčiais specialių žinių ar gebėjimų, kurie gali būti pritaikyti konkuruojančioje veikloje ir taip padaryti darbdaviui žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų