REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Jovitos Vyšniauskienės nuotr. ,Jonava

Miškuose rugsėjį pasipylė grybai, tačiau miško gėrybių supirkėjai teigia, kad neseniai pasirodę baravykai itin sukirmiję. Liūdina ir tai, kad grybautojų gretos kasmet silpnėja, o miško derliaus supirkimo kainos – menkos.

50

Miškuose rugsėjį pasipylė grybai, tačiau miško gėrybių supirkėjai teigia, kad neseniai pasirodę baravykai itin sukirmiję. Liūdina ir tai, kad grybautojų gretos kasmet silpnėja, o miško derliaus supirkimo kainos – menkos.

REKLAMA

Užsidirbti iš grybų galima, ir geriausias būdas – patiems juos ir rinkti, ir pardavinėti.

Lietuviškais neužsiima

Varėnos UAB „Dzūkijos grybai“ direktorė Virginija Jovaišienė sako, kad grybų jau tikrai yra, bet šie metai jų bendrovei gana sunkūs. „Mūsų įmonė Lietuvoje neperka grybų. Perkame tik užsienyje ir paruošę juos eksportuojame vėl į užsienį“, – paaiškino V.Jovaišienė.

Jos teigimu, šiemet mažos grybų supirkimo kainos ir labai sunku juos parduoti. „Mes stebime, kad europiečiai jau sočiai prisivalgė grybų. Baravykų dar nori, bet šiemet labai daug jų sukirmiję“, – apgailestavo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sakė, kad su lietuviškais grybais ir Lietuvos grybų rinkėjais „Dzūkijos grybai“ iš viso nedirba. Ši įmonė grybus įsiveža iš Rusijos. V.Jovaišienės nuomone, jeigu ne Rusijos grybai, tai ne tik jų, bet ir visos Lietuvos grybų perdirbimo įmonės neturėtų pakankamai darbo. Lietuvoje miškai daug kur iškirsti, per mažai juose grybų. Grybautojų taip pat jau tiek nėra, kiek būdavo.

REKLAMA

Lenkų grybų supirkėjų, pašnekovės teigimu, konkurencijos nejaučia. Varėniškiai patys parduoda produkciją lenkams, iš jų grybus perka ir kitos Europos šalys. Grybus varėniškiai šaldo, sūdo bei parduoda šviežius.

„Apie mūsų įmonės veiklos mastą kol kas sunku ką pasakyti, nes šis sezonas labai sunkus. Baravykai sukirmiję, o ir voveraičių dabar siūlo mažai“, – lūkesčių nenorėjo prognozuoti V.Jovaišienė.

Pirmenybė – lietuviškiems

Modesto Masevičiaus įmonė „Girios“ (Švenčionių r.) miško grybus superka bei perdirba nuo 1990 metų. Kasmet įmonės pajėgumai leidžia supirkti ir perdirbti apie 300 tonų baravykų ir apie 500 tonų voveraičių. Užšaldyti baravykai, šaldytos ir šviežios voveraitės iškeliauja į Vakarų Europos, Skandinavijos bei Azijos šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet įmonės daugiau nei pusė žaliavos – lietuviški grybai. Ankstesniais metais lietuviški grybai sudarydavo apie 30 proc. superkamo kiekio. Priklausomai nuo metų. Įmonės direktorius M.Masevičius pasakoja, kad sausringais metais, kai Lietuvoje grybų nebūna, daugiau importuoja, o kai pakanka lietuviškos miško produkcijos, iš kaimynų įsiveža mažesnę dalį.

Šiemet įmonė dalį grybų importuos iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos, o Lietuvoje daugiausia supirks voveraičių, mat jų yra daugiausia. Pirks, kiek tik bus pasiūlyta įvairių baravykų, tarp jų šilo ir geltonųjų. Dar supirks ir raudonikius, žaliuokes, juoduosius trimitėlius, ruduosius piengrybius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaina nepatraukli

Švenčionėlių seniūnijoje veikianti įmonė šiuo metu rinkėjams už voveraites moka apie 2 eurus už kilogramą. Tokia voveraičių supirkimo kaina atbaido grybautojus.

„Ne kiekvienas eina rinkti už tiek, kai viskas Lietuvoje taip pabrangę. Ir pačių miško gėrybių rinkikų Lietuvoje labai sumažėjo, nes regionai tuštėja. Matome, kad rinkikų mažėja sparčiau, nei miškuose grybingų plotų“, – sako „Girių“ vadovas.

Jis neneigia, kad šiemet visą sezoną grybų supirkimo kainos yra labai žemos. M.Masevičiaus nuomone, tai lėmė labai geras voveraičių derlius visose šalyse, kur tik jos auga. Tiek Lenkijoje, tiek Baltarusijoje, tiek Rusijoje. Be to, buvo karšta vasara Europoje, o būtent europiečiai (Vokietijoje, Prancūzijoje) yra pagrindiniai šių grybų valgytojai.

REKLAMA

„Karštą vasarą voveraičių vartojimas krito, o žaliavos buvo gana daug. Žaliavos perteklius lėmė žemą voveraičių supirkimo kainą“, – priežastis aiškino pašnekovas.

Įmonė „Girios“ visą supirktą ir paruoštą produkciją išveža užsieniečiams, bet vien iš lietuviškos žaliavos įmonė tiek metų niekaip neišgyventų. Šiuo metu miško gėrybes superka ir perdirba bei eksportuoja per 10 Lietuvoje įkurtų įmonių. Lietuvos kavinės bei restoranai grybais apsirūpina patys.

„Visi grybai Lietuvoje, kurie surenkami, yra ir superkami. Ir jeigu jų būtų dvigubai daugiau, tai visi būtų supirkti. Manau, kad reikia miško gėrybių“, – VL sakė M.Masevičius.

Šiuo metu visos įmonės laukia baravykų. Jų miškuose jau gausu, tiesa, kol kas daug baravykų pakirmiję. Masevičiaus teigimu, dar nėra pramoniniam paruošimui laukiamo didelio baravykų kiekio. Jeigu lis, nebus šalnų, tai ir baravykų miškuose dar bus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų