REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Vaiko pinigai“, didesni atlyginimai mokytojams, didesnės pensijos, socialinės atskirties mažinimas, kylanti minimali alga, išlaidos gynybai – šie ir kiti pasiūlymai pilasi iš Seimo narių lūpų, paklausus, kam kitąmet vertėtų skirti daugiausiai valstybės pinigų. Pasiūlymų daug, o valstybės biudžetas – ne guminis. Kaip parlamentarai siūlo surinkti daugiau ir kam, anot jų, svarbiausia skirti biudžeto lėšas?

„Vaiko pinigai“, didesni atlyginimai mokytojams, didesnės pensijos, socialinės atskirties mažinimas, kylanti minimali alga, išlaidos gynybai – šie ir kiti pasiūlymai pilasi iš Seimo narių lūpų, paklausus, kam kitąmet vertėtų skirti daugiausiai valstybės pinigų. Pasiūlymų daug, o valstybės biudžetas – ne guminis. Kaip parlamentarai siūlo surinkti daugiau ir kam, anot jų, svarbiausia skirti biudžeto lėšas?

REKLAMA

Artėjant dienai, kai Vyriausybės sudarytą biudžeto projektą svarstyti gaus Seimas, portalas tv3.lt Seimo frakcijų seniūnų ir narių teiravosi, kokie jų lūkesčiai ir pasiūlymai valstybės biudžeto įplaukoms ir išlaidoms. Svarstydamas biudžeto projektą, Seimas gali didinti išlaidas, tiesa, tik nurodydamas šių išlaidų finansavimo šaltinius.

Ar sutampa valstiečių ir socdemų vizija?

Pagrindinis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tikslas kitų metų valstybės biudžetui – pasiekti subalansuotą, o gal net perteklinį biudžetą, sako LVŽS frakcijos narys Stasys Jakeliūnas. Pasak Seimo nario, auganti ekonomika leistų padidinti biudžeto pajamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbo užmokesčio didėjimas, kuris prasidėjo šiemet ir siekia 9 proc., kitais metais galbūt bus mažesnis. Tačiau planuojamas minimalios mėnesinės algos didinimas ir ekonominės tendencijos rodo, kad šita mokestinė bazė, nuo kurios priklauso ir „Sodros“ įmokos, ir gyventojų pajamų mokestis, didės. Visa tai sudarys galimybes gauti daugiau pajamų bent keliais procentiniais punktais“, - tv3.lt sakė S. Jakeliūnas.

REKLAMA

Kalbėdamas apie prioritetines išlaidas, S. Jakeliūnas išskyrė lėšas gynybai, socialinės atskirties mažinimui ir didesnėms pensijoms.

„Tai tęstinis įsipareigojimas jau bus pasiektas – 2 proc. gynybai, saugumas yra mūsų, be abejo, prioritetas. Svarbus prioritetas socialinė atskirtis, jos mažinimas, mažiausių pajamų didinimas. Kitas komponentas yra „vaiko pinigai“, kas visiems be išimties nepriklausomai nuo pajamų bus vienodos išmokos, tačiau, priklausomai nuo pajamų, bus papildomi komponentai. Suprantama, ir pensijų didinimas“, - teigė S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Panašius tikslus sau kelia ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija. Pasak frakcijos nario Algirdo Syso, pagrindinis socialdemokratų prioritetas – didesnės gyventojų pajamos ne tik per „vaiko pinigus“ ar neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD).

„Didžiausias dėmesys yra gyventojų gyvenimo kokybės gerinimas. Tai pirmiausiai per užmokestį. Tai aktyviosios žmonių pajamos yra svarbiausias dalykas. Yra papildomai siūloma per „vaiko pinigus“, per NPD, bet, manau, ypač dirbančių žmonių požiūris į darbą yra nuvertintas, tai šitas yra“, - tv3.lt kalbėjo A. Sysas.

Surinkti daugiau pinigų į valstybės biudžetą socdemai siūlo įvedant gyventojams progresinius mokesčius bei mažinant turto mokesčio kartelę, taip apmokestinant daugiau gyventojų. Paklaustas, ar socialdemokratai sutiktų su valstiečių siūlymais dėl biudžeto, A. Sysas pastebėjo, kad jų vizijos panašios, bet ne visai sutampa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie irgi puikiai supranta, kad darbo užmokestis biudžetiniam sektoriui 300 tūkst. žmonių yra įšaldytas 9 m. ir reikia jį didinti. Tai mūsų projektas siūlo daliai žmonių grąžinti, kas buvo iki krizės, o kitiems – padidinti. Tai paprasčiausiai trūksta finansinių resursų, jeigu nekeičiame mokestinės bazės. Tai va čia yra diskusija. Nes jų siūlymas labai neženkliai padidinti bazinį dydį, valstybės remiamas pajamas ženkliai mažiau, negu buvo tas dydis“, - kalbėjo A. Sysas.

Liberalai pasigenda pastangų didinti pajamas

Lietuvos liberalų sąjungos frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pasigenda realių pastangų didinti pajamas į biudžetą, išskyrus mokesčių didinimą.

REKLAMA

„Tai šitas netenkina. Aš manau, kad iš ekonomikos augimo turi augti biudžeto pajamos ir iš šešėlinės ekonomikos naikinimo. Tai šitų dalykų aš nematau, o matau elementarų dalyką – didinant mokesčių tarifus ar dabar, sakysime, atsisakant mokesčių lengvatų, pavyzdžiui, viešbučiams. Tai pajamų dalyje aš negirdžiu nieko paguodžiančio“, - tv3.lt kalbėjo E. Gentvilas.

Seimo narys taip pat siūlo peržiūrėti, ar valstybė nefinansuoja beprasmiškų dalykų, kuriais, pasak jo, galėtų rūpintis privatus verslas ar nevyriausybinės organizacijos. O štai išlaidos, mano E. Gentvilas, turėtų būti skiriamos socialinei atskirčiai ir skurdui mažinti.

REKLAMA

„Socialinės programos ar panašiai – gerai, čia aš matau prioritetą ir sutinku, kad tai reikia daryti. Ir prioritetas turi būti socialinės nelygybės mažinimas, vaiko teisių apsauga, skurdo mažinimas, atskirties mažinimas. Čia yra gerai, tačiau mes nekalbame apie tai, kaip turėti didesnį biudžeto pyragą ir kaip racionaliau skirstyti. O dabar visiems bus po truputį, kitaip sakant, niekam nepakaks“, - teigė E. Gentvilas.

Tvarkiečiai norėtų kelti mokytojų algas

Tuo tarpu frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Remigijus Žemaitaitis apskritai nemano, kad dabar turėtume rūpintis, kaip į biudžetą pritraukti daugiau pinigų. Jo teigimu, turimų lėšų pakanka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien pritraukti kažkokių lėšų nereikia, nes biudžetas yra renkamas ir bus dar labiau renkamas. Antras yra svarbiausias dalykas, kad jie (valdančioji koalicija – red. past.) jokių mokesčių nepriiminėtų ir mokesčių reformų nedarytų. Jeigu padarys mokesčių reformą, tai automatiškai formuosis labai didelis šešėlis, kaip susiformavo šešėlis su akcizu, alkoholiu ir cigaretėmis. Su darbo jėgos apmokestinimu, jeigu jie planuoja kažką tai keisti, tai galbūt atsitiks, jog dar labiau Lietuvos verslo ir pramonės žmones efektyviai darbins Baltarusija“, - tvirtino R. Žemaitaitis.

Didžiausias tvarkiečių siekis, anot R. Žemaitaičio – skirti didesnes sumas švietimui, ypač jauniems mokytojams.

REKLAMA

„O didžiausias lūkestis, bent jau mano įsitikinimu, skiriami pinigai turi būti šveitimui, ypač pedagogams, kurie pradeda dirbti ir dar neturi 10 m. kvalifikacijos. Dar neformalaus krepšelio didinimas 20 eurų. Pensijos proporcingai didinamos, jos turi būti didinamos tiek, kiek yra infliacija. Ir trečias, svarbiausias dalykas – vidaus vartojimo skatinimas – bazinės ir minimalios algos didinimas. Per apyvartą sugrįš pajamos į biudžetą“, - siūlė R. Žemaitaitis.

LLRA-KŠS apmokestintų prekybos centrus ir bankus

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė tikina, kad daugiau pajamų surinkti pavyktų labiau apmokestinus didžiuosius prekybos centrus ir bankus.

REKLAMA

„Mes neatsisakome savo pirminės idėjos, kad vis dėlto yra sektorių, kurie moka per mažai mokesčių ir pelnosi labai daug iš mūsų piliečių – tai didieji prekybos centrai ir bankininkystės, finansinių institucijų sektorius. Galvojame, kad akys turėtų būti nukreiptos į šitą, bet, kaip žinome, kol kas tokių planų Vyriausybėje nėra“, - tv3.lt kalbėjo R. Tamašunienė.

Pagrindinis frakcijos lūkestis – didesnė parama jaunoms šeimoms ir vaikams.

„Galvojame, kad Vyriausybė ras šaltinių mažinti skurdą ir mūsų iškelta idėja „vaiko pinigų“ judą į priekį. Labai tikimės, kad šioje rudens sesijoje bus priimtas sprendimas paremti jaunas šeimas, auginančias vaikus, ir užtikrinti, kad valstybei svarbūs demografiniai rodikliai, kurie šiuo metu yra tragiški. Ir be abejo, socialinio teisingumo bendras fonas viso biudžeto būtų, kad piliečiai jaustų valstybės dėmesį jų problemoms, jų labai sunkiai ekonominei padėčiai“, - sakė R. Tamašunienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai – nekalbūs

Portalui tv3.lt nepavyko susisiekti su Lietuvos krikščionių demokratų-Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Tuo tarpu pirmoji pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė kol kas atsisakė komentuoti konservatorių lūkesčius ir planus dėl valstybės biudžeto, kol neįvyko frakcijos posėdis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų