REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
 Ten, kur virš rusų konsulato pasirodo dūmai, ten atsiranda konspiracijos teorijų (nuotr. SCANPIX)

Penktadienį, rugsėjo 1-ąją, kepinant karščiausiai saulei, o ekstremalūs karščiai San Franciske būna retokai, buvo keistoka matyti juodus dūmus, bekylančius virš vieno iš pastatų.

11

Penktadienį, rugsėjo 1-ąją, kepinant karščiausiai saulei, o ekstremalūs karščiai San Franciske būna retokai, buvo keistoka matyti juodus dūmus, bekylančius virš vieno iš pastatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar keisčiau pasirodė tai, kad šis pastatas buvo Rusijos konsulatu, ir dūmai virš jo pasirodė kitą dieną po to, kai D. Trumpo administracija nurodė jį uždaryti, rašoma „The Washington Post“.

REKLAMA

Rusai galėjo gauti dar ir baudą už gamtos teršimą

Kaimynai susirinko ant šaligatvio, kad galėtų iš arčiau stebėti tai, kas vyksta. Gaisrininkai netruko atvyko į vietą, kad išsiaiškintų, kas iš tiesų nutiko. Net vietos gamtosaugininkai atsiuntė savo atstovus. Čia juk Kalifornija, į gamtos užterštumo pavojų žiūrima itin rimtai.

Tačiau ore sklandė daug labiau gąsdinanti teorija: rusai degino dokumentus išvakarėse to, ką patys jie įvardijo kaip „pastato krata“, kurią amerikiečių tarnybos tariamai atliko rugsėjo antrąją (amerikiečių teigimu, tai tebuvo „su pastato parėmimu susiję darbai“).

REKLAMA
REKLAMA

„Galimai, jie iš pradžių susmulkina dokumentus, o vėliau degina tai, kas liko, – pareiškė viena moteris, stovėjusi ant šaligatvio, netoli konsulato, penktadienio popietę, ir įvardijusi leidiniui tik savo vardą, Marion. – Man vis tiek, ką jie daro, svarbiausia – kad ugnis nepradėtų veržtis per langus“.

Iš konsulato – šešiaaukščio pastato, išsidėsčiusio prestižiniame miesto rajone – atsiveria fantastiškas vaizdas į San Francisko įlanką. Fotografijoje, kuri puikuojasi konsulato tinklapyje, konsulas Sergejus Petrovas sėdi šalia elegantiško kamino. Atvykęs penktadienį į konsulatą, nei pats Petrovas, nei asmuo, jį lydėjęs, nepanoro aiškinti, kas galėjo degti pastato viduje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dūmus pastebėjo penktadienį, rugsėjo 1-ąją, apytikriai apie pietus. Kaimynai išsyk iškvietė gaisrinę. „Mes sureagavo taip, lyg tai būtų gaisras, – aiškino gaisrinės atstovė Mindy Talmadge. – Kuomet mūsų gaisrininkai atvyko prie konsulato pastato, jie patvirtino, kad dūmai eina iš dūmtraukio“.

Šiaurės Kalifornijoje dėl natūraliai kylančių gaisrų kenčia visi, todėl tas penktadienis buvo paskelbtas „šviežio oro diena“, kuomet gyventojams siūloma pagal galimybes nesiimti jokių veiksmų, kurie iššauktų užterštumą. Kuomet socialiniuose tinkluose buvo paviešintos dūmų virš konsulato fotografijos, vietos aplinkosaugos atstovai socialiniame tinkle išsyk parašė, kad jau buvo imtasi priemonių: „Mes išsiuntėme inspektorių prie Rusijos konsulato pastato. Jeigu bus užfiksuotas pažeidimas, juos patrauks atsakomybėn“.

REKLAMA

Rusijos atstovams grėsė bauda iki 5 tūkst. dolerių.

 

Blynelių ir degtinės pasiilgs, tačiau su Rusija yra viskas aišku

Tačiau ne tai labiausiai erzino diplomatus, o griežtas amerikiečių atsakas į Rusijos bandymą taikyti „sankcijas“. Teoriškai Rusijos sprendimas išsiųsti didžiąją dalį amerikiečių diplomatinės misijos darbuotojų iš šalies buvo paskelbtas kaip atsakas į JAV sankcijas Kremliaus kontroliuojamam verslui.

Rusijos URM teigimu, kol kas apie „atsaką“ į šį Donaldo Trumpo sprendimą iškeldinti tris konsulatus per kelias dienas, anksti kalbėti: „kaip Vladimiras Putinas nuspręs, taip ir bus“.

REKLAMA

JAV Valstybės departamentas pareikalavo, kad Maskva uždarytų savo konsulatą San Franciske kaip tęsinį nesutarimų, prasidėjusių praėjusių metų pradžioje, kuomet B. Obamos administracija atsiėmė du diplomatinius kompleksus – Niujorke ir Merilende – kad nubaustų rusų kišimąsi į JAV prezidento rinkimus 2016-aisiais metais.

Praėjus metams Rusijos prezidento administracija „atėmė“ iš amerikiečių du pastatus Rusijoje ir pareikalavo, kad JAV sumažintų savo diplomatinės misijos darbuotojų skaičių 775 žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diane Foung, kuri jau daugelį metų gyvena priešais konsulato pastatą, leidiniu „The Washington Posts“ kaimynus charakterizavo teigiamai. „Kuomet mes rengdavome labdaringus vakarėlius, jie visuomet ateidavo, atsinešdavo su savimi nuostabius blynelius ir degtinės, – pasakojo ji. – Man gaila, kad jie išvyksta, tačiau jeigu vertinčiau platesnį kontekstą, tai kas vyksta, man yra suprantama“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų