REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujosios Zelandijos įmonė ketina įsigyti „Rokiškio sūrio“ akcijų

Investicija naudinga visai Lietuvos pieno pramonei

Vienos didžiausių pasaulyje pieno perdirbimo bendrovių „Fonterra“ investicija į vieną didžiausių šio sektoriaus bendrovių Lietuvoje „Rokiškio sūris“ leis įmonei plėsti produktų asortimentą ir stiprins pozicijas pasaulinėje rinkoje, sako įmonės valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.Tuo tarpu analitikai mano, kad investicija bus naudinga ne tik „Rokiškio sūriui“, bet ir visam sektoriui.

Vienos didžiausių pasaulyje pieno perdirbimo bendrovių „Fonterra“ investicija į vieną didžiausių šio sektoriaus bendrovių Lietuvoje „Rokiškio sūris“ leis įmonei plėsti produktų asortimentą ir stiprins pozicijas pasaulinėje rinkoje, sako įmonės valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.Tuo tarpu analitikai mano, kad investicija bus naudinga ne tik „Rokiškio sūriui“, bet ir visam sektoriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai bus pirmoji „Fonterros“ investicija į Rytų Europos bendrovę.

„Tai yra svarbiausias įvykis visoje „Rokiškio sūrio“ istorijoje, nes mes tampame partneriais ne tik prekybiniais, bet ir susiję nuosavybės ryšiais su viena didžiausių ir garsiausią vardą turinčia pieno pramonės įmone pasaulyje, kuri vienareikšmiškai lyderiauja eksporto srityje. Kadangi mūsų verslas pagrindinis yra eksportas, todėl tai mums labai svarbu“, - BNS sakė D.Trumpa.

REKLAMA

Jo teigimu, „Fonterra“ atėjimas paskatins naujų produktų gamybą ir stiprins įmonės pozicijas pasaulinėje pieno rinkoje.

„Planų yra daug. Pagrindinė kryptis bus produktų su didesne pridėtine verte gamyba, o daugiau nenorėčiau pasakyti, nes kol kas nėra laikas žinoti konkurentams. Didžiąja dalimi bus nauji produktai. (...) Mūsų pozicijas tokio investuotojo strateginis atėjimas tikrai sustiprins - ne tik biržoje, bet ir žaliavinio pieno pirkime. Vienas dalykas būti didžiausiu Lietuvoje, bet tik Lietuvoje, o kitas dalykas būti dalimi pasaulinio giganto“, - tvirtino D.Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA

„Rokiškio sūris“ antradienį pranešė, jog „Fonterra“ už daugiau kaip 7 mln. eurų ketina įsigyti 10 proc. jo įstatinio kapitalo, o preliminarus susitarimas dėl šios investicijos buvo pasiektas liepos 13 dieną.

Pasak D.Trumpos, viešai paskelbti apie ketinimų protokolą buvo delsiama, nes nebuvo garantijų, kad sandoris įvyks. Be to, būtent „Fonterra“ norėjo įsigyti 10 proc. akcijų, ir toks pasiūlymas tiko „Rokiškio sūriui“.

„Po preliminaraus sutarimo nebuvo 100 proc. tikimybės, kad vis dėlto ši investicija įvyks. Buvo sutarta, kad bus atliekamas įmonės patikrinimas, kad nesukeltume neteisingų lūkesčių rinkai, šis pranešimas konfidencialiai buvo pateiktas tik Lietuvos bankui. Patikrinimas dar nebaigtas, bet tikimybės, kad investicija įvyks, yra didelė ir mes tikimės, kad ji įvyks“, - tvirtino D.Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpa pasakojo, jog „Fonterra“ ieškojo partnerių Rytų Europoje ir tikrino potencialias įmones, tačiau anksčiau įgyvendinti bendri abiejų įmonių projektai užtikrino, jog didžiausia Naujosios Zelandijos įmonė pasirinko „Rokiškio sūrį“. Europoje „Fonterra“ yra investavusi Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje.

2013 metais „Rokiškio sūris“ kartu su „Fonterra“ baigė daugiau nei 3 mln. eurų vertės pieno išrūgų perdirbimo projektą. Tuo metu D.Trumpa kalbėjo, kad jei projektas bus sėkmingas ir pateisins „Fonterros“ lūkesčius, ateityje gali būti bendradarbiaujama plačiau.

REKLAMA

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas dar pridūrė, kad akcijų pardavimas bendrovei „Fonterra“ nereiškia, jog įmonės situacija yra prasta.

„(Sandoris -BNS) tikrai ne probleminis. Tai matosi iš mūsų balanso. Įmonė neturi skolų. „Rokiškio sūris“ turi daug atsargų už daug milijonų, turi atsargų atsidėjusi galimai krizei. Tai tikrai nėra pardavimas iš reikalo, bėdos ar problemos. Tai pardavimas, žiūrint į „Rokiškio sūrio“ ateitį. Tai strateginis investuotojas. Iki šiol turėjome tik finansinius investuotojus“, - tvirtino D.Trumpa.

REKLAMA

Investuotojų asociacija: „Fonterra“ investicija nuvertina „Rokiškio sūrį“

Investuotojų asociacijai pranešus, jog „Fonterros“ investicija į „Rokiškio sūrį“ nuvertina bendrovę, D.Trumpa teigė, jog „Fonterra“ turėjo labai aiškius argumentus dėl akcijų kainos ir jų įsigijimo būdo.

„Mes, turintys akcijų didžiausią dalį, aišku, visada norime parduoti didesne kaina nei parduodame, bet „Fonterros“ buvo labai aiškus argumentas, kad jeigu mes nesusitariame dėl emisijos, mes už tokią kainą galime nusipirkti rinkoje“, - kalbėjo D.Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Fonterra“ ketina įsigyti 10 proc. „Rokiškio sūrio“ įstatinio kapitalo, už naujos emisijos akcijas mokėdama po 1,98 euro - šia kaina visa įmonės vertė būtų 63,9 mln. eurų. Biržoje prieš naujienos paskelbimą „Rokiškio sūrio“ akcijos kainavo po 2,35 euro.

„2017 metų birželio pabaigoje „Rokiškio sūrio“ nuosavas kapitalas siekė beveik 120 mln. eurų, o nauja investicija „Rokiškio sūrį“ vertina labai pigiai, todėl jeigu į Investuotojų asociaciją kreipsis pakankamai smulkiųjų akcininkų, neatmetame galimybės sprendimą skųsti“, - pranešime spaudai sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

REKLAMA

Naujos emisijos kaina „Rokiškio sūrio“ akcijų kainos ir pelno santykis (P/E) siekia apie 5, o įmonės vertės (kartu su skolomis) ir pelno prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) santykis siekia vos 2,8.

„Pasaulyje tokios įmonės kainuoja keletą kartų brangiau. Ir nors galima džiaugtis, kad Lietuvos pieno perdirbimo rinkoje pasirodo naujas investuotojas, tačiau jo pasiūlyta kaina „Rokiškio sūrį“ itin nuvertina“, - tvirtino V. Plunksnis.

Pasak jo, „Rokiškio sūriui“ lėšų veiklos plėtrai nereikia – tai rodo ir 2017 metų birželio pabaigos pranešimas, kad bendrovė už 7,76 mln. eurų įsigijo Vyriausybės vertybinių popierių.

REKLAMA

„Fonterros“ investicija - geras ženklas rinkai

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas sako, kad būsima „Fonterros“ investicija yra geras ženklas ne tik „Rokiškio sūriui“, bet ir visam šalies pieno perdirbimo sektoriui.

„Iš rinkos perspektyvos, tai po ilgo laiko ne finansinis užsienio investuotojas, o pieno rinkos žaidėjas ateina. Tai yra rimtas pareiškimas ir Lietuvos pieno sektoriaus įvertinimas. (...) Apskritai, kad tavo akcininkų gretose yra „Fonterra“, tai tave vertina rimčiau. Tai nėra didelis akcijų paketas, bet tai yra geras ženklas“, - BNS kalbėjo T.Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, naujoji investicija gali reikšti, jog bendrovė rinkai pasiūlys naujų produktų.

„Kodėl pasirinktas toks būdas - investavimas į įstatinį kapitalą, čia yra įdomus dalykas. Iš esmės, kad „Rokiškio sūriui“ trūktų pinigų, tai, aišku, to nėra. Čia turbūt yra ilgalaikis planas. Kiek pamenu, „Fonterra“ Europoje ieškojo potencialaus bendradarbiavimo galimybių. Jiems aktualus baltyminių išrūgų koncentrato produktas, o „Rokiškio sūris“ tai vysto ir turi nemažus kiekius. Matyt, yra kažkokių tolimesnių planų to produkto ar kitų produktų gamyboje“, - teigė T.Povilauskas.

REKLAMA

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa BNS teigė, jog atėjus „Fonterrai“, „Rokiškio sūris“ ketina pasiūlyti naujų produktų, tačiau neatskleidė, kokių konkrečiai.

„Planų yra daug. Pagrindinė kryptis bus produktų su didesne pridėtine verte gamyba, o daugiau nenorėčiau pasakyti, nes kol kas nėra laikas žinoti konkurentams. Didžiąja dalimi bus nauji produktai“, - BNS sakė D.Trumpa.

Išrūgų baltymų koncentratas naudojamas maisto papildomų gamybai. Pavyzdžiui, iš „Rokiškio sūrio“ koncentrato Lietuvos įmonė „Sveika energija“ gamina proteiną „Healthy Choice“.

REKLAMA

Šiaulių banko finansų makleris Domas Klimavičius mano, kad vieno didžiausių pasaulinės pieno rinkos žaidėjų atėjimas į „Rokiškio sūrį“ gali paskatinti naujų rinkų atsivėrimą šiai bendrovei.

„Turėtų atsirasti ėjimas prie naujų rinkų, nes čia visai kito regiono investuotojas. Tai turėtų pavirsti geresniais pardavimais ar maržomis, jei būtų prieita prie naujų rinkų“, - BNS teigė D.Klimavičius.

Vilkyškių pieninė - rami

Vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių šalyje Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius BNS sakė ramiai žvelgiantis į „Fonterros“ atėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Didesnį nerimą keltų, jeigu pilnai parduotų. Kol kas nematau reikalo nerimauti“, - sakė G.Bertašius.

Jo nuomone, didelių pokyčių Lietuvos pieno rinkoje neturėtų būti, nes „Fonterra“ valdys 10 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų paketą.

„Fornterra“, be abejo, yra didžiulė kompanija, turinti milžinišką patirtį. Galbūt reikia galvoti, kad tam tikros technologijos gali ir ateiti. Visi suprantame, kad su 10 proc. nėra įmanoma valdyti. Prisiminkime, kad dalį „Pieno žvaigždžių“ turėjo „Arla Foods“ (Švedijos ir Danijos pieno kooperatyvas - BNS) senais laikais, bet jie jokių įtakų nedarė“, - kalbėjo G.Bertašius.

Jo teigimu, Vilkyškių pieninė su niekuo nesidera dėl akcijų pardavimo.

Praeityje į „Rokiškio sūrį“ buvo investavusi investicijų bendrovė „Hermis Capital“, akcijas pardavusi 2005 metais, taip pat „East Capital“, kuri įmonės akcininke yra ir šiuo metu. Į įmonę yra investavęs ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Visi jie yra finansiniai investuotojai.

„Rokiškio sūrio grupė“ produkciją eksportuoja į 37 pasaulio šalis. Per pirmąjį šių metų pusmetį eksportas sudarė 66 proc. grupės pardavimo pajamų. 79,57 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų paketą valdo „Pieno pramonės investicijų valdymas“, „RSU Holding“ bei A. Trumpa, o SEB klientams priklausė 5,51 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų.

„Rokiškio sūrio“ akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų