REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Charlotte (nuotr. facebook.com)

Merginai, dėl simptomų, primenančių pagirias, nusprendusiai anksčiau išeiti iš paskaitų, po savaitės buvo amputuotos kojos.

11

Merginai, dėl simptomų, primenančių pagirias, nusprendusiai anksčiau išeiti iš paskaitų, po savaitės buvo amputuotos kojos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Charlotte Hannibal (21) iš Notingamo, Anglijos buvo tik 18-kos, kai 2015-ųjų vasarį susirgo rimta meningokokinio sepsio liga. Būtent todėl jai buvo amputuotos abi kojos, ji vos neprarado kairės rankos ir dešinės rankos pirštų galiukų.

REKLAMA

„Dėl skaudančios gerklės, galvos skausmo ir nuovargio, panašaus, patiriant pagirias, iš paskaitų išėjau anksčiau“, - pasakojo verslą studijuojanti pirmo kurso Notingamo universiteto studentė. „Nuo pirmųjų simptomų praėjus maždaug 48 valandoms, jau buvau ligoninėje, kai gydytojai suprato, jog mano kūnas po truputį silpsta. Gydymo įstaigoje praleidau 3 mėnesius. Per tą laiką atsisakė mano inkstai ir buvo atliekama dializė, susilpnėjo klausa ir buvo amputuotos abi kojos bei kairės rankos pirštai. Kasdien mano būklė vis gerėja, bet patariu visiems būsimiems studentams pasiskiepyti, kad netektų patirti to paties.“

REKLAMA
REKLAMA

Būsimieji pirmakursiai Anglijos valdžios yra skatinami pasiskiepyti nuo meningito. Aukštųjų mokyklų medicinos darbuotojai individualiai praneša į universitetus įstojusį jaunimą, prieš prasidedant paskaitoms pasirūpinti savo sveikata.

Nuo 2009-ųjų iki 2016-ųjų Anglijoje užfiksuotas didelis meningitu ir kraujo užkrėtimu susirgusiųjų skaičius – nuo 22 iki 210 atvejų. Šią pavojingą ligą sukelia užsikrėtusios bakterijos.

Būtent dėl padidėjusio susirgusiųjų skaičiaus, piliečių sveikata besirūpinantys valdžios žmonės vakciną, apsaugančia nuo šio viruso, dar 2015-ųjų rugpjūtį įrašė į valstybinę imunizacijos programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne tik būsimieji studentai, bet jau universitetuose besimokantis jaunimas yra skatinamas pasiskiepyti ir taip apsaugoti save nuo šios pavojingos bakterijos. Būtent šiai žmonių grupei iškilusi rizika užsikrėsti, nes jie bendrauja su dideliu būriu žmonių, kurie jiems net nežinant, gali būti meningokoko bakterijos, besislepiančios nosyje ir gerklėje, nešiotojai.

Jaunimas, šią savaitę sužinojęs stojimo rezultatus, turi tik dvi savaites pasiskiepyti, kad prasidėjus mokslo metams jų organizmas taptų atsparus šiai bakterijai. Taip pat perspėjama, kad šio susirgimo simptomai, tokie kaip viduriavimas ir vėmimas, dažnai nėra asocijuojami su meningitu.

REKLAMA

Apie šios ligos pavojus taip pat prašoma skelbti ir socialiniuose tinkluose, aukštųjų mokyklų interneto svetainėse.

„Kampanija, skleidžianti informaciją jaunimo gausiai lankomuose socialiniuose tinkluose, galėtų išgelbėti daug gyvybių“, - teigė Helen Donovan, visuomenės sveikatos atstovė. „Mažas susidomėjimas šia liga kelia nerimą, ypač tarp žmonių, šį rudenį pradedančių mokslus universitetuose. Nepakanka sukurti vieną plakatą. Būtina bendrauti su jaunimu ten, kur jo randama daugiausia, t.y. gausiai jų lankomuose socialiniuose tinkluose. Meningitas gali būti mirtinas arba padaryti žmones neįgalius. Skiepai yra greita, paprasta ir nemokama apsauga, tačiau jauni žmonės ja naudojasi nenoriai. Skatiname nedelsti ir kuo greičiau pasirūpinti savo sveikata.“

REKLAMA

Organizacija „Public Health England“ teigė jau pradėjusi viešinti informaciją jaunimo pamėgtuose socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Facebook“, Intagram“ ir kt.

„Ši vakcina išgelbės daugybę gyvybių ir padės išvengti visą gyvenimą liekančių sužalojimų. Pastaraisiais metais šalyje ypač išaugo šia liga užsikrėtusių pacientų skaičius, o skiepai yra efektyviausias būdas, padedantis nuo jos apsisaugoti“, - sakė imunizacijos atstovė Dr. Mary Ramsay. „Būdami mažose erdvėse, tokiose kaip mokyklos koridoriai ar paskaitų kabinetai, atsiranda didesnė rizika užsikrėsti šia bakterija. Dar kartą raginame visus nieko nelaukti ir kuo skubiau pasiskiepyti, o pajutus pirmuosius ligos simptomus, nedelsiant kreiptis į gydytoją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų