REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kuriose daržovėse esančių kalorijų kiekis prilygsta kepinių ar šokoladukų kiekiui. Tačiau gydytoja dietologė Asta Keturkienė jokiais būdais nepataria šių dalykų lyginti.

Kai kuriose daržovėse esančių kalorijų kiekis prilygsta kepinių ar šokoladukų kiekiui. Tačiau gydytoja dietologė Asta Keturkienė jokiais būdais nepataria šių dalykų lyginti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, svarbiausia yra bendra sudėtis, kalorija nėra lygu kalorijai. ,,Gali būti tarsi identiškas kalorijų kiekis, tačiau sudėtis visai kitokia. Pavyzdžiui, visi žinome, kad šokoladas nėra sveika, o tuo tarpu galbūt tiek pat kalorijų turintis avokadas yra taurus, naudingas savo sudėtimi“, - sako A. Keturkienė.

REKLAMA

Gydytoja savo konsultacijose taiko tiek klasikinės dietologijos, tiek ajurvedos žinias. Ji sako, jog klasikinėje dietologijoje žmonės visi tarsi vienodi, ajurvedoje yra išskiriami trys pagrindiniai kūno konstitucijos tipai, pagal kuriuos galima sužinoti, kiek žmogui aktualus kalorijų skaičiavimas. ,,Vienas tipas, kai žmogus lieknas, sausi plaukai, nagai, jo apetitas yra permainingas, jam valgyti retai yra blogai, jis valgo dažniau po mažiau. Toks žmogus norės dažniau valgyti, kalorijų skaičiavimas jam ne tiek aktualus“, - sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojos teigimu, kitas žmogaus tipas toks, jog asmuo apskritai nuolat norės valgyti, vos pavalgęs vėl ir vėl. Reikia tuomet išmokti, ką iš kada valgyti, o ne save kankinti skaičiuojant kalorijas.

Kai kuriems skaičiuoti kalorijas yra palanku

A.Keturkienė sako, kad trečiojo tipo žmogui, kuris linkęs kaupti kalorijas, storėti, kalorijų skaičiavimas būtų aktualesnis. Tokiam žmogui reikėtų valgyti retai, maistas neturėtų būti riebus, jis turi valgyti mažiau kaloringus produktus.

Visgi gydytoja pabrėžia, jog negalima visiems pritaikyti vieno patarimo dėl kalorijų skaičiavimo, nes kiekvienas esame individualus. ,,Kalorijos kalorijomis, reikia pagrinde žiūrėti, keik jų sudeginame, koks gyvenimo būdas, kokiu dienos metu suvalgoma labiausiai kaloringas maistas. Jeigu mes suvalgysime reikiamą kalorijų kiekį, bet viską nakčiai, tai tikrai nebus naudinga“, - teigia gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konsultuodama žmones specialistė pastebi, jog dažnai pacientai pagrindinį maisto kiekį suvalgo vakare grįžę po darbo, nes, anot jų, darbo metu tam nėra laiko. ,,Virškinimas geriausiai veikia pietų metu, todėl ne tiek svarbu skaičiuoti kalorijas kaip valgyti tada, kada palankiausia“, - sako A. Keturkienė.

Lieknėjimas sveikai

Gydytoja pabrėžia, jog svarbiausias aspektas yra ne kalorijų skaičiavimas, bet visuma. Anot jos, sveikas lieknėjimas yra tikras menas ir tai turėtų būti siekiamybė ,,Lieknėjama sveikai tuomet, kada mes valgome pagal šiuos tris aspektus: dienos laiką, sezoną, savo kūno konstitucijos tipą. Nes maistas arba sargdina, arba gydo. Renkamės patys“, - teigia ji.

REKLAMA

Dar vienas svarbus aspektas, gydytojos A. Keturkienės teigimu, yra suprasti, jog žmogui pasakyti nevalgyti saldumynų ar dar ko nors nesveiko, nenaudingo – beprasmiška. Pirmiausiai derėtų gilintis, kodėl norisi vienokių ar kitokių produktų. Galbūt yra patiriamas stresas, kitos psichologinės problemos. Ir spręsti, pirmiausiai, jas, o ne norėti kokio nors produkto ir neleisti sau jo valgyti.

KALORIJŲ KIEKIAI MAISTO PRODUKTUOSE

(kalorijų skaičius ~100 g)

Uogos, vaisiai:

Arbūzas - 30 kcal

Avietės - 52 kcal

Bananai - 90 kcal

Braškės - 35 kcal

Citrinos - 25 kcal

Datulės (džiovintos) - 280 kcal

Greipfrutai - 30 kcal

Juodieji serbentai - 63 kcal

Kriaušės - 55 kcal

Melionai - 35 kcal

Mėlynės - 55 kcal

Obuoliai - 50 kcal

Razinos - 260 kcal

Slyvos - 50 kcal

Trešnės - 55 kcal

Vynuogės - 70 kcal

Vyšnios - 50 kcal

Daržovės:

Agurkai - 15 kcal

Avokadas - 228 kcal

Baklažanai - 24 kcal

Baltosios pupelės - 290 kcal

Brokoliniai kopūstai - 34 kcal

Bulvės (virtos) - 80 kcal

Bulvės (gruzdintos aliejuje) - 300 kcal

Burokėliai - 40 kcal

Cukinijos - 16 kcal

Kopūstai - 25 kcal

Lapinės salotos - 14 kcal

Lęšiai - 320 kcal

Moliūgai - 26 kcal

Morkos - 40 kcal

Paprikos - 30 kcal

Pievagrybiai - 22 kcal

Pomidorai - 18 kcal

Špinatai - 20 kcal

Žalieji žirneliai - 77 kcal

Riešutai ir sėklos:

Anakardžių riešutai 585 kcal

Bolivinės balandos 360 kcal

Burnočių sėklos 365 kcal

Graikiniai riešutai 690 kcal

Ispaninio šalavijo sėklos 490 kcal

Lazdynų riešutai 650 kcal

Linų sėmenys 530 kcal

Migdolai 580 kcal

Moliūgų sėklos 560 kcal

Saulėgrąžų sėklos 580 kcal

Sezamų sėklos 565 kcal

Žemės riešutai 560 kcal

Miltai ir kruopos:

Avižiniai dribsniai 370 kcal

Balta duona 300 kcal

Grikiai 340 kcal

Juoda duona 280 kcal

Kvietiniai miltai 330 kcal

Makaronai 330 kcal

Manų kruopos 350 kcal

Ryžiai 330 kcal

Spelta miltai 355 kcal

Spurgos 380 kcal

Sviestinės bandelės 320 kcal

Pieno produktai:

Grietinėlė (35 proc.) 340 kcal

Grietinė (30 proc.) 310 kcal

Ghi sviestas 850 kcal

Grietininiai ledai 220 kcal

Kefyras (3,5 riebumo) 65 kcal

Maskarponė 450 kcal Mocarela 260 kcal

Natūralus jogurtas 60 kcal

Parmezanas 400 kcal

Pasukos 40 kcal

Pienas (3,5 riebumo) 67 kcal

Sviestas (82 proc.) 740 kcal

Varškė (9 proc.) 150 kcal

Mėsa, žuvis, kiaušiniai:

Jautienos išpjova 140 kcal

Kiaulienos išpjova 180 kcal

Kalakutienos filė 107 kcal

Krevetės 105 kcal

Lašiniai 770 kcal

Lašišų filė 220 kcal

Midijos 70 kcal

Pieniškos dešrelės 300 kcal

Putpelių kiaušiniai 165 kcal

Rūkyta dešra 430 kcal

Silkės (marinuotos) 160 kcal

Triušiena 140 kcal

Tunų konservai savo sultyse 110 kcal

Virta dešra 350 kcal

Vištienos filė 105 kcal

Vištų kiaušiniai 157 kcal

Dažniausi maisto priedai:

Alyvuogių aliejus 810 kcal

Cukrus 400 kcal

Juodieji pipirai 260 kcal

Garstyčios 80 kcal

Kečupas 100 kcal

Majonezas 650 kcal

Medus 320 kcal

Obuolių actas 20 kcal

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų