REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
69
Parodė populiariausių Lietuvos aukštųjų mokyklų bendrabučių sąlygas: kaip gyvena šiuolaikiniai studentai (TV3 koliažas)

Artėjant rudeniui, tiksi tūkstančių būsimų studentų paskutinės akimirkos jaukiuose tėvų namuose. Jau rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje, didesnė dalis pirmakursių apguls šalies aukštųjų mokyklų bendrabučius. Žinoma, kaip ir kasmet yra jaunų žmonių, kurie renkasi gyvenimą bute.

69

Artėjant rudeniui, tiksi tūkstančių būsimų studentų paskutinės akimirkos jaukiuose tėvų namuose. Jau rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje, didesnė dalis pirmakursių apguls šalies aukštųjų mokyklų bendrabučius. Žinoma, kaip ir kasmet yra jaunų žmonių, kurie renkasi gyvenimą bute.

REKLAMA

Tačiau nuo seno visi kartoja apie smagiausius studentavimo laikus ir akimirkas, patirtas bendrabučiuose. Tad, kokie jie, kokios sąlygos ten vyrauja ir kokie reikalavimai keliami. Ar norintiems savarankiško gyvenimo ir laisvės – tai pavyks rasti bendrabučiuose? O gal juos pasitiks dar tėvų laikus menantys kambariai?

Populiarumo aukštumos ir žemumos

Remiantis Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, pirmojo ir antrojo etapų metu su aukštosiomis mokyklomis sudarytos 19 799 studijų sutartys. Po trečiojo etapo, studentų skaičius dar padidės. 

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai susidomėjimo sulaukė šios aukštosios mokyklos: Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos, Vytauto Didžiojo ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetai. Gerokai mažiau nei anksčiau, studentų sulaukė „pedagogų kalvėmis“ vadinti Lietuvos edukologijos ir Šiaulių universitetai. Tarp patyrusių „šaltą dušą“ ir Klaipėdos universitetas.

REKLAMA

Kolegijose stojantieji pasiskirstė panašiai kaip ir ankstesniais metais, rinkdamiesi: Vilniaus, Kauno, Vilniaus technologijų ir dizaino bei Klaipėdos valstybinę kolegijas.

Sostinėje netelpa visi norintys

Verta pabrėžti, kad tik dalis aukštųjų mokyklų parodė tikrąją studentiško gyvenimo pusę ir kasdienybę, įsileisdami į bendrabučius. Daugumoje nuotraukų matomi kambariai dar prieš įsikeliant studentams. Į tai verta atsižvelgti.

Apibendrinus galima pasakyti, kad daugumos aukštųjų mokyklų studentams siūlomos gyvenimo sąlygos yra geros ar net labai geros. Žinoma, tai priklauso ir nuo aukštosios mokyklos ir nuo kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, bendrabučiuose gali gyventi ir studentų šeimos. Portalo tv3.lt kalbinti sostinėje esančių bendrabučių atstovai teigė, kad vis dar nesklandumų vis dar kyla su studentais iš užsienio šalių dėl kultūrų skirtumo. Anaiptol, dauguma greitai ir sėkmingai prisitaiko. 

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos VU bendrabučiuose 

19-oje Vilniaus universiteto (VU) bendrabučių yra išdėstyti visame Vilniaus mieste. Kiekviename bendrabutyje gyvena vis kitų fakultetų studentai. Bendrabučio kambariai yra vienviečiai, dviviečiai ir triviečiai. Nuomos kaina svyruoja nuo 43 iki 100 eurų.

Ji priklauso nuo to, kuriame bendrabutyje ir kokiame kambaryje gyvenama, kadangi yra ir kambarių su geresnėmis gyvenimo sąlygomis. Visuose bendrabučiuose veikia internetas, kurio mėnesio kaina yra 5 eurai. Svarbu žinoti ir tai, kad prieš apsigyvenant bendrabutyje reikia sumokėti 57,92 eurai užstatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmo kurso VU studentai kasmet apgyvendinami bendrabutyje nuo rugsėjo 1 d. iki kitų metų liepos 31 d. Kadangi ne visiems norintiems užtenka vietų, būsimiems studentams rekomenduojama kuo greičiau pildyti el. prašymą, be to, yra numatyta pirmumo teisė turinčiųjų tvarka.  

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos VGTU bendrabučiuose

Vilniaus Gedimino technikos universitete turi 6 bendrabučius Vilniaus mieste. Gyvenamosios vietos VGTU bendrabučiuose kaina priklauso nuo kambario tipo, gyvenančių asmenų skaičiaus ir gyvenimo sąlygų, vyraujanti kaina: nuo 43 iki 148 eurų per mėnesį.

REKLAMA

Kelis metus iš eilės, yra atliekami bendrabučių modernizavimo, vidaus ir išorės remonto darbai, atnaujinami baldai. Prie dviejų bendrabučių yra įrengtos įrengtos dviračių laikymo patalpos. Dėl itin didelio norinčiųjų gyventi skaičiaus, studentai turi pateikti pažymas papildomų balų surinkimui.

Studentai, kuriems mokslo metų pradžioje nebuvo suteikta vieta bendrabutyje, yra įtraukiami į laukiančiųjų eilę. Atsiradus laisvoms vietoms, laukiantys studentai bus informuojami ir, esant poreikiui, apgyvendinami VGTU bendrabučiuose.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos LEU bendrabučiuose

Lietuvos edukologijos universitetas turi penkis bendrabučius, visi yra įrengti miesto centre, todėl itin patogus susisiekimas. Kambariai yra dviviečiai ir triviečiai, bloko sistemos arba ne. Vienas bendrabutis pritaikytas asmenims su fizine negalia. Bendrabučių gyventojai gali neribotai naudotis internetu.

REKLAMA

Mokestis priklauso nuo kambario gyventojų skaičiaus, pragyventų per mėnesį dienų skaičiaus. Kainos vyrauja tokios: nuo 55 iki 122 eurų. Gyventi bendrabučiuose gali ir kitų aukštųjų mokyklų studentai.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos VIKO bendrabučiuose

Vilniaus kolegijai studentams siūlo rinktis iš aštuonių bendrabučių. Nelikus laisvų vietų fakultetui priskirtame bendrabutyje, studentai apgyvendinami kituose Kolegijos bendrabučiuose. VIKO bendrabučiai pagal buitines sąlygas skirstomi į I ir II kategorijas.

Kainos skiriasi priklausomai nuo buitinių sąlygų kategorijos, gyvenančių asmenų skaičiaus bei gyventojas yra VIKO ar kitos aukštosios mokyklos studentas. Kainos vyrauja tarp 46 ir 104 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Kaune pasirinkimų gausa

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos KTU bendrabučiuose

Kauno technologijos universitetas (KTU) iš viso turi 12 bendrabučių. Vienos vietos kaina už apgyvendinimą bendrabutyje tiesiogiai priklauso nuo: bazinės kainos; kambario tipo (vienvietis; dvivietis; trivietis); pastato, kambario ir baldų būklės; sanitarinio mazgo tipo (atskiras 1/2 kambariams, bendras aukšte, rūsyje); virtuvės tipo (atskira 1/2 kambariams, bendra aukšte).

Kainų intervalas, atsižvelgiant į išvardytas sąlygas vyrauja: nuo 50 iki 120 eurų. Kiekviename kambaryje gyventojas ras: individualaus naudojimo baldus (stalą, lovą, kėdę, spintą); interneto prieigą. Kiekviename bendrabutyje yra poilsio ir sporto erdvės, be to, daugelyje bendrabučių įrengtos mokymosi erdvės.

REKLAMA

Bendrabučiuose įrengtos savitarnos skalbyklos ir džiovyklos, rakinamos patalpos dviračiams laikyti, prie bendrabučių yra mašinų stovėjimo aikštelės bei 3 krepšinio aikštelės.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos VDU bendrabučiuose

Suteikiamų gyvenamų vietų Vytauto Didžiojo universiteto bendrabučiuose (VDU) kainos priklauso nuo kambarių tipo, į kainą įskaičiuota, internetas, patalynė. Kambarių tipai: vienvietis, dvivietis, trivietis (bloke arba ne), dvivietis kambarys su bendrais patogumais. Atitinkamai jų kainos svyruoja nuo 1 iki 5 eurų per parą VDU studentui ir nuo 2 iki 6 eurų ne VDU studentui.

REKLAMA

VDU siūlo rinktis iš trijų bendrabučių, kuriuose studentams sukurtos patogios gyvenimo, mokymosi ir poilsio sąlygos. Du bendrabučiai pritaikyti fizinę negalią turintiems asmenims. Visuose bendrabučiuose yra svečių kambariai, kuriuos studentai gali rezervuoti artimųjų viešnagėms.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos LSMU bendrabučiuose

Įprastai, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai, viename kambaryje gyvenantys dviese ar trise, moka nuo 45 iki 70 eurų per mėnesį. LSMU iš viso turi 9 bendrabučius. Bendrabučio nuomos kaina priklausomai kinta nuo to, ar studentas gyvens vienviečiame, dviviečiame ar triviečiame kambaryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pati didžiausia bendrabučio nuomos kaina vienam asmeniui yra 151 euras. Tai – vienvietis kambarys (tokių kambarių nėra daug). Bendrabučiuose taip pat yra vienviečių kambarių, kurių kaina mėnesiui siekia ir 50 ar 60 eurų, nurodo LSMU Rinkodaros ir komunikacijos tarnyba.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos ŠU bendrabučiuose

Šiaulių universitetas (ŠU) turi 4 bendrabučius. Visi bendrabučiai yra naujo plano. Juose du kambariai (dvivietis ir trivietis) sujungti į vieną bloką. Vidutinė tipinė kaina, kurią moka žmogus, yra 60 Eurų. Studentai gali rinktis kambarius pagal savo poreikius ir finansines galimybes.

REKLAMA

Vieta triviečiame kambaryje kainuoja 37 Eur, o dviviečiame – 42 Eur. Pageidaujantys gyventi patogiau gali gyventi vieni dviviečiame kambaryje (mokestis už visą kambarį 61 Eur) arba vieni triviečiame kambaryje (mokestis už visą kambarį 73 Eur). Taip pat galima dviese gyventi triviečiame kambaryje, kiekvienam mokant už kambarį po 54 Eur. Į nurodytas kainas įskaičiuoti visi komunaliniai mokesčiai

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos KK bendrabučiuose

Keturiuose Kauno kolegijai priklausančiuose bendrabučiuose vidutiniškai per metus kiekvieną mėnesį gyvena apie 1200 gyventojų. Tinkamos gyventi yra 1327 gyvenamosios vietos, dažniausiai jos įrengtos dviviečiuose ar triviečiuose kambariuose.

REKLAMA

Neturime galimybės prašymų patenkinti visu 100 procentų, todėl dalis prašiusių studentų vietų bendrabučiuose negauna. Kolegijos bendrabučiuose gali gyventi studentų poros, nereikalaujamas tėvų sutikimas, nurodė kolegijos direktoriaus pavaduotojas komunikacijai Antanas Vaidelys

Gyvenamosios vietos kaina studentų bendrabučiuose – skirtinga, priklauso nuo gyvenamųjų sąlygų, t.y., kiek žmonių gyvena viename kambaryje, kokie patogumai supa. Pigiausias variantas – nuo 2017 rugsėjo mėn.48 eurai vienam žmogui, jeigu kambaryje gyvenama trise, naudojamasi bendraisiais patogumais. Brangiausias variantas – 180 eurų už dvivietį kambarį.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

REKLAMA
REKLAMA

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos VTDK bendrabučiuose

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) bendrabučiuose vienos gyvenamosios vietos kaina nuolatinių ir ištęstinių (kai studijos vykdomos vakarais) studijų formų studentams - 62,00 EUR per mėnesį, o ištęstinių (kai studijos vykdomos sesijomis) studijų formų studentams - 5,00 EUR už parą.

Bendrabučio kambarių yra įvairių, jie periodiškai atnaujinami/remontuojami. Studentus kasmet stengiamasi apgyvendinti geresniuose kambariuose. Bendrabučio gyventojai patalyne aprūpinami.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Gyvenimas pajūryje

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos KU bendrabučiuose

Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. studentai kviečiami apsigyventi viename iš trijų Klaipėdos universiteto (KU) bendrabučių, esančių pietinėje ir centrinėje miesto dalyse. Bendrabučiuose gali gyventi apie 500 studentų.

Vienas bendrabutis įsikūręs Klaipėdos miesto centre. Bendrabučiuose yra vienviečiai, dviviečiai, triviečiai ir keturviečiai kambariai. Viename bendrabutyje yra didelė virtuvė-valgomasis ir fojė. Šios patalpos suprojektuotos taip, kad pašalinus išmontuojamas pertvaras ir atskyrus virtuvę, jos būtų nesunkiai transformuojamos į bendrą susirinkimų erdvę studentiškiems renginiams.

REKLAMA

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

Studentų gyvenimo ypatybės ir sąlygos KVK bendrabučiuose

Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) bendrabučiuose mokestis didinamas, jei studentas pageidauja gyventi kambaryje vienas, jei nori gyventi dviese trivietyje kambaryje ir pan. Tada studentai privalo sumokėti už neužimtas vietas. Toks mokestis netaikomas, jei bendrabučio administracija neįkelia gyventojų į laisvas vietas.

Studentai gali rinktis vieną iš dviejų kolegijos bendrabučiųStudentui neapsigyvenus bendrabutyje per 14 dienų nuo mokslo metų pradžios, vieta bendrabutyje neišsaugoma ir išankstinis mokestis negrąžinamas. Kainos vyrauja tarp 55 ir 140 eurų.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo sąlygas čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų