REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Greitį viršyti mėgstantiems vairuotojams – bloga žinia. Jau greitai spidometrą sekti reikės dar atidžiau, o tūkstančiams vairuotojų tai kainuos daug gražaus pinigėlio baudoms. Daugybėje vietų Lietuvos keliuose diegiami nauji greičio matuokliai, kurie skaičiuos vidutinį automobilio greitį kelių kilometrų atkarpose.

Greitį viršyti mėgstantiems vairuotojams – bloga žinia. Jau greitai spidometrą sekti reikės dar atidžiau, o tūkstančiams vairuotojų tai kainuos daug gražaus pinigėlio baudoms. Daugybėje vietų Lietuvos keliuose diegiami nauji greičio matuokliai, kurie skaičiuos vidutinį automobilio greitį kelių kilometrų atkarpose.

REKLAMA

Kelyje Vilnius–Minskas pastebėtas naujoviškas įrenginį, kuris matuoja greitį. Jis čia stovi jau tris savaites ir testuoja naują sistemą. Taigi tie, kas įprastai pravažiavę greičio matavimo kameras vėl padidindavo greitį, nuo baudų šioje atkarpoje tikrai nebeišsisuks. Jei kelyje jau pamatėte vieną tokią naujovišką kamerą, už 4–5 kilometrų greičiausiai pamatysite ir antrą.

Tokios kameros ir jų sistemos rudenį bus baigtos testuoti ir tikrai privers dažniau pažvelgti į spidometrą. Jos matuos vidutinį automobilio greitį, nuvažiuotą per tam tikrą atkarpą. Automobilio numeriai bus fiksuojami ruožo pradžioje ir ruožo pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas dar tik bandomas matuoklis kelyje Vilnius–Minskas nuo pirmojo nutolęs per 5 kilometrus ir kelis šimtus metrų.

Iki rudens bus sustatyti ir patikrinti sektoriniai greičio matuokliai 25 ruožuose visoje Lietuvoje. Iš viso ten bus pastatyta 50 kamerų.

REKLAMA

Netoli Vilniaus veiks keturi naujoviški matuokliai. Jie tikrins važiuojančius kryptimi Baltarusijos–Lydos, Polocko ir Minsko link bei iš ten grįžtančius. Dar vienas pasitiks važiuojančius Trakų kryptimi ir iš ten. Sektorinis matuoklis bus ir tarp Prienų ir Alytaus bei netoli Birštono. Vidutinį greitis akyliau rudenį bus stebimas prie Švenčionių. Dar vienas naujas matuoklis stovės važiuojant nuo Utenos į Zarasus. Via Baltica kelyje nuo Kalvarijų Latvijos sienos link – net keturi tokie didesnės greičio kontrolės ruožai. Viena tokia atkarpa bus ir važiuojant nuo Panevėžio link Radviliškio. Vakarų Lietuvoje naujoviškų matuoklių suplanuota mažiau. Tačiau juos bus galima pamatyti judant nuo Šiaulių į Telšius, ties Palanga ar, pavyzdžiui, netoli Kretingos. Magistraliniame kelyje nuo Latvijos per Šiaulius ir Tauragę bus dar trys sektorinių matuoklių atkarpos. O ties Marijampole – du tokie ruožai.

REKLAMA
REKLAMA

Akylesni pastebėjo, kad viename populiariausių maršrutų naujų matuoklių kol kas nenumatyta. 

„Jų nebus autostradoje Vilnius–Kaunas–Klaipėda. Ir gal žmonėms galėtų kilti klausimas kodėl čia jų nebus. Bet yra pagrindinis kriterijus. Tai suprojektuotas ir pastatytas kelias, kuris turi tarnauti važiuojantiems dideliu greičiu ir jei dėl didelio greičio jame kyla saugaus eismo problemų, tai reikia tas problemas spręsti kitais būdais. Aišku, reikėtų atmesti tuos, kurie be proto lekia“, - į kilusį klausimą atsako Saugaus eismo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Nemunas Abukauskas.

Jokio ženklo, kad matuoklis užfiksavo jus viršijant numatytą vidutinį greitį, nebus. Kameros neblykčios. Tiesa, apie stovinčius matuoklius įspės ženklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra ir kabinetas kelių policijos patalpose, kur apdorojamos visos nuotraukos, padarytos mums įprastų greičio matuoklių. Jau dabar čia dirbantys 8 žmonės per dieną gali gauti nuo 1000 iki 2000 tokių greičio viršytojų ir jų automobilių fotografijų. Darbuotojai svarsto, kad atsiradus vidutinį greitį fiksuojantiems sektoriniams matuokliams čia dirbančiųjų bent iš pradžių tikrai reikės daugiau. Bet policija laukia naujovės keliuose. Patirties specialistai semiasi iš užsienio, kur tokie matuokliai jau veikia.

„Kaip kolegos dalijasi patirtimi, tai tikrai yra efektyvu, keičia vairuotojo įprotį, nes jei ir nori viršyti greitį, tai paskui turi sustot, pastovėt kurį laiką, kad negautų baudos. Pastebėjo ir eismo įvykių sumažėjimą“, - pasakoja kelių policijos skyriaus viršininkas Rytis Vosylius.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų