REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Lietuvoje nuskambėjusio incidento Vištyčio miestelyje (Vilkaviškio r.), kai į gaisro vietą gyventojai rankomis atstūmė ugniagesių automobilį, prabėgo jau keli mėnesiai. Tuomet situacija baisėjosi ir piktinosi žmonės bei valdžios atstovai.

Po Lietuvoje nuskambėjusio incidento Vištyčio miestelyje (Vilkaviškio r.), kai į gaisro vietą gyventojai rankomis atstūmė ugniagesių automobilį, prabėgo jau keli mėnesiai. Tuomet situacija baisėjosi ir piktinosi žmonės bei valdžios atstovai.

REKLAMA

1972 m. rusiškas ugniagesių automobilis jau buvo tapęs legenda ir diskusijų objektu. Valdžia aiškino, kad situacija ne viename miestelyje panaši, o pinigų naujiems automobiliams nėra. Regis, kai galimybių neturi valdininkai, atsiranda geradarių žmonių.

Dovana džiaugiasi visi

Šiemet kaip niekad daug skandalų purtė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą, kurio duomenimis ir remiantis, vien ugniagesių automobilių nuoma per metus kainuoja šimtus tūkstančių eurų. Tad ką jau kalbėti apie pirkimą. Nenuostabu, kad ši žinia iš Vištyčio nudžiugino ir juos. t

„Pagaliau turime gaisrinį automobilį! O jį mums padovanojo iš Vištyčio kilęs Donatas Kazlauskas, gyvenantis ir dirbantis Vilniuje,“ – šį rytą pasidžiaugė šio miestelio ugniagesiai. Po plačiai nuskambėjusios istorijos, kai gesinant gaisrą sugedo jų automobilis, jį ėmus remontuoti, garažas buvo tuščias. Dabar jame – gaisrinis automobilis Iveco, pagamintas 1988 m.

REKLAMA
REKLAMA

„Mintis padovanoti gaisrinį automobilį kilo, kai perskaičiau žinią, kad gaisre žuvo žmogus, o gyventojams ugniagesių automobilį net teko stumti. Labai norėjau padėti, nes čia augau, mokiausi, čia turiu daug draugų, - pasakoja D. Kazlauskas, kuris yra įmonės, skyrusios lėšų šiam automobiliui įsigyti, akcininkas. Ugniagesiams tik reikėjo jį surasti ir nusipirkti.

REKLAMA

D. Kazlauskas labai norėtų, kad dovanotam automobiliui nereikėtų vykti į gaisrus, nes kur ugnis, ten daug praradimų ir skausmo. Beje, jam ir pačiam yra tekę atsidurti akistatoje su ugnimi. Prieš trejus metus su kolegomis vykstant iš Nidos, jie išvydo autobusą, iš kurio veržėsi dūmai, o netrukus ir liepsnos.

Autobusas važiavo toliau. Situacija greitai galėjo tapti grėsminga. Sustabdyti autobusą pavyko tik aplenkus ir užkirtus kelią. Įsiplieskusi ugnis visų bendromis jėgomis tąkart buvo užgesinta“, – tokiu įrašu departamentas pasidalino savo socialinio tinklo paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA

Kas tas geradarys?

Susisiekus su Vištyčio miestelio seniūnu Bronislovu Polita paaiškėjo, kad jau minėtas verslininkas D. Kazlauskas ne pirmą kartą yra padaręs gerą darbą gimtam kraštui.

„Jis yra čia gimęs ir augęs, čia jo gimtinė. Jau keletą metų prieš rengiamą kasmetinę miestelio šventę bendradarbiaujame su Donatu ir jis mielai prisideda prie gražesnės šventės surengimo. Kai šiemet kalbėjome, ko labiausiai trūksta, prisiminėme gaisrinės klausimą.

Susisiekus su Vištyčio miestelio seniūnu Bronislovu Polita paaiškėjo, kad minėtas verslininkas D. Kazlauskas ne pirmą kartą yra padaręs gerą darbą gimtam kraštui.

„Jis yra čia gimęs ir augęs, čia jo gimtinė. Jau keletą metų prieš rengiamą kasmetinę miestelio šventę bendradarbiaujame su Donatu ir jis mielai prisideda prie gražesnės šventės surengimo. Kai šiemet kalbėjome, ko labiausiai trūksta, prisiminėme gaisrinės klausimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Donatas pasakė, kad susirastume tinkamą automobilį, o jis padės jį įsigyti. Todėl nieko nelaukę, ėmėmės ieškoti. Visgi, niekam apie tai daug nesigyrėme, nes nebuvo aišku, kaip viskas baigsis. Sėkmė buvo mūsų pusėje ir Lenkijoje, Punske, radome šį dėvėtą, bet gero stovio automobilį.

Per mėnesį laiko sutvarkėme visus dokumentus, todėl vos saujelė žmonių žinojo apie jį. O šventės dieną automobilis su kaspinu buvo pristatytas gyventojams ir patiems ugniagesiams. Tikrai smagu, kad kraštiečiai nepamiršta savo gimtinių tokiais projektais. Esame jam labai dėkingi“, - portalui tv3.lt sakė seniūnas.

Tradicinėje miestelio vasaros šventėje praėjusį sekmadienį ir sužibėjo naujasis ugniagesių automobilis. Kaip paaiškėjo, jis nekainavo ir šimtų tūkstančių, apytikslė kaina siekė dvidešimt tūkstančių eurų. 

REKLAMA

Dovana netelpa į garažą

D. Kazlauskas tikino, kad viešojoje erdvėje pamatęs skaudžią situaciją, kai gaisre žuvo žmogus, o ugniagesių automobilį žmonėms teko stumti, negalėjo ramiai į tai reaguoti. Vyras sakė, kad ne kartą prisidėjo prie paramos projektų Vištytyje, nors ir nemato nieko tame išskirtinio.

„Mano draugai, buvę klasiokai vis dar gyvena ten, Vištytis – man artimas, todėl norisi padėti. Kiek žinau, automobilis netelpa dabartinį ugniagesių automobilio garažą. Tikiuosi, kad dar ten situaciją galėsime pakeisti, geresnes sąlygas suteikti gyvybes saugantiems darbuotojams.

Ten tikrai dar reikia dušus įrengti ir apskritai, patalpas suremontuoti. Būtent dėl tolimesnių darbų ir planų, rytoj susitinku su Vilkaviškio rajono savivaldybės meru Algirdu Neiberka. Kai jau valdžia negali padėti, padaryti kažko, gerai, kai gali patys žmonės. Reikia vertinti tokias iniciatyvas“, - įsitikinęs sakė D. Kazlauskas.

REKLAMA

Vilkaviškio krašto ugniagesių jų darbo sąlygos nedaug kuo skiriasi nuo didesnės dalies Lietuvos ugniagesių. Pasirodžius kadrams iš šio rajono ugniagesių darboviečių, ne vienam kilo klausimas ir pamąstymas, kodėl apie tai nebuvo prabilta anksčiau, o ir situacija negerėja. 

Meras A. Neiberka tikino, kad žino situaciją su gaisrinėmis, nes pats jau yra visas rajone apžiūrėjęs.

„Galvojame, kaip spręsti problema su garažu, galbūt reikės pažeminti grindis. Čia nenuostabu, nes nauji automobiliai aukštesni. Mes ieškome variantų kaip atnaujinti kitus automobilius rajone, turime pasiūlymų ir variantų tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje ir Vokietijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neverta pamiršti, kad visoje Lietuvoje esantys automobiliai yra tikrai seni savo amžiumi. Visgi, žinome, kad Vištytyje trūksta ir kitokių dar priemonių ugniagesiams, todėl su D. Kazlausku rytoj kalbėsime, ką dar galima padaryti“, sakė A. Neiberka.

Portalas tv3.t primena, kad šiemet gaisras Vištyčio miestelyje kilo balandžio 15 dieną po pietų. Buvo pranešta, kad degančiame mediniame name yra žmonių. Įvykio liudininkai netruko pasidalinti užfiksuotais kadrais, kaip į gaisro vietą Vištyčio ugniagesių automobilį atstumia vietiniai gyventojai.

Būrys vyrų ir jaunuolių stūmė gelbėtojų automobilį, nes šis neužsikūrė. Kaip paaiškėjo, ugniagesiai įsikūrę visai netoli gaisro vietos, iki jos – maždaug trys minutės kelio. Visgi, nei namo gyventojai, nei namo išgelbėti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų