REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

O gal nešatės savo daugkartinį maišelį. Tyrimai atskleidžia kad taip daro vis dažniau atsineša savo arba perka daugkartinio naudojimo krepšius.

O gal nešatės savo daugkartinį maišelį. Tyrimai atskleidžia kad taip daro vis dažniau atsineša savo arba perka daugkartinio naudojimo krepšius.

REKLAMA

Vieni prekybininkai aiškina, kad auga lietuvių sąmoningumas, kiti pabrėžia, kad gamta rūpintis labiausiai priverčia išaugusios maišelių kainos. Tiesa, lietuviai ir toliau išlieka didžiausias šiukšlintojai maišeliais Lietuvoje jų per metus parduodama tiek, kad laisvai galima padengti visą šalies teritoriją.

Plastikinius maišelius naudojame kone kiekvienas. Į juos prekybos centruose krauname birų maistą, vaisius ar daržoves. Storesnius maišelius nuolat perkame ir parduotuvių kasose. Tačiau ar visada jais naudojamės saikingai.

Plastikinis maišelis teršia gamtą, priklausomai nuo sudėties gali irti nuo penkių iki 100-o metų. Nors dauguma parduotuvių lankytojų ginasi, kad maišelius perka ir naudoja atsakingai, dažnas pagalvoję pripažįsta, kad galbūt perka per daug.

REKLAMA
REKLAMA

Apie besaikį maišelių naudojimą liudija ir skaičiai. Kiek plastikinių maišelių nuperkama Lietuvoje tiksliai, neaišku, tačiau aplinkosaugininkai spėja, kad kasmet iš parduotuvių žmonės išsineša šimtus milijonų įvairaus storio maišelių.

REKLAMA

Anot aplinkos apsaugos ministerijos, vienas lietuvis per metus apytikriai sunaudoja apie 250 plastikinių maišelių. Jeigu juos dėtumėme vieną šalia kito, laisvai padengtumėme visą Lietuvos plotą.

Nors Lietuva pagal maišelių naudojimą Europoje nei atsilieka, nei pirmauja, aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad retas žmogus suvokia, kiek žalingas plastikas.

Čia matote, kaip dešimtis metų yrantys maišeliai kenkia gyvūnams. Pavyzdžiui, į jūrą patekusį maišelį gali lengvai praryti vėžlys ar banginis. Neretai plastikas juos ir pražudo.

Nors maišelius lietuviai perka be saiko, prekybininkai pastebi, kad tendencijos iš lėto keičiasi. Esą tiek storesnių, tiek plonesnių maišelių perkama mažiau. Jų skaičius esą per metus sumažėjo priklausomai nuo storio nuo 5-ių iki 10-ies procentų. Žmonės esą išsižada maišelių dėl gamtos taršos.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai įvardija ir kitas priežastis. Susirūpinti gamta privertė ir padidėjusi maišelių kaina. Mat pernai prekybininkai pabrangino storesnius plastikinius maišelius.

Tiesa, aplinkosaugos specialistai pabrėžia, kad prekybininkai ne visada elgiasi sąžiningai. Esą dalis verslininkų pardavinėja neva ekologiškus maišelius, kurie iki galo taip ir nesuyra.

Su besaikiu maišelių naudojimu kovoja visa Europa. Iki 2019 metų visos senojo žemyno valstybės privalės sumažinti plastikinių maišelių naudojimą 80-ia procentų. Dėl to Lietuva ruošiasi iki to laiko apmokestinti visus storesnius nemokamus maišelius.

Šiuo metu Lietuvoje beveik pusė parduotuvių lankytojų kasose vis dar perka vienkartinius maišelius, ketvirtadalis atsineša daugkartinius.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų