REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas valdo Lietuvos savivaldybes? Vienų merų kišenės plyšta nuo milijonų, kitų tuo tarpu – švilpauja vėjai.  Patys turtingieji tikina turtus susikrovę dar prieš atėjimą į valdžią. 

Kas valdo Lietuvos savivaldybes? Vienų merų kišenės plyšta nuo milijonų, kitų tuo tarpu – švilpauja vėjai.  Patys turtingieji tikina turtus susikrovę dar prieš atėjimą į valdžią. 

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pateikia visų Lietuvos merų reitingą pagal deklaruotą turtą. Aukščiausias vietas užima verslininkai bei ūkininkai.

Štai pirmoje turtingiausiųjų merų vietoje – verslininkas Visvaldas Matijošaitis. Kauno mero Visvaldo Matijošaičio turto deklaracija siekia 9 mln. eurų .

Didžiausią „Vičiūnių“ įkūrėjo V. Matijošaičio turto dalį sudaro jo paskolintos ir nesusigrąžintos lėšos – 3,44 mln. eurų, dar 1,79 mln. eurų siekia akcijų vertė, 558 tūkst. eurų – nekilnojamasis turtas, 802 tūkst. eurų – žemės sklypai. Kauno vadovas turi beveik 2,3 mln. eurų paskolą. Praeitais metais žurnalas „Top 500“ turtingiausių Lietuvos žmonių V. Matijošaičio turtą įvertino 121 mln. eurų.

Antroje turtingiausių merų vietoje – Biržų meras Valdemaras Valkiūnas, kurio turtas siekia 4,9 mln. eurų. Didžiąją turto dalį sudaro nekilnojamasis turtas (1,4 mln. Eur), žemės sklypai (1,6 mln. Eur) bei akcijos (1,05 mln. Eur.).

REKLAMA
REKLAMA

Kurortinio Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus deklaravo turto už 1,4 mln. Eur. Didžiąją jo deklaruoto nekilnojamasis turtas – 663 tūkst. Eur, nemaža dalis ir paskolintų lėšų – 420 tūkst. Eur.

REKLAMA

Į turtingiausiųjų lietuvių gretas patenka ir vienas iš „Daumantų“ įkūrėjų Saulius Grinkevičius. Kėdainių rajono meras deklaravo turto daugiau nei už 1,4 mln. Eur. Didžiąją dalį sudaro nekilnojamasis turtas (209 tūkst. Eur) ir kredito įstaigose laikoma piniginė suma (564 tūkst. Eur). 500 turtingiausių Lietuvos žmonių atskleidęs žurnalas praeitais metais S. Grinkevičiaus turtą įvertino 6 mln. eurų. Jis atsidūrė 326 vietoje.

Virš 1 mln. Eur turto deklaravo ir Mažeikių rajono meras Antanas Tenys. Žemės ūkio veikla besiverčiantis A. Tenys didžiąją turto vertės dalį nurodė žemės sklypus (540 tūkst. Eur), kitus registruojamus daiktus, kaip meno kūriniai ir juvelyriniai dirbiniai (351 tūkst. Eur) bei pasiskolintas lėšas – 210 tūkst Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau toli gražu ne visų merų turto deklaracijas puošia milijonai. Sąrašo apačioje atsiduria Šilalės ir Zarasų rajonų merai. Pastarosios savivaldybės meras Nikolajus Gusevas deklaravo, kad neturi visiškai jokio turto. O Šilalės meras nurodė turintis turto už 3812 Eur.

Daugiau duomenų – lentelėje viršuje.

Turtus susikrovė dar prieš mero postą

Naujienų portalo tv3.lt kalbinti merai pasakoja, kad turtus jiems sukrovė tikrai ne šilta vietelė savivaldybėje, o darbas prieš žengiant į politiką.

Štai Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pačioje Lietuvos nepriklausomybės pradžioje įsteigė turtus jam sukrovusią „Vičiūnių“ bendrovę, kuri tuo metu vertėsi transporto paslaugomis, tačiau greitai buvo perorientuota į maisto pramonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Versle nėra lengva, nes dirbant daugėja žmonių ir įsipareigojimų ne tik tiems žmonėms, bet ir bankams, finansinėms institucijoms. Visur turi tesėti žodį. Kas įpareigoja nesustoti, o dirbti, kad nesusigadintum sau vardo ir kompanijos. Šiai dienai kompaniją palikau vadovauti savo vyresniam sūnui Šarūnui“, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo V. Matijošaitis.

Visgi nepatenkintas Kauno pokyčiais, jis nusprendė pasukti į politiką. Anot jo, čia daug lengviau nei versle – vien dėl biudžeto planavimo. Versle reikia uždirbti, o savivaldybėje nustatytas biudžetas, reikia tik suformuoti pajamas, stipriai kontroliuoti išlaidas ir turėti gerą komandą.

REKLAMA

„Ne visada būdavo smagu atsivežti užsienio partnerius į miestą ir parodyti Kauną. Miestas nepelnytai apleistas buvo. Versle yra sunkiau, nes savivaldybėje gauni biudžetą, iš miesto gyventojų pastovias pajamas ir ten valdyti tik sąnaudas reikia. Svarbu, kad visa komanda turėtų supratimą kaip tuos pinigus ir išlaidas paskirstyti, o versle viską pats turi susidirbti.

Meru dirbti man liko dar du metai. Jei nematysiu, kad miestiečiai vietoj manęs pasirinktų kitą jaunesnį žavesnį kandidatą, tada bandysiu vėl. Bet kol kas dar sprendimo neturiu“, – teigė jis.

Ar pavyksta išvengti viešųjų ir privačių intereso konflikto? Anot jo, kai verslo valdymas perleistas verslo partneriui bei sūnui – taip. Tačiau kalbos apie verslą išlieka.

REKLAMA

„Pasitariame. Nėra visai, kad nežinočiau ką jie daro. Kalbu, ir užsuku į biurą. Man malonu ten, nes vis tiek 26–27 m. pradirbta“, – sako jis.

Mažeikių rajono meras Antanas Tenys naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad turtą taip pat susikrovė dar prieš dirbdamas meru iš ūkinės veiklos. Nuo 1993 metų pradėjęs verstis augalininkyste, šiuo metu jis viską perleido sūnui. Pasak jo, turto deklaracija būtent ūkio pasiekimus ir atspindi – žemės sklypai, kiti registruojami daiktai – žemės ūkio technika bei paskolos jai įsigyti.

„Pažiūrėjus į turto deklaraciją atrodo, kad ten yra tų pinigų deklaruota, to turto, bet tai yra visos gamybos priemonės – žemė, technika, pastatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dėl pačios veiklos, tai sūnus padeda. Kadangi du ūkiai mūsų kartu yra. Aš prisidedu tik prie derliaus nuėmimo pasiimdamas atostogas. Mano toks indėlis. O šiaip to laiko nelieka praktiškai dirbant mero darbą.

Atėjus į merus neįmanoma pradėti kurti. Ir iš vis, jeigu dabar reikėtų pradėti tokį verslą, tai praktiškai neįmanoma. Galbūt jauni ūkininkai gali pradėti tie, kuriems tėvai ar seneliai padovanoja ūkį, o šiaip tai jau visos žemės privatizuotos. Valstybė praktiškai nebeturi nuomojamos žemės, yra dar tik privatininkai, kurie išnuomoja“, – sako jis.

Pasak A. Tenio atėjus į mero postą savo asmeninei veiklai padėti lengviau nebūna. Mat žemės kainų reguliuoti negalima, visa informacija prieinama visiems vienodai. Mažeikių rajono meras neatmeta galimybės, kad ateityje vėl grįš prie ūkinės veiklos.

REKLAMA

Palangos meras Šarūnas Vaitkus savo didžiulį turtą naujienų portalui tv3.lt aiškina kaip poilsio namo ir jo nuomos nuopelną.

„Dar 2002 metais, man nedalyvaujant politikoje, mūsų šeima paėmė paskolą iš banko ir įsigijo poilsio pastatą. Jį 2007 m. pardavėme ir tais pačiais metais nusipirkome kitą poilsio pastatą, kuris nuo 2007 m. yra nuomojamas pagal sutartį (ji yra registruota Registrų centre). Aš pats ir mano šeimos nariai jokio verslo nevykdome. Kasmet gaunamos pajamos yra už poilsio pastato nuomą ir mano atlyginimas. Pardavęs poilsio pastatą, dalį pinigų paskolinau savo tėčiui“, – nurodo jis.

O štai dar anksčiau naujienų portalui tv3.lt Kėdainių rajono meras bei „Daumantai LT“ įkūrėjas Saulius Grinkevičius pasakojo, kad užsiimant verslu svarbiausia tikėti tuo, ką darai.

REKLAMA

„Gal tai banalu, bet aš nuoširdžiai sakau, niekada negalvojau, kad mūsų kompanija ar aš galiu bankrutuoti. Net tuomet, 1994–1996 m., kai buvome ant realaus bankroto slenksčio, nes buvo Lietuvos bankų krizė, nekilo tokios minties, kad galiu bankrutuoti. Dirbome, ieškojome variantų ir pasirodo jų visada galima rasti. Kada manęs paklausia ką daryti, kai prispaudžia prie sienos – tai reikia ta siena lipti į viršų.

Tų įstatymų tiek mačiau per tuos 24 metus versle ir 2 metus kaip rajono vadovas. Tai jie geresni, blogesni, bet ne jie nulemia galutinį rezultatą. Pirmiausia tai vadovas, artimiausias kolektyvas, atmosfera ir supratimas. Jei būsi pasimetęs, nenuoseklus ir blaškysiesi, tai tikrai persiduos artimiausiai aplinkai. Bus nepasitikėjimas, kad vadovas ko nors nesupranta, ne taip daro. Dirbant kartu, vadovu turi pasitikėti, o vadovas bet kuriomis aplinkybėmis turi parodyti ką daryti“, – savo verslo sėkmės paslaptį atskleidė verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitiems nepavydi ir turtų nesiekia

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė ir su mažiausias pagal vertę turto deklaracijas pateikusiais asmenimis. Tai Šilalės ir Zarasų rajonų merai.

Jonas Gudauskas, Šilalės meras daug nekalbėjo, tik paminėjo, kad žmona verslauja, o jam užtenka tiek, kiek dabar turi. Tačiau meras neatmeta, kad ateityje ir pats galėtų pasukti į verslą.

„Nežiūrėjau į kitų net turto deklaracijas, man neįdomu. Neturiu tų bruožų, kad pavydėti ar džiaugtis. Yra kaip yra. Papildomas verslavimas gal pabaigus meravimą bus. Meras ir negali verslauti. Kiti iš anksčiau ką spėję užsidirbti. Pats dar negalvojau ką verslausiu. Daug darbų likę nudirbti“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono meras taip pat panaudojo frazę – „yra kaip yra“. Jo deklaracijoje žėruoja nulis, o jo žmonos – beveik 14 tūkst Eur. Meras teigia, kad visuomet buvo visuomenininkas, tad dėl to ir nesusikrovė turtų.

„Yra kaip užpildėme. Yra ir milijonierių merų, bet jaučiuosi natūraliai. Yra taip, kaip kiekvienas tą turtą turi. Vienas turi ir deklaruoja, kitas neturi ir nedeklaruoja.

Aš jaučiuosi visiškai normaliai. Aš visą laiką buvau visuomenininkas. Buvau vicemeru prieš tai, prieš tai 8 metus miesto seniūnas, dar kūno kultūros mokytojas, karatė treneris. Dirbau pasienio tarnyboje, dirbau policijoje.

Kiekvienas gyvenime gyvena pagal save. Žiūrint kas matuojama kokiais turtais. Aš turtingas savo vidumi“, – naujienų portalui tv3.lt teigė meras.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų