REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Indonezija paveikta klimato kaitos

Buvęs NASA klimato tyrimų vadovas prof. James Hansenas įspėjo, kad dėl jūros lygio kilimo Žemė gali tapti „praktiškai nesuvaldoma”.

26

Buvęs NASA klimato tyrimų vadovas prof. James Hansenas įspėjo, kad dėl jūros lygio kilimo Žemė gali tapti „praktiškai nesuvaldoma”.

REKLAMA

Profesorius Hansenas buvo vienas pirmųjų mokslininkų, kurie įspėjo politikus ir visuomenę apie klimato kaitos keliamus pavojus. Žurnalui „New York Magazine" jis sakėsi abejojantis, kad iki šio amžiaus pabaigos atmosfera sušils keturiais ar penkiais laipsniais, nes toks pakilimas galėtų sužlugdyti mums žinomą žmonių civilizaciją.

Nenumaldomas jūros lygio kilimas

Tačiau jis sakė, kad didžiausia problema artimiausiu laiku taps jūros lygio kilimas. Prof. J. Hansenas buvo, praėjusiais metais paskelbto, mokslinio darbo autoriumi, kuriame įspėjama, jog toliau išmetant didžiulius kiekius dujų į atmosferą jūros lygis gali pakilti keliais metrais per artimiausią 50-150 metų laikotarpį.

Tai yra gerokai didesni skaičiai už tuos, kurie buvo minėti naujausioje tarpvyriausybinės klimato kaitos grupės ekspertų ataskaitoje, kurioje, atsižvelgiant į išmetamų teršalų kiekį, prognozuojamas maždaug 30 cm paklimas.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas apsvarstyti, koks būtų pasaulis, jei pasitvirtintų baisiausios klimato kaitos prognozės, profesorius sakė:

„Aš nemanau, kad šiame amžiuje mes sulauksime keturių ar penkių laipsnių temperatūros pakilimo, nes kylanti temperatūra lemia ledynų tirpimą, kuris aušina klimatą. Tačiau didžiausias poveikis ir bus ištirpę ledynai. Mano nuomone, jūros lygio pakilimas yra svarbiausias dalykas šiuo metu, nes daugiau nei pusė didžiųjų pasaulio miestų yra įsikūrę pakrantėse.

REKLAMA

Dėl kylančio vandens lygio gali kils ekonominiai bei su migracija susiję padariniai ir planeta gali tapti praktiškai nesuvaldoma. Taip pat nebeliks stabilaus kranto. Kai kurios miesto dalys atsidurs po vandeniu, todėl nebus tikslo ten kažką statyti.”

Didėjanti populiacija – problema

Mokslininkas teigia, kad didėjanti žmonių populiacija tapo problema.

„Svarbu naikinti skurdą, nes turtingos šalys kontroliuoja savo gyventojų skaičių. Nes užliejus pakrančių miestus jie plūs į kitas šalis”, – sakė profesorius J.Hansenas.

Jei pasaulio temperatūra pakiltų keturiais ar penkiais laipsniais, tai reikštų jog atogrąžų regionas ir subtropikai bus neapgyvendinami.

„Subtropikuose vasarą jau dabar nepatogu, nes negalima dirbti lauke. Ir žemės ūkyje daugiau nei pusė darbo vietų yra lauke ", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų